Kako izgleda prava Alisa iz Zemlje Čuda?

0
1341

alisa8Godine 1862. mladi matematičar po imenu Čarls Dodžson, poznatiji kao Luis Kerol, pio je čaj pored reke u društvu prijatelja Robinsona Dakvorta i tri sestre, ćerke njegovog prijatelja Harija Lidela.

Kako bi zabavio male devojčice – Edit (8), Alisu (10) i Lorinu (13), Kerol je izmislio priču o svetu punom fanstastičnih likova i nazvao protagonistkinju Alisa.

Toliko je Alisa Lidel bila fascinirana pričom da je zamolila Luisa da joj sve to zapiše, što je on uradio i prosledio joj pod nazivom „Alisine avanture ispod zemlje“.

Dodžsonov prijatelj je tu priču pročitao svojoj oduševljenoj deci, pa je odatle krenulo dalje razvijanje priče o Alisinim avanturama i konačan naziv „Alisa u Zemlji Čuda“. Priča je bila duplo duža od one koju je pisac prvenstveno dao Alisi Lidel, a dodati su i likovi poput Ludog Šeširdžije.

Prve ilustracije knjige kada je izasla 1865. godine, radio je Džon Teniel, koji je odbio Kerolove predloge za imidž Alise i nacrtao mladu heroinu po sopstvenom nahođenju, zbog čega autor nije bio zadovoljan.

alisa1„Nacrtao je Alisu sa potpuno pogrešnim proporcijama – njena glava je prevelika, a stopala premala“, žalio se Kerol.

Za razliku od Alise Lidel koja ima kratku tamnu kosu, Alisa iz knjige je plavokosa devojčica.

Postojali su i tračevi da je Kerol bio zaljubljen u mladu Alisu i da je hteo da je oženi jednog dana. Istoričar Martin Gardner u svom delu „The Annotated Alice“ (1960), citira pismo koje je pisac poslao Alisi nakon što se udala:

„Nakon našeg druženja sprijateljio sam se i sa mnogom drugom decom, ali to je bila potpuno drugačija stvar“.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Da Vas podsetimo:  13. Festival nauke: Najhrabrija naučna avantura do sada!

Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime