Kako je film stvorio drugarstvo između Nedjeljka i Ognjena

0
953

nedjeljko-ognjen Ž.K./TrebinjeLive Prijateljstvo za cijeli život veoma je teško stvoriti. A oni koji su u tome uspjeli, kažu da im je bilo potrebno i po nekoliko godina. Međutim, Nedjeljku i Ognjenu potrebno je bilo samo jedno snimanje filma. Drugarstvo je odmah stvoreno.

Drugi dio filma “Granice kiše”, režisera Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, spojio je ovu dvojicu Trebinjaca. Iako po godinama djeca, kažu da su od snimanja filma neprestano u kontaktu, igraju se, druže se…

“Stekao sam nove drugare, a sa Ognjenom Vujovićem, koji u filmu glumi Danila, ostao sam dobar prijatelj i svakodnevno smo u kontaktu”, kaže Nedjeljko Milović, koji u filmu glumi Luku – dječaka bez majke, čiji je otac u inostranstvu, a on živi na selu sa djedom i babom.

Snimali su na području Trebinja i to selima Glavska, Krnjevići i Poljice, a pojedine scene snimili su i u Jazini, dok film govori o posljeratnom periodu i ljubavi, izmirenju i nadi na granici tri države – BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Nedjeljko kaže da mu je tokom snimanja scena najteže bilo kada je pod povišenom tjelesnom temperaturom išao na set na Jazinu.

Ipak, ponašanje filmske ekipe bilo je više nego odlično, pa bi svi problemi brzo bili otklonjeni, pa i temperatura.

“Najveći utisak na mene, tokom snimanja, ostavila je scena kada smo snimali Lukin odlazak na grob njegove majke sa cvijećem u ruci. Teško mi je bilo da dočaram lice i osjećanje bola i patnje”, priča trinaestogodišnji Nedjeljko, dodajući da je morao da ubijedi sebe i druge da je to stvarnost.

Nedjeljko je odličan učenik. Dobar je i umjetnik. Crta radove tehnikama ulje na platnu i akvarel, pa mu je učestvovanje u snimanju filma bilo više od zadovoljstva. Nije imao ni tremu od kamera, a rad na visokim temperaturama “liječio” bi mokrim peškirima.

Da Vas podsetimo:  Srpski naučnik Stefan Unić (22) je ubedljivo apsolutni genije sveta

I Ognjenu Vujoviću – Danilu u filmu, snimanje ovog ostvarenja ostalo je samo u lijepom sjećanju. Posebno su mu drage scene kada vozi bicikl, kupa se u Jazini, glumi scene koje se snimaju dronom…

“Režiseri su mi govorili da pratim događaje i nije mi bilo teško kad sam ponavljao scene i više puta. Brzo mi je prošlo snimanje, i bio sam tužan kad smo završili”, kaže Ognjen.

Od drugara iz razreda dobijao je samo pohvale. Svi su saznali da je postao filmska zvijezda.

“Moja uloga je da glumim gestikulaciju. Na kraju, ipak, progovaram nekoliko rečenica”, priča nam Ognjen, dodajući da mu je “srce počelo lupati” kada je saznao da će ipak reći nekoliko rečenica, što su čuli svi u režiji, jer je imao bubicu.

Na kraju snimanju rodilo se drugarstvo. Jedno veliko drugarstvo. Ono pravo, ne ono filmsko, između Nedjeljka i Ognjena.

Scenario filma Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara nagrađen je 2008. godine na Cine Link festivalu u Sarajevu, a prvi dio filma snimao se u Crnoj Gori.

Premijera filma „Granice kiše“ očekuje se na Berlinskom ili Kanskom filmskom festivalu.

Ž.K./TrebinjeLive

PODELI
Prethodni tekstNikolajevići
Sledeći tekstIzložba kao cover page

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime