Kako je NATO lagao, izmišljao i lažno prikazivao uspeh u pogađanju vojne tehnike na KiM

4
944
Foto: printscreen (NSPM)

Od 1025 vazdušnih napada na KiM samo 58 pogodilo ciljeve

Napad NATO saveznika na SRJ je započeo 24. marta 1999 god i trajao je punih 78 dana, sve do zaključenja Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999 godine. Da bi ispunila svoje ratne ciljeve zlikovačka alijansa NATO je pored razaranja civilne i vojne infrastrukture, posebnu pažnju obratila uništavanju vojnog potencijala Treće armije, odnosno 52. Prištinskog korpusa, čiji je zadatak bio odbrana Kosova i Metohije.

U toku kampanje NATO avijacija je izvela 3.000 avio poletanja koja su za cilj imala uništavanje mobilnih ciljeva VJ na Kosovu i Metohiji, prvenstveno oklopnih vozila, artiljerije i vojnih vozila. U 1.995 slučajeva piloti NATO –a su tvrdili da su nešto pogodili. Tokom trajanja vazdušnih napada NATO je objavio da je uništen čak 181 tenk, 317 oklopnih transportera, 857 artiljerijskih oruđa i 600 vojnih vozila. Sve laž.

Pred kraj rata izveštaj je korigovan na : 120 tenkova, 220 oklopnih transportera i 449 artiljerijskih oruđa. Konačno 16. septembra 1999 god. na konferenciji za štampu NATO –a objavljeni su definitivni rezultati, (opet laži) koji su nastali posle detaljne istrage na Kosovu i Metohiji : uništeno 93 tenkova, 153 okloipna transportera, 389 artiljerijskih oruđa i 339 vojnih vozila.

Tokom ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji u ratnoj formaciji Prištinskog korpusa bile su podčinjene 15. oklopna brigada (tenkovi T-55), 211.ok.br. (M-84) i 252.ok.br. (M-84), te tenkovski bataljoni 243. mehanizovane brigade i bataljoni motorizovanih brigada ( u svom sastavu tenkove su imale 78, 125 i 549.mt.br.) – Sve skupa do 300-350 tenkova.
VJ je objavila sledeće gubitke u tehnici na prostoru Kosova i Metohije : 13 tenkova, 8 oklopnih transportera i 27 artiljerijskih oruđa.

Već krajem juna 1999.g. na Kosovo dolazi specijalni tim od 35 ljudi, koji su činili NATO i većim delom USAF oficiri, sa zadatkom utvrđivanja stvarnog broja uništenih mobilnih ciljeva na Kosovu. U narednom periodu tim je obišao 429 lokacije na Kosovu i Metohiji po kojima je dejstvovano u cilju uništenja tenkova i ostalih ciljeva. Sa oko 2.600 načinjenih fotografija tim se vraća u štab avijacije u Ramštajnu u Nemačkoj. Izveštaj je govorio da je avijacija bila efikasna u uništavanju nepokretnih ciljeva, poput bunkera i mostova, ali da je pronađeno malo uništenih mobilnih ciljeva, te da se na osnovu toga mogu samo 58 napada smatrati uspešnim (od 1025, koji su smatrani uspešnim). Praktično tim je potvrdio reči generala Nebojše Pavkovića o gubicima VJ na Kosovu. Niko nije bio zadovoljan izveštajem pa se pristupilo izradi studije, koja bi na osnovu raspoloživog materijala došla do povoljnijeg rezultata.

Da Vas podsetimo:  Ovo selo je najsigurnije za Srbe na Kosovu i Metohiji

Konkretno, što se tiče tenkova krenulo se od toga da je u 181 avio napadu dejstvovano po njima. Tim za pretragu je na licu mesta pronašao 26 olupina – 14 tenkova i 12 samohodnih oruđa.

Za ostala 67 tenka i samohodna oruđa, čiji ostaci nisu pronađeni, dokazi su dobijeni kombinacijom i upoređivanjem: snimaka iz kokpita, izveštajem pilota aviona, snimaka pre i posle dejstva po ciljevima (sa satelita, bespilotnih letelica i sl.) i na osnovu raznih obaveštajnih izvora.

Što se tiče ostalih napada smatra se da je u 9 slučajeva dejstvovano po lažnim ciljevima, 19 napada je bilo višekratno (više napada u istom danu, po istom tipu meta u radijusu od 2NM). U 60 slučajeva nije bilo moguće dokazati uspešnost napada.

Relativno malo uništenih tenkova, koji su pronađeni na Kosovu i Metohiji NATO eksperti opravdavaju činjenicom, opet lažima, da je VJ redovno posle napada izvlačila i sklanjala oštećenu tehniku.

Zvanična informacija Vojske Jugoslavije je da je uništeno samo 13 tenkova na Kosovu i pored hiljada naleta NATO avijacije.

Činjenica je da NATO zlikovci nisu smeli kopneno na KiM i da im je za to trebalo bar pola miliona vojnika. NATO bombama su se iživljavali bacajući ih sa 15 kilometara visine najčešće na civile i civilne objekte. Promašaje u gađanju vojnih pokretnih ciljeva upražnjavali su bacajući bombe na nepokretne mete, sela, gradove, mostove, bolnice……
-Znali smo da je na Kosovu bilo više od 150.000 srpskih vojnika, da smo ušli sa 6.000 NATO vojnika iz Albanije, 2.500 Albanaca iz UČK i 5.000 albanskih vojnika znali smo da bi bili sahranjeni na Kosovu. Nismo imali nikakve šanse prema srpskoj vojsci koja je uz sve to branila svoju kuću. NATO bi bio mrtav. A što se tiče Albanaca u UČK nisu se mnogo pretrgli da budu na prvoj liniji, nije ih bilo nikad više od 2.500. Pokazali su da daleko više vole oružje nego da budu na prvoj liniji da se bore, – rekao je američki oficir u Napulju kada su u septembru 1999.g. analizirani rezultati NATO napada na Jugoslaviju tada.

Da Vas podsetimo:  Vučićevi napadi na Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića

Jedan italijanski oficir je priznao par godina posle 1999. Godine : Plašili smo se da srpska vojska sjuri nas sve na more.

– “Kada smo čuli tenkovsku paljbu na Košarama 12. maja 1999. godine, na više od 1200 metara nadmorske visine i tako žestoku paljbu pomislili smo da srpska vojska ulazi i napada albansku vojsku, teroriste sa Kosova ali staconirane NATO snage u Albaniji. Već je bilo panike kod nas i da ćemo vrlo brzo biti saterani na obale mora Jadrana. Tačno je da smo pomagali albanske teroriste sa Kosova koji su bili na granici u Albaniji sa Kosovom, tog leta 1999. godine na celoj dužini granice između tadašnje Srbije i Albanije“, – kaže visoki italijanski oficir M. Č. koji je za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine sa NATO snagama bio stacioniran kraj Tropoje u Albaniji.

On je četiri godine posle 2002. godine bio stacioniran u italijanskoj bazi “Uniti Per La Pace” kraj Peći sa leve strane idući prema Prokletijama.

Ovaj razgovor je upriličen sa italijanskim oficirom nedavno u Visokim Dečanima ( početkom marta 2019.g.) nakon što je M. Č. postao “Prijatelj Dečana“, (“Amici di Decani”) formirane italijanske organizacije u Rimu za pomoć i pružanje pomoći ovom značajnom srpskom manastiru.

– “Moj predpostavljeni komadant i glavni komadant Kfora na Kosovu, general Fabio Mini u knjizi posle odlaska sa Kosova “Rat posle rata“ piše : „Nezavisnost odgovara onima koji komanduju: samom Tačiju koji vodi poslove s naftom, Bedžetu Pecoliju kome je potrebna rupa u koju će da sklanja svoj novac, Ramušu Haradinaju i Agimu Čekuu. A njih za nezavisnost nije briga“, dovoljno govori o albanskoj vlasti u Prištini koja je ista 20 godina“, – kaže M. Č.

Da Vas podsetimo:  Vukovar : Supružnici Milka (80) i Mirko Oreščanin (78) svirepo ubijeni u skloništu

– “Mini je upozorio i knjizi“, kaže oficir M. Č. da „na Kosovu još deluju zločinci, navodeći osobu koju nije želeo da imenuje, a koja je naručilac najmanje 28 ubistava stranačkih saradnika bišeg lidera Ibrahima Rugove“.

Zoran Vlašković

4 KOMENTARA

 1. God 1989, Slobodan Milosevic nije shvatio istorijski momenat pada Berlinskog zida. Tesko je prihvatao stvaranje demokratskih partija i slobodnih medija. Nije mu smetao ni Seselj, ni Jezda, ni Dafina, ni hiperinflacija, ni sankcije, ni gradjanski ratovi sirom YU. Sve je moglo, samo da ON zadrzi vlast.

  God 1999, Slobodan nije shvatio da NATO trazi rat po svaku cenu. Obzirom da se Varsavski pakt raspao, NATO pakt je (ostavsi bez protivnika) bio na izdisaju. Odbivsi ultimatum u Rambujeu, Slobodan je udahnuo zivot NATO paktu i uvukao Srbiju u potpuno beznadezni rat.

 2. Nije cudo da je NATO lagao, u ratovima svi lazu.
  Sto se nas tice, mi treba da znamo sta nam je taj rat doneo, sta smo njime hteli a sta dobili :
  Da imamo jasne odgovore na pitanja :
  – Da li je mudro ratovati protiv najjace armije na svetu ?
  – Jesmo li zadrzali Kosovo ?
  – Koliko poginulih kod nas ? Koliko kod protivnika ?
  – Sta je razoreno kod nas ? A sta kod protivnika ?
  – Itd

  • Velika sreća za nas SRBE , što stav koji ste iznijeli,jeste Vaš lični, i ne pripada kolektivnoj svjesti !!
   Narodi koji su imali Vašu svjest, su se toliko puta prilagodili da se ne bi zrtvovali, menjali vjeru, običaje, imena i prezimena , duh i dušu………… da više i uz najbolju volju i pozrtvovanje neznaju ni tko su ni šta su. Oni su jednostavno NESTALI i utopili se u druge, zdravije jače ….. Zato i nije čudo
   da i medju SRBIMA ima takvih, tko zna šta su ti i takvi ustvari…….koji im je početni korijen ???

 3. Prava vijest i naslov bi trebao biti kako NATO objektivno objavljuje činjenice i brojke u vezi rata na KiM u. Da oni isključivo i stalno lazu,postalo je normalno , kao što je normalno “ da pas laje i pjevac kukuriče “ i magarci NE lete !!! Nezvanične izjave nekih članova alijanse, svjedoče o njihovoj trulosti iznutra i ne slaganju po mnogim pitanjima unutar NATO saveza !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime