Kako dalje sa Amerikom, Vučiću?

0
852
Foto: pixabay.com

ŠTUTGART   Redovnim  čitaocima  KORENA  su poznata Vučićeva, po njegovoj sopstvenoj izjavi,  „pametovanja“ na tlu Sjedinjenih američkih država.  Pre više od 4 godine se istrčao,  naši čestiti stanovnici sela bi koristeći narodni izraz  rekli- „kao tele pred rudu“. Umesto da sačeka  razvoj situacije  i proceni kolike šanse je imala Hilari Klinton da pobedi na tadašnjim predsedničkim izborima, on je bio uz  nju, tvrdeći da je to činio  jer je –pametan! 

Podržao  je Hilari  ne  samo svojim prisustvom na njenoj predizbornoj manifestaciji nego  i gomilom para  uzetih iz budžeta  Srbije koji se puni novcem  poreskih platiša ali se delom finansira  i od pozajmica  kod stranih lihvara.Naravno da je AV  iskoristio priliku da se, za „uspomenu i dugo sećanje“,  fotografiše  sa mužem gospođe Hilari -Bilom.   Srbi u dijaspori Bila smatraju  teškim  ratnim zločincem, rame uz rame sa Tonijem Blerom, koga Vučić još uvek  ubraja među svoje „savetnike“. Bože dragi šta sve ovaj nekadašnji Novobeogradski mangup nije  o obojci ne tako davno na sva usta lajao!  Danas je to neka druga priča, kao da se iznenada rodila neka obostrana ljubav.

Znamo  da  fotke Bilija i Aleka u rasejanju nisu  prošle bez  komentara u stilu –„vidi, vidi  dva zločinca na slikama zajedno!  Amerikanac nas bombardovao a ovaj naš  je terao srpske mladiće u rat da bi nas Ameri još žešće tukli“! Mnogi su se pitali ko je radio za koga,  kada se na slikama onako srdačno smejulje a malte ne i grle?

Ponovljenim „trčanjem pred rudu“  predsednik Srbije i predsednik stranke koja je voljom samo oko 27 odsto glasača upisanih u biračke spiskove  i, kako opozicija tvrdi još uz   to i  izbornom krađom,  opet   dobila vlast, je možda poželeo da se iskupi kod Donalda Trampa svojom   podrškom- tačnije potpisom  famoznog Vašingtonskog sporazuma.  Taj sporazum je trebao da donese Trampu političke poene čineći ga „mirotvorcem“ na Balkanu! Šta je Vučić sve potpisao ostaje da se  vdi jer  kompletan ugovor u Srbiji (još) nije objavljen.

Svojim „pametovanjem“  AV je  ipak  prevideo ono najvažnije  u  šta su mnogi bili ubeđeni da će se dogoditi: Prevideo je Bajdenov uspeh da  Donalda Trampa   najuri  iz Bεle kuće! Razloga za Trampov poraz  ima  i previše –od  otkazivanja više  zaista vrednih i korisnih međunarodnih ugovora, ukidanja  bolesničkog osiguranja u SAD, sve veći raskol među stanovništvom,  pa do eskalacije brutalnih napada policije na crne i latino-sugrađane itd. Za Trampa je važila i još uvek važi  ona stara srpska izreka:  Jedno misli, drugo govori a treće  radi! -Sa njim se nikada nije znalo na čemu smo- tvrdili su pojedini američki politički analitičari. 

To je morao da uvidi i Aleksandar Vučić ali je ipak otišao  da  pred  Trampom sedi kao nekakav optuženi na saslušanju i potpisuje ko zna šta. Pitamo se zašto?  Možda su istinita pisanja beogradskog magazina  Tabloid  da u  američkoj državi Mičigen  postoje nalozi za hapšenje braće Vučić  zbog pranja novca,  navodnog  trgovanja drogom i oružjem, trgovinom ljudima itd. Možda je AV, čineći „uslugu“ Trampu   potpisivanjem  srpskom narodu sadržajno nepoznatog  dokumenta, u Srbiji nazvanog Vašingtonski ugovor,  želeo da se nekako isčupa iz  kandži  američkog sudstva? Ko  to zna? Kod Vučića je sve moguće!

Još bolnije pitanje za Srbe  je  kakav će  stav zauzeti Džo Bajden  prema Srbiji i srpskoj pokrajini Kosmet. Vučić je svojim „trčanjem pred rudu“, ne sačekavši rezultate izbora, propustio šansu da bude neutralan ili da bar podrži, ako je već iz samo njemu znanih razloga morao,  onda onoga kome su davane daleko veće šanse za pobedu –Džozefa  Džo Bajdena. Možda bi to imponovalo Deda-Džou. Ovako, on će možda ostati na svojoj staroj liniji apsolutne podrške Šiptarima na štetu Srba i Srbije.  

Stariji čitaoci KORENA se sećaju njegovih izjava iz devedesetih godina prošlog  veka kada je tražio da SAD  napadnu i okupiraju celu Srbiju, bez obzira na žrtve i najzad, kako je tvrdio,  uvedu red na Balkanu. Da li on i danas misli slično? Ne znamo ali –kako ono beše -vuk dlaku menja  ali ćud nikada pa makar u međuvremenu  omatorio  kao Džo Bajden! Nešto slično važi i za Aleksandra Vučića –on, očigledno, iz sopstvenih grešaka nikada ništa ne nauči. Misli valjda  da je pametniji od svih! Zato  mu nikakvo „učenje“ od učinjenih  grešaka  nije potrebno. 

Dovoljna je, po njemu, telegrafska čestitka Bajdenu  na uspešnom izboru za predsednika prve sile sveta –i sve će  leći na svoje mesto.  Hoće, u to smo sigurni, ali to važi za Šiptare, ne za Srbe.  Kada  Džo Bajden  bude pritegao Vučića, možda opet pretnjom da treba okupirati Srbiju,  moraće da prizna Kosovo kao nezavisnu  državu. Neku treću mogućnost Vučić odavno nema- biće šta mora da bude. Sam se zapleo u političke mahinacije. 

Kada je bilo vreme da  se podrškom Bajdenu ili bar  izjavom upućenu njemu  izjasni da je neutralan i da se tako  bar malo  približi tom čoveku, on je tu šansu  propustio  suludo se držeći svoje „pameti“ u oceni buduće politike jedne Amerike  i  činjenice ko će ubuduće njom vladati.

Predrag Rakočević
P. Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime