Kako je nastalo ”hadži” ispred prezimena ili imena?

1
1527
Foto: printscreen

Mojoj generaciji je objašnjeno da prefiks ”hadži” uz ime ide za one koji su išli na ”hadžiluk” u Meku. Primili smo to bez previše razmišljanja jer je bilo logično, međutim radi se o još jednoj podmetačini komunista protiv pravoslavlja. Puno Srba pravoslavaca ima hadži u svome imenu.

Zapravo ”hadži” dolazi od grčkog ”hagios” što znači ”sveti”. Na starogrčkom ”Hagion Oros” znači Sveta Gora. Dakle to ”hagion” ili ”hadži” u svoje ime su dodavali oni koji su posetili Svetu Goru. Nekada je bio običaj i preporučivalo se da svaki Srbin barem jednom za života poseti Svetu Goru i manastir Hilandar.

Prefiks Hadži se može dobiti i kada posetite Jerusalim. Dakle ako je neko posetio Svetu goru stavljao je ”hadži” ispred prezimena, a ako je neko posetio Jerusalim stavljao je Hadži ispred imena. Stavljanje prefiksa nije bila obaveza već je poneko menjao svoje zvanično ime jer mu je ta poseta mnogo značila u životu.

  • Miloš hadži-Stanić – jer sam bio na Svetoj Gori
  • Hadži Miloš Stanić – bi bilo da sam išao u Jerusalimu.

Dakle turski hadžiluk je kasnijeg datuma i kada vidite nekog Srbina sa prezimenom ”hadži” da znate od koga su. Nije od Meke, već od Svete Gore.

Ovo i još mnoge druge stvari možete saznati u ovoj epizodi serijala ”Priča sa Atosa”

Miloš Stanić
Izvor: https://milos.io

1 KOMENTAR

  1. Koliko je ovaj tekst verodostojan ja ne znam? Ali znam da kada sam dva puta obilazio Svetu Goru u Grčkoj niko mi nije dao nikakav dokumenat da imam pravo svom imenu dodati Hadži.Kada sam posetio Jerusalim od njih sam dobio GRAMATU dokumenat po kome imam pravo da svom imenu dodam Hadži.Drugo rečeno mi je da Hadži znači čovek koji se stalno moli Bogu. Dalje ako je napisano prvo Hadži pa ime i prezime to znači da je ta osoba bila u Jeusalimu, a ako je na drugom mestu iza imena to znači da je njegov otac bio u Jerusalimu. To su moja saznanja na ovu temu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime