Kako planiraju da se održe na vlasti

1
1346

U osvit izbora 2012. godine eks –eks direktor javnog preduzeća Službeni glasnik, uvaženi sociolog Slobodan Gavrilović zavapio je svojim najbližim saradnicima: Šta da radimo? Ovi naši mnogo traže! Naime da su se listići štancovali uvek u principu od viška glava ne boli-znalo se da od kada postoji samo jedna firma u Beogradu koja to radi i jedna štamparija. Naravno, ova Glasnikova.

sns-spot-fbU toku procesa proizvodnje uvek je pod opsadnim stanjem i uz prisustvo velikog broja pripadnika zaštitnika javnog reda i mira, da ne kažemo poretka. Znači država budno čuva da ne dođe do zloupotreba. Kako su onda ti vrli intelektualci krali glasove nas građana pitaćete se. Lako. Recimo sa našom južnom pokrajinom Kosovo i Metohija. U opštini živi 2000 stanovnika ovi napišu 90 000. Na tu cifru vremešni Gavrilović je dobio blago podrhtavanje u glasu jer drugovi iz Žute stranke stvarno bre, mnogo traže. Preteraše. I on zna da zbog toga neće dobro proći. Upozorava verne saradnike. Psihički se priprema za smenu. Dobro upućeni u prilike Službenog glasnika barataju sa cifrom od oko pet posto, ili 400 000 glasačkih listića. Znaju to svi akteri političkog života u Srba. Jer tih pet posto dok su žuti bili jaki, išlo je malo Čedi, malo Dinkiću, tek toliko da se pređe cenzus, jer više im nije ni trebalo.

Nisu za džabe Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić vukli one džakove pune glasačkih listića, koji su sve što je još bolje, štampani na papiru bez holograma, jer ovaj obični je jeftiniji. Mala razlika za penziju da se nađe. Znali su ovi da će se iste smanjivati. Elem, pošto je nastupio politički cunami kako smo se svi ponadali, i došlo vreme da se Srbija očisti od kriminala, lopovluka, bitangi i ostalih loših momaka i devojčura, za logično je bilo pretpostaviti da će se istraga u Službenom glasniku sprovesti do kraja, da će se odgovorni za krađu izbora kazniti, da će se vratiti vera u institucije. Toma i Vučić šalju iskusnog na mesto direktora Službenog glasnika, profesora istorije Radoša Ljušića. Budući da je ranije bio direktor Zavoda za udžbenike, i sopstvene firme Freska, upućen je u sve tajne izdavaštva. Što će reći, čajetinski mangupi ga ne mogu nasamariti. Počela je opsežna istraga po Službenom glasniku. Sve se proverevalo. I došlo do odgovora. Mnogih. Desne ruke bivšeg direktora Gavrilovića bili su njegova šefica kabineta Biljana Obradović, i njegov verni učenik Petar Arbutina, direktor izdavaštva. Dotična dama već duže je radila u Glasniku sa srednjom školom iako se lažno predstavljala da ima fakultet, dok je čajetinski virtouz Arbutina došao zahvaljujući Gavriloviću i na mestu direktora izdavaštva na poklon dobio fakultetsku diplomu. Fakultet koji mu je plaćao Službeni glasnik. On je glavni potpisnik na doštampavanju glasačkih listića, dok je Biljana bila Helga sa palicom koja je strašila radnike i od njih zahtevala diskreciju za urađeni posao.

Da Vas podsetimo:  Banović Strahinja – izuzeci samo potvrđuju pravilo

Kad je Ljušić razmotao klupko, pokupio dokaze, dobio izjave, uputio se na dve adrese. U Nemanjinu i na Andrićev venac. U oba kabineta umesto ovacije koje je trebao da doživi jer je istražio slučaj svog života dobio je hladan tuš. Fascikle su završile u radnim stolovima, iako je trebalo da budu predate u Tužilaštvo. Što bi rekli mladi mnogo se primio na priču o poštenju i to ga je koštalo direktorskog mesta.

Kada se vratio u firmu on je momentalno dotične i njihove saradnike posmenjivao. Toliko se još pitao. Oni su se pretvorili u siluete u firmi. Niko ih nije viđao, a kamoli čuo. Svi su mislili desiće se cunami. I jeste, ali ne njima. Ljušić je raskrinkao bandu i sistem krađe glasačkih listića, shvatio kako je funkcionisao bivši direktor Gavrilović sa saradnicima. Kako su izvlačili novac. Kako su kupovali uticaj kod intelektualne čaršije. Spisak intelektualaca koji su podržali Gavrilovića u listu Danas uoči njegove smene, njih preko 140, kada su uporedili, bili su na ekskluzivnom spsku za visoke honorare Službenog glasnika. Ljušić je takođe otkrio ko je bio glavni oficir za vezu između Tadića i Gavrilovića u prenošenju naredbi i onih visokih zahteva za krađe. Niko drugi do Jelena Trivan, portparolka Žute stranke. Ono što Ljušić nije mogao ni da sanja u tom trenutku, to je da će ga smeniti. Svojim drugovima je na tacni doneo uhodan sistem sa veštim ljudima, koji naravno pošto su toliko vešti više vrede svakoj vlasti , nego da pune ćelije, kojih je sve manje. Isti su dobili ponovo posao. Trivanka je trijumfalno, u kolima Vlade Srbije sa čuvenim beogradskim advokatom i pravnikom, mlađanim Nedićem, sekretarom Vlade Srbije ušetala u zgradu Službenog glasnika.

Da Vas podsetimo:  Predgrađe (iz taksija)

Epilog je kao u dobrom američkom filmu: jedino dvoje koje su vraćeni na mesto sa kojeg su smenjeni, su baš ono dvoje Biljana i Petar. Jedina osoba od poverenja koja je dovedena sa strane jeste nova direktorka Finansija. Mnogi vrli urednici sa onog spiska 140 veličanstvenih (iako su naknadno napisali da ih je oko pet stotina podržavalo Gavrilovića) je postavljeno ponovo za urednike… I tako sistem nastavlja da vergla.

Glasajte, Srbija pobeđuje!

Marko Banić

oslobodjenje.rs

1 KOMENTAR

  1. OK. SNS prevarom, manipulacijom medijima i agresivnim pritiskom na glasače može da dobije izbore. Mene plaši njihov opstanak na vlasti. Ne zato što se brinem zbog SNS, nego zbog činjenice da Srbi počinju da se bude iz latergije, da će Vučić, ohrabren spoljnim nalogodavcima, postati još agresivniji u svojim srborušilačkim aktivnostima, da će takva situacija dovesti do direktne konfrontacije egistencijalno ugroženog i nacionalno probuđenog građanstva i razorne i izdajničke politike AV. Takođe sam sigurna da će se, ako dobije izbore, AV obračunati sa svim protivnicima na njemu svojstven način – perfidno, primitivno, okrutno i koristeći sredstva budžeta odn. građana. Po meni će prava borba nastati tek posle izbora, jer će Srbi biti primorani da se bore za opstanak u svojoj zemlji i tako dokažu AV i njegovim nalogodavcima, da će Srbija ipak pobediti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime