Kako da skuvate ručak za 200 dinara?

0
881

U moru Instagram profila koji se bave hranom i receptima, jedan se u poslednje vreme posebno izdvaja. U pitanju je profil „Ručak za 200 dinara“ na kojem ćete naći pregršt lakih, brzih i zdravih recepata za čiju pripremu vam neće trebati više od 200 dinara po obroku. Iza slika od kojih polazi voda na usta i detaljih instrukcija za spremanje jela stoji Ana Vukašinović (27), koja kaže da je najbolji način za uštedu na hrani upravo – kuvanje kod kuće.

Na ideju za pokretanje Instagram profila i bloga „Ručak za 200 dinara“ Ana je došla u oktobru prošle godine, kada je shvatila koliko može da uštedi ako sama sprema hranu, umesto da ide u restoran ili na fast food.

– Sve je počelo maltene iz zezanja. Moj dečko i ja smo radili u firmama koje su blizu jedna drugoj i često smo na pauzi išli zajedno da jedemo po restoranima, na šta smo davali puno novca. Mene je to nerviralo, pa sam počela da spremam hranu kod kuće sama i onda bih često kad spremim ručak rekla „evo, ovo je koštalo 200 dinara, zamisli koliko bi bilo u restoranu“. Zbog toga sam rešila da kupim domen i počnem sa blogom i Instagramom i to se očigledno dopalo ljudima“, priča Ana za NOIZZ. Trenutno je na Instagramu prati preko 14 hiljada ljudi, koji su do sad mogli da vide kao da spreme ljutu kari piletinu za oko 140 dinara po porciji, punjeni pečeni krompir koji vas po porciji staje oko 60 dinara, italijansku gustu čorbu od 80 dinara i još puno zanimljivih recapata. Generalno je pravilo da priprema svakog obroka košta maksimalno 200 dinara, ali mnogi recepti su daleko jeftiniji i od toga.

Da Vas podsetimo:  Sećanje poslednjeg muškog stanara Doma za decu poginulih ratnika

Budući da je hrana jedna od najozbiljnijih stavki u svakom kućnom budžetu, Anini saveti za ekonomično kuvanje, koje je pritom i ukusno i daleko zdravije od bilo čega kupovnog, lako su našli put do srca brojnih pratilaca. Za sve su, naravno, zaslužne i dobre fotke, od kojih malo ko može da ne ogledani momentalno, ali ova mlada blogerka kaže da joj uopšte ne odlazi mnog vremena – ni na fotkanje, ni na spremanje same hrane.

– Pošto radim, trudim se da spremam stvari za koje je potrebno okvirno oko pola sata, a same slike pravim mobilnim telefonom uz jednu neonsku sijalicu u kuhinji! Drugačije ne bih ni mogla, jer pored poslovnih obaveza trenutn ne bih imala vremena za neke ozbiljnije poduhvate. Generalno mi je za svaki obrok potrebno onoliko vremena koliko mi treba da skuvam, dakle nema nekog posebnog montiranja – kaže naša sagovornica, koja se kao frilenser bavi marketingom.

Kako kaže, pored toga što redovno deli recepte, volela bi da kroz svoj rad ispromoviše i male domaće proizvođače, što i planira da radi u budućnosti. Pored toga, u planu je i e-knjiga, kao i planer za nabavku koji bi svima mogao da bude od koristi. A do tada – možemo da uđživamo u brzimi povoljnim receptima.

Anini saveti za štednju u kuhinji

– Kupujte zaleđeno povrće u rinfuzu, jeftinije je;

– Orašaste plodove nikad ne kupujte u prodavnici, gde su upakovani u kesicama, već u zdravoj hrani na kilogram, takođe je jeftinije;

– Napravite spisak stvari koje su vam porebne, pa pogledajte gde ima sniženje, ne morate sve da kupite u prvoj prodavnici;

– Skuplje naimirnice, kao što je maslinovo ulje, kupujte na sniženju;

Da Vas podsetimo:  Majka i ćerka iz Novog Sada završile na ulici, mladi fudbaler im platio kiriju za narednih šest meseci

– Kuvajte kod kuće i zaobiđite restorane, to je samo po sebi velika ušteda. Kad tako uštedite, onda možete i da priuštite neke malo skuplje namirnice.

Ljubica Krstić
Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime