Kako nas pljačkaju

1
1945
Foto: printscreen

Kako nas pljačkaju u vreme vanrednog stanja i epidemiološke krize je svakodnevna priča u Srbiji danas. „Ubi me prejaka reč“ rekao je svojevremeno pesnik Branko Miljković, ali koja druga reč osim reči „pljačka“ bi bila prikladnija za opis onoga što se dešava sa prodajom zaštitnih maski u Čačku.

Kakva bi razlika zaista bila između onih iz Leskovca koji su uhapšeni zbog pokušaja da na ulici preprodaju zaštitne maske koje su nabavili preko Interneta i državnih apoteka u Čačku koje preprodaju zaštitne maske takođe nabavljene iz inostranstva.

Nadležni tržišni inspektor tvrdi da je pitanju povelika nabavna cena i marža. Možda bi smo i poverovali, ali da je zaista to u pitanju onda cena maske ne bi juče bila 174 dinara, a danas 187, a sutra ko zna koliko. Osim ako apoteka nije obračunala dnevnu kursnu razliku koju čak ni Narodna banka Srbije ne priznaje u tolikom procentu.

Ova tema ne interesuje ni nadležne državne organe koji treba da se staraju o stabilnosti cena strateških proizvoda u vreme epidemiološke krize i proglašenog vanrednog stanja, kao ni Radni tim za praćenje širenja korona virusa u Čačku koji je formirala lokalna vlast, a kako izgleda ni gradski Štab za vanredne situacije. Iako održavaju  svakodnevne sastanke, o problemu basnoslovno skupih zaštitnih maski koje se prodaju građanima Čačka niko ni reči da progovori.

Država Turska, iz koje su navodno uvezene zaštitne maske koje se građanima Čačka prodaju po ceni od 1,58 evra, te iste maske deli besplatno svojim građanima radi što efikasnije zaštite od širenja korona virusa.

Dok građanima Čačka državna apoteka zaštitnu masku naplaćuje 187,20 dinara ili 1,58 evra, ta ista maska u Italiji se prodaje za 4 evrocenta ili 4,7 dinara. Maska koja po svom kvalitetu i stepenu zaštite koju pruža daleko više vredi od maske koju prodaje čačanska državna apoteka u Italiji košta između 30-40 evrocenti što je 35,28 do 47,04 dinara.

Da Vas podsetimo:  Odron na tek izgrađenom autoputu, plaćenom desetinama miliona evra
Izvor: Ozonpress

1 KOMENTAR

  1. Шта рећи, тужно је али верујем истинито да ће већина опљачканог народа поново гласати за оне који их сада бесомучно пљачкају и лажу о превеликој љубави коју имају за њих.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime