Kako je uništen DOO “Tabak“

0
654

Fabrika-duvanaProdate mašine i roba a radnici na ulici – Oprema prodata za 1.690.000 evra a duvan za 120.000 evra. – U uništenju preduzeća učestvovali Kfor, UNMIK, Priština i mnogi drugi. – I objekat prodat!

Multietničko preduzeće u mešovitoj svojini DOO “Tabak“ iz južnog dela Kosovske Mitrovice, koje se bavilo proizvodnjom, otkupom i obradom duvana, godinama je, do 1999. godine, bilo ne samo najbolje preduzeće na Kosovu i Metohiji već i meću najboljima u Jugoslaviji. Preduzeće je imalo 31 akcionara, od kojih 23 u radnom odnosu. Rad i savesno poslovanje preduzeća trajali su sve do 21. juna 1999. godine, kada je francuski Kfor ušao u objekat DOO “Tabak“ i time praktično zaustavio rad a radnike poslao na ulicu! Radnici su od tada onemogućeni da ulaze u preduzeće i rade. Od 2001. do 2011. godine preduzeće je zaposeo grčki Kfor. Francuski Kfor je samo prva tri meseca, od jula 1999. platio kiriju od 20.000 nemačkih maraka što je direktor Eraković ravnomerno podelio radnicima i zašta postoji uredna dokumentacija.

Multietničko preduzeće u mešovitoj svojini DOO “Tabak“ iz južnog dela Kosovske Mitrovice, koje se bavilo proizvodnjom, otkupom i obradom duvana, godinama je, do 1999. godine, bilo ne samo najbolje preduzeće na Kosovu i Metohiji već i meću najboljima u Jugoslaviji. Preduzeće je imalo 31 akcionara, od kojih 23 u radnom odnosu.

Rad i savesno poslovanje preduzeća trajali su sve do 21. juna 1999. godine, kada je francuski Kfor ušao u objekat DOO “Tabak“ i time praktično zaustavio rad a radnike poslao na ulicu! Radnici su od tada onemogućeni da ulaze u preduzeće i rade. Od 2001. do 2011. godine preduzeće je zaposeo grčki Kfor. Francuski Kfor je samo prva tri meseca, od jula 1999. platio kiriju od 20.000 nemačkih maraka što je direktor Eraković ravnomerno podelio radnicima i zašta postoji uredna dokumentacija.

Da Vas podsetimo:  Prevrat u Crnoj Gori
Драгомир Ераковић
Dragomir Eraković

– Nismo nikako mogli da sprečimo ulazak Kfora u preduzeće. Imali smo popis zatečenog stanja sa ukupnom funkcionalnom opremom i velikim zalihama duvana. No, ja kao direktor i radnici više nismo mogli ništa odlučivati o našem dojučerašnjem preduzeću. Dao sam dozvolu za prodaju celokupne zalihe duvana, jer je Kfor insistirao na tome zbog navodno velike štetnosti duvana za vojnike – priča direktor DOO “Tabak“ Dragomir Eraković koji je u “Tabaku“ od 1970. a direktor od 1979. godine.

Odlukom šefa UNMIK – a Bernarda Kušnera od 12. septembra 2001. godine DOO “Tabak“ je registrovan pod brojem 80494866 i time praktično izbrisao sve što je preduzeće imalo sa ranijim statusom.

Žalio se Eraković opet svima u UNMIK-u, Prištini, regonalnom UN –u, slao dopise nadležnima u Kosovskomitrovičkom okrugu sa srpskom vlašću, Beogradu ali ništa. Nastavljeno sa totalno uništavanjem preduzeća kako od ljudi iz Kfora, tako od UN –a, Prištine i drugih.

I tako je bilo, zalihe duvana su prodate za sumnjivih 120.000 evra a celokupna oprema za 1.690.000 evra. Radnici i akcionari nisu dobili ni cent od toga. Sigurno su se mnogi, iz vojnih i civilnih misija kao i oni iz Prištine okoristili od te prodaje, kažu bivši radnici “Tabaka“.

Nova-fabrikaDeo dokumenta takozvane „kosovske agencije za privatizaciju“ koja služi kao paravan za pljačkanje i prodaju srpske imovine, a koja je nudila „novo preduzeće“ na prodaju, bez dugova, bez hipoteke, bez ikakvih poslovnih opterećenja sa prognozom o velikim ekonomskim potencijalima fabrike.

Sada je i ceo objekat DOO “Tabak“ kupljen od nekog Albanca, adaptiran je i sa sigurnošću je da tu neće biti nikakvog preduzeća za proizvodnju, otkup i prodaju duvana. Najbolje preduzeće na KiM je uništeno svesno da bi se pojedinci obogatili od novca zarađenog od prodaje mašina ali i duvana.

Da Vas podsetimo:  Ostavke? Odgovornost?

Kao niko, direktor Eraković u svojoj borbi sa Kforom, UNMIK – om, sudovima, kosovskom agencijom za privatizacijom i Prištinom, da sačuva preduzeće u korist albanskih i srpskih radnika. Poseduje urednu sudsku i svu drugu dokumentaciju ali je sve palo u vodu kadu su bezakonje i pravno nasilje korišćeni da se DOO “Tabak“, najistinitije, svesno uništi!

vlaskovic

Zoran Vlašković

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime