Kada će i Privredniku država vratiti imovinu?

0
381
Foto: printscreen

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Srpsko privredno društvo Privrednik već više od jednog stoljeća ustrajavaju u pomaganju školovanja talentirane omladine slabijeg materijalnog stanja.

Napretku je država vratila zgradu u centru Zagreba, dok Privredniku još uvijek nije.

Osnivači i dobrotvori Srpskog privrednog društva Privrednik ostavili su budućim generacijama neizbrisive i neporecive materijalne dokaze svog dobročinstva i filantropije kao što su palače, zgrade, kuće u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske. Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mjesta u kojem «Privrednik» nije imao neku svoju imovinu: nekretninu, legat, udio u vlasništvu i sl. Svu svoju imovinu stekao je darovnicama, zadužbinama, legatima, ostavštinama… Imao je udjele u Srpskoj banci. Imao je svoje zaklade, fondove; bio je vlasnik đačkih domova i internata. Imao je i svoju štampariju. Tako su stvorili jednu od najvećih zaklada na našim prostorima za školovanje talentirane i istovremeno siromašne djece i omladine.

Nažalost, ta imovina danas ne služi onoj svrsi kojoj je namijenjena. Država već desetljećima ne ispravlja nepravdu i ne vraća Privredniku vrijednu, bespravno oduzetu imovinu.

Privrednik je ovu zgradu u Preradovićevoj 18 kupio 1907. godine uz najveću pomoć Vladimira Matijevića, osnivača Društva. Namjenjena je bila za školovanje mladih. Danas je Društvo u njoj podstanar.

G. M. 
Izvor: P-portal.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime