Kafa kao tajno oružje pametne žene

0
370

U mojoj intimnoj abecedi pod slovom K bila bi obavezno KAFA! Kafa kao moje drugo ja, kafa kao reč sa više značenja, kao pojam za razmišljanje. Kafa kao moj način života.

“Mala sa hladnim mlekom sa strane”? Pita ju me konobari u svakom lokalu u kojem se pojavim više od tri puta. Slagala bih kada bih rekla da mi ne prija. Zapamtili su me. “Posebna si, Jankovićeva”-šapuće onaj ego manijak koji čuči u svima nama. Racio mi onda prodrma ramena: “Ajde ne loži se. To im je posao. Profesionalna deformacija.Pamte ljude i porudžbine, a ti uvek piješ isto”. Hm.. Da. Ne volim da eksperimentišem sa prijateljima, partnerima i sa kafom. Te tri stvari se kod mene teško menjaju, ili uopšte ne menjaju. Normalne žene obično kažu: Najteže menjam frizera, zubara i ginekologa. Ok. Možda se većina slaže sa tim, ali ne i ja. Mnogo je teže naći mesto gde ćeš da uz dobru kafu započneš dan, ili gde ćeš da pobegneš sa posla kada naidje neki od onih dana kada ti ništa ne ide i pustiš misli da te izmedju dva guca dobrog espresa odvedu na neku egzotičnu plažu…

Nedavno sam rekla prijateljici: Znas, kad bolje razmislim život je kao kafa. Posluži ti ga sudbina “klot”, a kako ćeš da ga sladiš, promešaš, koji ukus ćeš da dodaš, to sami  biramo..

Kafa je i test. Sad će neko da kaže da sam “pukla”, “odlepila” ili jednostavno poludela. Ali ne. Tačno znam o čemu govorim. Nisu bile nimalo lude naše babe kada su muškoj deci govorile: gledaj kakvu kafu ti skuva pa onda odluči da li ćeš da se ženiš. Dok su devojkama preteći vrtele glavom: Pazi tu džezvu, gledaj da ti ne iskipi kafa, ko će da te oženi ako ne znaš da napraviš dobru kafu!

Ok, vremena su se promenila, kafu prave baristi na profi aparatima ili naši mali aparati u kućnoj varijanti, ali ipak ostajem pri tome da je kafa test.

Evo mog primera. Ja sam kroz kafu testirala koliko je moj dečko spreman da se žrtvuje za mene. Da,da, kroz kafu, dobro ste pročitali. Bilo je to pre četiri godine na našem prvom zajedničkom letovanju. Mali fensi hotel u kamenoj uvali sa svojom privatnom plažom, romantičan i beskrajno sladak obećavao je na prvi pogled. Restoran na terasi sa koje puca vidik na zaliv, mali bar sa suncobranima od trske pruža osećaj da ste na nekom egzotičnom ostrvu. Idealno za početak jedne veze. I kakve sad to ima veze sa kafom,pitate se?! Evo odgovora. Moj dragi dečko nikada ne pije više od jedne, u ekstremnim uslovima dve kafe dnevno. S druge strane, ja sam šampion u toj disciplini. Geografsko poreklo gde sam rodjena i odrasla i gde sa kafom sve počinje i završava se i kasnije novinarski dan koji ne može da prodje bez izmedju pet i devet espresa dnevno, učinili su me zavisnikom od kafe. Elem, prva dva dana na moru na svakih pola sata ja sam izgovarala sledeće: E, a sada bismo mogli po jednu kaficu, a? Dodjemo na plažu, ja: Ajmo po jednu kafu pa da plivamo?! Izadjemo iz vode, ja: Bas smo super plivali sad ću da nam poručim po jednu kafu da nam donesu ovde na ležaljkama. Oko podneva zapeče sunce, eto mene: Ljubavi, ajde da se sklonimo malo u hlad i da drmnemo po jedan espreso..

I tako jedan dan i drugi do podneva. Oko podneva sedosmo u bar i ja krenuh da poručim: Jedan mali espreso sa hladnim mlekom sa strane i jedan prod.. Nisam završila jer me je dečko vapajem prekinuo: Neeee! Molim te, meni nemoj kafu preklinjajućim tonom obraćao se zbunjenoj konobarici. Molim te, drhte mi ruke, lupa mi srce, i imam pritisak u glavi! A onda se okrenuo prema meni: Tanja, meni organizam nije navikao na ovoliko kafe, meni od juče nije dobro. Ljubavi, ja sam hteo da ti pravim društvo, ali mi je već loše. Nisam mogla da se suzdržim od smeha. Pa, što ne kažeš, crni Miljane, mogla sam da te ubijem na našem prvom romantičnom letovanju? Nisam ga više forsirala sa kafama. Ali mi je bilo drago što je pokazao da je spreman da se žrtvuje za mene. Možda je to nekome glupost, ali meni je ta epizoda sa kafom bila signal da je taj čovek spreman da uradi sve za mene. Mnogo puta se kasnije pokazalo da sam bila u pravu. Bilo je posle toga mnogo letovanja, zimovanja, vikenda, zabava i teških situacija koje smo prolazili i prevazilazili zajedno. Bilo je trenutaka kada je u polu šali govorio: volim te što nisi komplikovana i razmažena, što mogu sa tobom da jedem i paštetu ispred prodavnice i plodove mora u najskupljim restoranima. Jedino što moraš da imaš je kafa! Eto, mislim da nas je na neki čudan način kafa zbližila i učinila da se brže od ostalih parova upoznamo.

Razmislite o ovome koliko god da vam sada blesavo zvuči. Da li poznajete svog partnera? Ako ne znate kakvu kafu voli i kada mu kafa prija a kada mu je od iste muka, ne znate ništa o njemu.

Eto, dadoh vam par saveta i podelih par iskustava sa vama uz kaficu. Prijatno vam bilo do sledećeg “malog sa hladnim mlekom sa strane”.

Ljubi vas vaša Tanja Janković

Izvor: tanjajankoviccom.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime