Virtuoz na klaviru radi u magacinu!

3
2326

djuradj1_1417612062_670x0

Đurađ Ostojić je virtuoz na klaviru, nekadašnje dete genije. Završio je Muzičku akademiju sa sjajnim prosekom, i već tada neverovatnom karijerom iza sebe. A kako danas izgleda život nekadašnje nade pijanizma?

Deca geniji svuda u svetu imaju zagarantovano zaposlenje, prestižni univerziteti se otimaju za njih, kad reše da rade kao predavači, škole se utrkuju koja će im pružiti bolje uslove. Kod nas pak, nije tako. Mi smo seli sa našim “majstorom za dirkama” Đurađem Ostojićem, koji iza sebe ima nebrojene nagrade, prva mesta na međunarodnim takmičenjima i turneje, da saznamo kako je počeo, i gde se nalazi sada nekadašnja mlada nada pijanizma.

Muzički genije

Deca uglavnom počinju da se bave muzikom od pete godine, međutim njegov talenat je otkriven malo kasnije.

Muzikalnost otkrio “Bolji život” – Kada je imao 7 godina, savršeno je skinuo tekst i melodiju uvodne pesme iz ove kultne serije, pa su njegovi roditelji zaključili da im je dete muzikalno. Majka je tu vodila glavnu reč, i kad su jednom prilikom otišli da kupe TA peć, iznebuha je odlučila da će mu kupiti klavir.

Usledilo je testiranje od strane privatnih mentora, i, sa osam godina je njegov mentor Toma Mijatović, ustanovio da ima posla sa muzičkim genijem. Neverovatnom brzinom su pripremili program za prijemni u muzičku školu.

Taj program je u tolikoj meri fascinirao komisiju, u kojoj je bila i prof. Marija Tasovac, da ne samo što su ga primili, već su rešili da je suviše napredan đak za prvi i drugi razred, pa su ga upisali direktno u treći.

Samo godinu dana kasnije
je imao prvi solistički nastup u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, dok inače najbolji učenici muzičkih škola tek u trećem razredu srednje imaju priliku za ovakav nastup.

Da Vas podsetimo:  Par iz Srbije se verio na grčkoj plaži, a prosidba je bila luđa od bilo koje filmske

„Moj klavir je moja Meka, zato nikad nisam imao tremu. Sećam se tog prvog velikog javnog nastupa, nisam se preslišavao, već sam pred izlazak proverio šlic, pertle, i plašio sam se da ću se saplesti o kablove.“

Nakon tog koncerta, krenule su turneje i takmičenja.
Sa 12 godina je imao turneju po Americi, gde je u Pensilvaniji, Baltimoru i Vašingtonu održao ukupno 18 koncerata. Bio je najmlađi izvođač Geršvinove “Rapsodije u plavom” sa orkestrom, sa samo 13 godina. Nakon toga je usledilo izvođenje po najvećim koncertnim salama Francuske, Italije, Nemačke…

Išao je na master klase kod vrhunskih svetskih pijanista, osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Od takmičenja je odustao na drugoj godini studija, kad se prvi put susreo sa profesionalnom sujetom predavača.

“Kad na maestralno odsviranom koncertu dobijete tri desetke, i jednu šesticu, koja je tu samo da bi pokvarila prosek, onda znate da greška nije vaša.”
kaže nam Đurađ.

Sa fakulteta je izašao sa 23 godine, sa željom da se bavi poslom predavača. “Posao pedagoga me je privlačio, volim rad sa decom, uživam u druženju sa mladima, a za svaki čas se pripremam i više nego oni. Učim njihov program, ne želim da samo suvoparno čitam iz knjige.”

Sve je to lepo, ali čemu u Srbiji služi diploma?

Već sa 23 godine je dobio da menja profesorku u muzičkoj školi “Davorin Jenko”, gde je ustanovio da nije pogrešno odabrao. Rad sa decom ga je oduševljavao.

Ponosan na uspeh učenika – “Jednom prilikom mi je došla devojka sa drugog smera, i rekla da obožava klavir, ali su joj zbog sitnih šaka rekli da je beznadežan slučaj. Niko nije beznadežan slučaj, dokle god voli instrument. Devojka je imala više nego dovoljno talenta, jer sam za samo dva meseca uspeo da je pripremim za prijemni ispit za klavir. Tako je moj “beznadežan slučaj” dobio 96 od mogućih 100 poena na prijemnom.”

Nakon samo 6 meseci rada u ovoj školi, dobija poziv za vojsku. Odlazi da služi, i po povratku se prijavljuje na Biro.

Da Vas podsetimo:  Zagorkine Šik-šajkače – od tradicije napravila prestiž

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je proveo 4 godine i 7 meseci. Za to vreme su mu pronašli jedan posao – u magacinu.

“Sreća pa nisam samo čekao na njih. Od kako sam završio fakultet, bavio sam se svim i svačim, a najmanje muzikom. Radio sam kao šanker, serviser kompjutera, kao operater u internet kafeu, menadžer tattoo studija, i, do skoro, kao magacioner.”

Tijana Damjanović
nadlanu-tijana-damjanovic_100x100

3 KOMENTARA

  1. Zašto ne otvorite vlatitu privatnu školu za klavir?
    Jednostavno dajete privatne satove djeci i odraslima
    kod kuče ili idete kod učenika.

  2. Citam i placem…ovo je uzasssss…neko ko ima vrhunskii talenat,diplome, prestizne nagrade radi kao magacioner, a neko sa laznom diplomom, bez mozga vodi drzavu…. ima li pravde na ovom svetu??? Kakav smo mi narod???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime