Kako je Ana Brnabić hvalila Sinišu Malog

2
1208
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Niža cena vrtića (osim što nije – sam Siniša Mali je početkom 2015. rekao da će od tog trenutka vrtići u Beogradu „verovatno poskupeti za najveći broj roditelja“)

“Za vreme mandata Dragana Đilasa roditelji su plaćali 9.700 dinara mesečno račun za državni vrtić, on danas iznosi 5.590 dinara mesečno”, saopštila je predsednica Vlade još jedan argument zbog koga smatra da bi Mali bio dobar ministar finansija.

Ispostavilo se, a Istinomer je o tome pisao, da ova tvrdnja koju su više puta iznosili predstavnici sadašnje vlasti tek delimično tačna i da koriste samo one podatke koji im idu prilog. Naime, tačno je da su za vreme prethodne vlasti neki roditelji plaćali 9.700 dinara, ali je bilo i mnogo onih koji su plaćali manje – pa čak i manje od sadašnje cene.

Podsetimo se reči Siniše Malog od 1. januara 2015. godine, nakon što je usvojen novi Pravilnik o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji grada Beograda:

„U ovom trenutku u nekim opštinama imate višu cenu vrtića, 8.000 – 9.000 dinara, a u najvećem broju opština imate vrtiće koji koštaju 1.500 i 2.000 dinara. Dakle, cena vrtića u gradu Beogradu će verovatno poskupeti za najveći broj roditelja.“

U septembru 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu je počeo da donosi prve pravosnažne presude, kojima se obeštećuju roditelji koji su u periodu od 2010. do kraja 2014. godine plaćali vrtiće više nego što je to bilo zakonom propisano.

Podsetimo, Dragan Đilas je smenjen u septembru 2013, a u novembru iste godine izabrano je Privremeno veće Beograda, sa Sinišom Malim na čelu. Dakle, ova praksa je uvedena u vreme Dragana Đilasa, ali je nastavljena i za vreme Privremenog veća, a potom i tokom prve godine sa Sinišom Malim kao gradonačelnikom Beograda.

Porodiljama povećana jednokratna pomoć (nezaposlenim porodiljama povećana za 10.000, pa smanjena za 25.000, pa povećana za 10.000…)

Da Vas podsetimo:  Pravda je jednaka za sve, osim ako ste Jutka

Da ovo nije jedini primer manipulisanjem podacima pokazuje i izjava Ane Brnabić “da je porodiljama povećana jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, dok socijalno ugrožene porodilje dobijaju dodatnih 25.000 dinara“.

Zapravo, priča o pomoći porodiljama je mnogo opširnija i komplikovanija od ove jednostavne rečenice Ane Brnabić. Tadašnji predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić je u februaru 2009. potpisao Odluku kojom se nezaposlenim porodiljama dodeljuje jednokratna pomoć od 40.000 dinara.

Potom, u martu 2010, zaposlenim porodiljama je dodeljena jednokratna pomoć od 25.000 dinara. A onda, na kraju 2013. godine, Privremeno veće Beograda na čelu sa Sinišom Malim donosi Odluku da zaposlene porodilje dobiju jednokratnu pomoć od 25.000, a nezaposlene od 50.000.

Međutim, samo četiri meseca kasnije, u aprilu 2014, Siniša Mali potpisuje Odluku kojim se drastično smanjuje pomoć porodiljama – na 10.000 dinara za zaposlene, i na 25.000 dinara za nezaposlene porodilje.

Devet meseci kasnije, u januaru 2015, Nikola Nikodijević kao predsednik Skupštine Grada potpisuje Odluku kojom se nezaposlenim porodiljama pomoć povećava na 35.000, ali na četiri rate: prva rata 20.000, naredne tri po 5.000 dinara na svaka tri meseca.

Onda, u junu 2017. godine, Skupština Grada donosi Odluku kojom sve porodilje dobijaju jednokratnu pomoć od 10.000, a nezaposlene – ako ispunjavaju uslove koji su važili i ranije (da im članovi domaćinstva u kojem žive primaju manje od 10.000 dinara po članu) – dobijaju još 25.000, dakle, ukidaju se rate.

Naposletku, u decembru 2017, ukida se uslov o visini primanja, a uvodi se odredba da se pomoć dodeljuje za svako prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara.

Prema tome, ako podvučemo crtu pod sve ovo, propisima koji su važili za vreme bivše gradske vlasti, zaposlene porodilje primale su jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, a nezaposlene od 40.000 dinara. Sada, nakon svih ovih pretumbacija, zaposlene porodilje dobijaju pomoć od 10.000, a nezaposlene od 35.000 – izuzev u slučaju da je reč o prvorođenom detetu: tada dobijaju još po 10.000 dinara.
Dakle, sada zaposlene porodilje u svakom slučaju primaju manju pomoć, dok nezaposlene mogu da dobiju 5.000 dinara više nego da su se porodile za vreme bivše vlasti, ali u slučaju da im je to prvo dete (35.000+10.000 = 45.000).

Da Vas podsetimo:  Romantizovanje zločinaca uvod u nove zločine

Ne plaši se kritike, ne odustaje zbog izmišljenih afera (što je i logično – nema razloga da Mali odustane zbog izmišljenih afera; no, afere vezane za Sinišu Malog daleko su od „izmišljenih“, a isto tako su i daleko od bilo koje vrste epiloga)

Na kraju, premijerka je Sinišu Malog opisala rečima:

“Ne plaši se kritike, ne odustaje zbog izmišljenih afera i ne plaši se teških odluka u interesu svih građana Beograda i građana Srbije”.

Donekle jeste u pravu. Siniša Mali se, zaista, nije rastao od funkcije gradonačelnika, uprkos tome što je rekao da na tom mestu najverovatnije neće dočekati kraj mandata, dodavši da je ponosan na postignute rezultate. Na pitanje Istinomera da li će ispuniti zahteve građana koji su u više navrata organizovali proteste na ulicama Beograda, Mali je rekao da neće podneti ostavku zbog 50 demonstranata. Aleksandar Vučić je u maju 2017. godine izjavio da Mali neće još dugo biti gradonačelnik.

“Tokom leta (2017) će podneti ostavku, neće pred izbore”, rekao je tada Vučić.

Međutim, uprkos ovom obećanju, Mali je upravljao Beogradom sve do kraja mandata, a u nameri da zadrži mesto prvog čoveka prestonice nisu ga omeli ni masovni protesti građana, niti afere o kojima je pisao KRIK – da je kontrolisao 45 bankovnih računa otvorenih na njegovo ime, ni da je kao direktor “ofšor” firme kupio 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj, pa čak ni one da je plagirao doktorat.

Milena Popović

istinomer.rs

2 KOMENTARA

  1. https://volimpodgoricu.me/2018/03/09/laura-kovesi-drzavna-tuziteljka-rumunije-posprema-iza-brave-sve-redom-premijera-ministre

    Evo ne mogu vise da pisem Srpska banda sve zatvoriti i odmah kraljevaka vojksa Draze Mihajlovica, Zandarnerija Nediceva povratkkkraljevine je i povratk nase granice od 1918.Kraj price nas kralj je ttrojanskki konj i u famiiliji sa Romanovina i sa zapdnim dinastijama.Odme dve baze uske u Srbiji i Srbpskoj i vlada spasa odmah hapsenjje i onda mki vam pomazemo i emkonoski is vve sta je pote+rebno cekali smo mnogo godina da se se oslobodimao okupatoor a koji nas je najvise pobio i unistio a to su isti nepr ijattelji ao sada Titovi banditi, Ustase, Albanci, Balije, komunisti su nas vise pobiili nego Nemci. Ovaj olos zabraniti skoro sve partije u parlamenti\\u i odmah na prinudni rad a Vucic na dozivotnu robiju on je isto i locirai Mladica, Pavkovica i sve nase roditelje kojma su oteli i konfiokovali komunjare banditske djubrad,

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime