Kako sam napravio domaći pelinkovac

0
566
Foto: printscreen (Noizz)

Omatorio sam. Sve češće uhvatim sebe da rečenice počinjem sa: U moje vreme… Nekada sam pravio domaći apsint, onaj pravi koji su pili Bodler, Van Gog i Tuluz Lotrek. Onaj zabranjeni sa 80 mg halucinogenog tujona po litru. Apsint žurke u našoj studentskoj kući na Crvenom Krstu, bile su čuvene.

Da bih izbegao odsecanje ušiju na gajbi uveo sam jednostavno pravilo: nikad u kući nismo imali više od pola litra Zelene vile. I kad hoćeš više, nema više. Na taj način svi su bili veseli, mnogo smo se smejali, niko nije video ružičaste slonove, bele miševe, ni zelene vile. Dobro, možda je jednom nešto čudno dremalo u ćošku iza trpezarijskog stola. Bez obzira na svu moju predostrožnost desila se jedna prijateljska tuča. Dobro više je to bio jedan sporadično razbijen nos, ali me definitivno prelomio da apsint više ne pravim.

Nije to bilo ništa strašno kao kada su se zbog apsinta potukla dva čuvena slikara i dobra drugara Vinsent Van Gog i Pol Gogen. Vinsentu je bilo toliko krivo što je nasrnuo na Pola da je sebi, za kaznu, odsekao uvo. Novinarske objektivnosti radi, moram da pomenem da je, po svoj prilici, za ovaj čin prvenstveno kriva Van Gogova psihička bolest koju je apsint samo malo pojačao.

Ipak, od pre desetak godina, apsint ne pravim nikad. Dobro, skoro nikad.

Opasni i zavodljivi apsint zamenio sam bezbednijim, blažim, udobnijim pelinkovcem. Kažem vam, postao sam sredovečan.

Oba pića prave se od pelina (Artemisia absinthium) biljke posvećene boginji Artemidi po kojoj i nosi ime. Drugi deo njegovog zvaničnog botaničkog imena potiče od grčke reči apsinthion što u prevodu znači gorak da se ne može popiti. Dok apsint nema gorak ukus (pravi se od etarskih ulja pelina i anisa rastovrenih u 70% alkoholu) pelinkovac je liker od gorkih biljaka, prvenstveno pelina naravno, ali i žalfije, izopa, matičnjaka, majčine dušice…

Oprema za pravljenje domaćeg pelinkovca / Foto: Noizz.rs

7,5 decilitara domaće jake rakije (ja sam koristio šljivu prepečenicu može i votka)

Da Vas podsetimo:  Baklavice sa Oreom, čokoladom i lešnicima

pola šoljice vode

250 grama šećera

dve grančice svežeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 2 pune supene kašike suvog pelina

dve supene kašike listova žalfije

dve supene kašike listova nane

dve supene kašike listova matičnjaka

dve supene kašike majčine dušice

jedna supena kašika trave ive

jedna kafena kašičica kičice

jedan štapić cimeta

kašičica mlevenog semena korijandera

nekoliko karanfilića

zvezdasti anis (jedan komad, može i ne mora, ja sam imao teglicu ovog začina koja je čučala tužno na polici i čekala svoj trijumfalni momenat)

kora od jedne pomorandže

Priprema:

Naseckajte jednu grančicu pelina, pa je zajedno sa šećerom stavite u posudu i na laganu vatru. Mešajte neprestano dok se šećer ne karamelizuje. Sve treba da postane tamno smeđa, tečna masa. Važno upozorenje: dok karamelizujete šećer ne radite ništa drugo, ne pričate telefonom, ne perete sudove, već pazite da se ne opečete. Kada postignete tamnosmeđu, vrelu karamelu, zalijte je vodom i pustite da se sve još lagano krčka nekoliko minuta. Nakon što karamelizovani šećer zalijete vodom, nemojte se uplašite kada se sve ono što je bilo tečno pretvori u jednu tvrdu, ljepljivu kvrgu koja deluje kao da se nikada neće sastrugati sa dna vaše šerpe. Samo pustite da voda kojom ste to zalili lagano krčka, i sve će se polako otapati. Nakon nekoliko minuta maknite posudu s vatre i u još vruću tečnost dodajte naseckanu onu drugu grančicu pelina (ako koristite suv, drugu kašiku). Pustite da se sve ohladi (komadi stvrdnutog karamela i dalje će se topiti, a ako poneka grudvica i ostane, ne brinite se, ne gubite optimizam alhemičara početnika, otopiće se u rakiji.)

U dovoljno veliku teglu s poklopcem stavite seckane listove žalfije, nane, majčine dušice, trave ive, kičice i matičnjaka, cimet, karanfilić, anis, korijander i za kraj, koru pomorandže. Koristite samo narandžasti deo kore, beli, unutrašnji se ne upotrebljava. Zalijte sve sa 7,5 decilitara rakije, dodajte ohlađenu tečnost s karameliziranim šećerom i pelinom, sve promešajte, dobro zatvorte i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 5 dana. Pustite da tako stoji pet dana, a nakon toga procedite kroz gazu, sipajte u flašu od litar. Skuvajte izuzetno jak čaj od hibiskusa kad se prohladi, dopunite flašu do vrha. Kada ste čajem doterali ukus i boju homemade pelinkovca, zaboravite ga u frižideru jedan dan.

Da Vas podsetimo:  I UKUS I IZGLED Jednostavan zebra kolač

Sutra se setite da ste ga tamo ostavili, sipajte u rashlađenu čašu i uživajte. Zaslužili ste.

Momčilo Antonijević

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime