Kako je Elektroprivreda Srbije pokušala da prevari MMF i Svetsku banku…

1
1055

Elektroprivreda Srbije-EPS, energetska kompanija u državnom vlasništvu Republike Srbije pribavila je sredstva od IBRD (Međunarodna banka za obnovu i razvoj, deo grupe Svetske banke) da finansira projekat Restrukturiranje EPS, u ukupnom iznosu 200 miliona USD. Glavni uslov da bi ovaj kredit bio odobren bio je da EPS promeni svoju hijerarhiju menadžmenta i sprovede strukturne promene.

EPS je pribavio još jedan kredit od 200 miliona EUR od EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj, privatna banka) za Project no. 47318, project name: EPS Restructuring. Ovaj projekat nadgleda Svetska banka. Glavni uslov da bi i ovaj kredit bio odbren bio je isti kao I za prethodni kod IBRD- da EPS promeni hijerarhiju menadžmenta i sprovede strukturalne promene da bi unapredio korporativno upravljanje.

Pogledaj stranicu

Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda za Republiku Srbiju IMF Country report no. 17/397, na strani 56 jasno navodi da Vlada Republike Srbije radi zajedno sa Svetskom bankom i EBRD na unapređenju korporativne uprave i retrukturiranju EPS.

Reorganizacija EPS, koja se dogodila na papiru 30.6.2015. godine nikada nije primenjena u stvarnosti. Ovo je tvrdnja koju ću dokazati u ovom tekstu, podupirujući je sa dokumentima iz mog disciplinskog postupka, koji dokazuju da su samo pravno promenili imena preduzeća u okviru EPS i nazive funkcija menadžera, ostavljajući im isti nivo ovlašćenja koji su imali pre reorganzacije, uprkos tome što je Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji EPS diferencirao 3 nivoa menadžmenta u Ograncima EPS: proizvodnja, korporativni poslovi i finansije. U stvarnosti oni su dali neke vrste napismenih naloga u kojima finansijski direktor i direktor korporativnih poslova prenose svoja ovlašćenja na direktora proizvodnje i tako vraćaju reorganizaciju na ranije stanje. Ovde imam dokumenta koja podržavaju ove tvrdnje. U tekstu ću objasniti njihov značaj za iznete tvrdnje. Imajte na umu da disciplinski postupak ima isti tretman kao sudski postupak, te su dokumenta iz njega otvorena za javnost i prilikom objavljivanja pomenutih, ja ne kršim poslovnu tajnu, zato što je javnost uključena u disciplinski postupak, kao u sudski.

Da Vas podsetimo:  Od svih mutnih likova na političkoj sceni Jutka je ubedljivo najbezobrazniji...

Đorđe Stojković
Izvor: nspm.rs

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime