Kada on prošeta ulicom svi se okreću i dive

0
467
Mitrović / Foto: printscreen (dnevno.rs)

Navodeći da je prvenstveno dizajner, ali i da istražuje i savremeni crtež i 3D tehnike, Mitrović je agenciji Beta rekao da izradom leptir mašni sa etno motivima, pokušava da spoji “jedan savremeni predmet sa našom tradicijom”. 

“Mislim da je dobra ideja da spojim narodni motiv sa jednim savremenim predmetom jer je to način da očuvamo tradiciju. Nisam video da je neko kod nas do sada izrađivao takve leptir mašne, mahom se rade digitalnom štampom”, rekao je Mitrović.

Dodao je da su se ljudima u njegovom okruženju veoma dopale leptir mašne i da su počeli da ih kupuju za sebe, ali i kao poklon.

“Pošto su se mašne tako dobro pokazale, počeću da izrađujem i kravate sa stilom. Namera mi je da napravim kolekciju, ne luksuznih prozvoda, već proizvoda sa stilom”, rekao je Mitrović.

Odevni predmeti koje je dizajnirao Mitrović već su predstavljeni na modnim revijama u Srbiji, a njegov rad “Ljuljaška u pokretu” izrađen od strune i pur pene, izložen je na Fakultetu umetnosti u Nišu. 

“Zanimajući se za 3D tehniku izradio sam autoportet samo od konca i eksera, bez olovke, ugljena ili nekog crtačkog sredstva. Iz te priče nastala je i ljuljaška u pokretu. Oba rada su velikih dimenzija. Portret je dimenzija 180×122 centimetra, a ljuljaška je dimenzija 190x180x45 centimetara”, naveo je Mitrović.

On je nedavno postao predsednik Udruženja “Miris zavičaja” i već je dosta uradio na afirmaciji udruženja, ali i Bele Palanke.

“Udruženje postoji 13 godina i okuplja četrdesetak članova. Borimo se da očuvamo tradiciju, promovišemo stare zanate i negujemo domaću radinost, vez, zlatovez, pletenje, pustovanje vune, grnčarski zanat. Za nezaposlene stanovnike Bele Palanke organizovali smo proteklih meseci obuku za pačvork, za tehniku taj-daj i za tkanje”, izjavio je Mitrović.

Da Vas podsetimo:  Mobilni telefon zamenila iglom za vez

Članovi Udruženja “Miris zavičaja” izrađuju brojne suvenire koji su stalno izloženi u Centru za stare i umetničke zanate u Beloj Palanci.

Izvor: Beta, dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime