Kako Raskrikavanje tužaka Tanjug, prećutkuje činjenice i, usput, pokazuje neznanje

0
266
Tanjug / Foto: Wikipedia

Portal Raskrikavanje objavio je da je Tanjug 13. februara emitovao tekst, čiji je izvorni sadržaj „Srbija munjevito ide napred“ pripisao Fajnenšejl tajmsu (FT), umesto, kako navodi Raskrikavanje, izvesnom FD Investment (FDI), i pri tome se u startu ogrešilo o dve činjenice.

Portal Raskrikavanje objavio je da je Tanjug 13. februara emitovao tekst, čiji je izvorni sadržaj „Srbija munjevito ide napred“ pripisao Fajnenšejl tajmsu (FT), umesto, kako navodi Raskrikavanje, izvesnom FD Investment (FDI), i pri tome se u startu ogrešilo o dve činjenice.

Prvo, Izveštaj nije objavio FD Investment, kako tvrde, već FD Intelligence.

Drugo, Tanjug je istog dana u dva svoja servisa, Servis vesti i Biznis servis, emitovao ispravku, koju su preuzeli drugi mediji, a u kojoj precizira da je izvor teksta FD Intelligence, a ne Fajnenšejl tajms (FT).

Raskrikavanje je, međutim, to prećutalo, i zvalo redakciju FDI, zabrinuto što im je Tanjug oteo autorstvo i pripisao ga Fajnenšel tajmsu, pa su došli do istine, jer im je urednica Kortni Fingar potvrdila da su oni objavili specijalni izveštaj „Srbija munjevito ide napred“.

Rekla im je, navodi Raskrikavanje, i da magazini FDI i FT jesu deo iste grupacije (Fajnenšel tajms grupe, op. Tanjug), ali da je reč o dva različita izdanja.

Raskrikavanje dalje navodi izjavu urednice FDI, kojoj su se obratili, da se oni u FDI trenutno savetuju sa pravnicima kako da postupe prema odgovornima u Srbiji, koji nisu izvestili da je reč o njihovom magazinu, a ne o tekstovima Fajnenšel tajmsa.

Raskrikavanje ne navodi da li su oni informisali urednicu Fingar o ovom „slučaju“, pošto joj očigledno nije poznato da je Tanjug emitovao ispravku, jer, da jeste – ne bi pominjala pravni tim zbog „pripisivanja teksta Fajnenšel tajmsu“, a ne njenom magazinu.

Da Vas podsetimo:  Konferencija o nestalim i ubijenim novinarima

Urednici Fingar očigledno nije poznato ni to da Raskrikavanje taj, sad već čuveni, izveštaj kako „Srbija munjevito ide napred“ pripisuje izvesnom „magazinu FD Investment“, a ne njenom, FDI, skraćeno od FD Intelligence.

Mozda bi g. Fingar, ukoliko je neka druga “istraživačka mreža” iz Srbije o tome obavesti, i po tom „slučaju“ konsultovala pravni tim.

Tanjug neće.

Raskrikavanje u jučerašnjem napisu o „slučaju“ teksta „Srbija munjevito ide napred“ zamera Tanjugu i da nije naveo da je reč o, kako kažu, „plaćenom sadržaju“.

Tačno je da Tanjug nije naveo da su objavljivanje priloga „Srbija munjevito ide napred“ sponzorisali Ministarstvo finansija, Privredna komora Srbije i nekoliko slobodnih zona.

Nismo naveli, jer smo se rukovodili „disklejmerom“, koji je uz izveštaj objavio FDI, a u kojem je istaknuto da su „tekstovi i uređivanje nezavisno delo FDI“, što je za Tanjug s profesionalnog aspekta bilo ključno.

To je Raskrikavanju, uostalom, potvrdio i autor tekstova, novinar Sebastijan Šehadi:

„Svoju novinarsku nezavisnost čuvam time što imam potpunu kontrolu nad onim što je napisano. To je zakonska obaveza. Sponzor potpisuje izjavu o odricanju od odgovornosti (disklejmer)“, naveo je Šehadi.


Izvor:
Tanjug / UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime