Kako srpski režim potkrada svoju dijasporu

2
2072
Dr Miodrag Kulić

– Autor ovog teksta, koji dugo živi u Nemačkoj, poslednjih nekoliko godine provodi u Srbiji skoro tri meseca godišnje, i na licu mesta je imao uvid u težak svakodnevni život u Srbiji, pogotovo u unutrašnjosti gde su plate većinom ispod 30 000 dinara.  Imajući to u vidu, gotovo je neizdržljivo slušati svakodnevne (neosnovane) slavopojke, u režimskim sredstavima informisanja, o navodno velikim ekonomskim uspesima Srbije.

– Tako ovi mediji svakodnevno obmanjuju narod da BDP (bruto društveni proizvod) Srbije raste vrtoglavo(!) i da je u 2018 godini iznosio oko 40 milijardi evra!? Takodje tvrde, da je srednja plata u Srbiji dostigla „fantastičnih“ 500 evra, da je godišnji rast BDP izmedju 3 – 4 % i da je najveći(!) u Evropi, da Srbija napreduje na „duing“ listi – uveren sam da velika većina srpskih gradjana ne zna šta je to doing lista.

– O navedenim Vučićevim ekonomskim „uspesima“ neću govoriti u ovom tekstu, jer za to ima kompetentnijih.  Zadržaću se ukratko, samo na jednoj od gornjih tema – o „velikoj“ prosečnoj plati u Srbiji, a koju sjajno elaborira  jedan izuzetno kompetentan srpski  ekonomista, ekspert za finasije u Londonu, Nebojša Katić (https://nkatic.wordpress.com/). On dokazuje da je i ta „magično visoka“ prosečna plata od 500 evra (još uvek nedostignuta!) pogrešan parameter za ocenu veoma lošeg ekonomskog stanja u Srbiji. Naime, kako Nebojša Katić navodi (https://nkatic.wordpress.com/2019/08/14/besmislica-od-500-evra-objavljeno-u-dnevniku-politika-od-14-8-2019/ ), u zemljama gde je društvena i ekonomska nejednakost velika – kao što je to slučaj u sadašnjoj Srbiji, prosečna plata je znatno veća od plate prosečnog radnika. Da bi se procenila plata prosečnog radnika potrebno je uvesti realističniji parametar od prosečne plate a to je medijalna plata.

Medijalna plata je ona plata koju prima radnik koji je po visini primanja tačno na polovini lestvice ukupnog broja zaposlenih. Naprimer, ako u nekoj zemlji ima dva miliona radnika (preciznije rečeno dva miliona i jedan!)  tada je prosečan radnik onaj radnik koji je tačno na polovini te lestvice, pri čemu milion radnika iznad njega ima veću platu a milion ispod manju, a njegova plata se naziva medijalna plata. Tako, Nebojša Katić u svom tekstu navodi da je prosečna plata u Srbiji u maju 2019 bila 55.380 dinara (odnosno 469 po potcenjenom kursu evra – videti diskusiju niže) a medijalna plata 42.319 dinara (369 evra – u potcenjenom kursu)! Zaključak je, da je prosečna plata u Srbiji u 2019 godini čak za 30 % veća od medijalne plate! Znači prosečan radnik, sa medijalnom platom, u Srbiji je daleko od blagostanja a mnogo bliže bedi. Što bi naš narod rekao – bogat jede meso a siromašan  kupus, a u proseku jedu kupus sa mesom.

– Međutim, u ovom tekstu želim da ukažem čitaocima, da Vučićev režim, koji inače veoma ignoriše srpsku dijasporu, u suštini opstaje zahvaljujući finansijskim sredstvima koja u Srbiju dolaze iz srpske dijspore. Bez njih bi Srbija morala da proglasi bankrot – što bi svakako bilo jako dobro za budućnost Srbije, jer bi se u narodnom buntu Srbija brzo oslobodila nesposobne, autokratske i štetočinske Vučićeve vlasti. Za ovo što ću diskutovati niže, skoro da nije potrebno iole neko znanje ekonomije, već se sve zasniva na elementanom računu i analizi dostupnim srednjoškolcima i osnovcima.

– Ajde, da vidimo kako to srpska dijaspora spašava Srbiju od bankrota i omogućava opstanak Vučićevog autokratskog režima? Da bismo to utvrdili moramo, kao prvo, postaviti pitanje – zašto Vučić i njegove vlasti izražavaju BDP, kao i druge svoje ekonomske „uspehe“, prevashodno u evrima a ne u dinarima? Odgovor je jednostavan – vrednost evra je u Srbiji jako potcenjena, odnosno vrednost dinara (u odnosu na evro) je jako precenjena, tako da je BDP izražen u evrima znatno veći od realnog!

KOLIKI DEO BDP SRBIJE DOLAZI IZ SRPSKE DIJASPORE

I. Visina BDP Srbije u Vučićevom  modelu potcenjenog evra (precenjenog dinara)

Da Vas podsetimo:  Korona i pustošenje obzorja: kako su našoj deci uzeli budućnost?

– Za ovu analizu nam je potrebno da znamo da je sadašnja vrednost evra oko 118 dinara, odnosno da je evro jako potcenjen u odnosu na dinar. To znači da BDP u 2018 godini, koji je po podacima Vučićevog režima iznosio oko 40 milijardi (potcenjenog) evra, umnožen sa 118 iznosi 4720 milijardi dinara. Za potonje analize je važno da se zapamti da je BDP Srbije u 2018 godini iznosio oko 4720 milijardi dinara. (Pod uslovom da nas vlast ne laže baš preterano. Verovatno je i manji?)

– S druge strane, poslednjih nekoliko godina srpska dijaspora pošalje u Srbiju u proseku oko 4 milijardi evra godišnje i to putem bankarskih doznaka – koje država ne računa u BDP, a takođe daje oko 2 milijarde direktnih donacija („iz ruke u ruku“) rođacima, prijateljima, majstorima ali i za privatne građevinske, tehničke i druge radove. Od ukupno 6 milijardi evra koje je srpska dijaspora unela u Srbiju 2018 godine, oko 4 milijarde su direktno upumpane u ekonomski sistem Srbije, odnosno u njen BDP u vidu potrošnje građana po raznim osnovama – za ishranu, materijalnu opremu, prevoz, usluge, školarine, gradnja itd. Osim toga ove 4 milijarde evra, koje ulaze u BDP, su investirane u Srbiju bez ikakvih državnih izdataka – kamata, subvencija stranim investitorima, pravljenje infrastrukture stranim investitorima, itd. Što bi se reklo, „čista para, samo da se troši“. Ističem, da ove 4 milijarde evra, koje su upumpane u ekonomski sistem Srbije (i njen BDP) iz srpske dijaspore, čine, čak i sa podcenjenim evrom, enormno velikih 10% od BDP!

Da pogledamao kakva je situacija u modelu realne vrednosti evra?

B. Visina BDP Srbije u modelu realnog evra (realnog dinara)

– Informišući se kod srpskih finansijskih stručnjaka o realnoj vrednosti evra, autor se suočio sa disperzijom procenjenih vrednost, od 170-300 dinara za evro. U daljoj analizi zadržaćemo se na konzervativnoj proceni, da je 1 (realan) evro = 200 dinara. U tom slučaju je BDP Srbije u 2018 godini, u visini od 4720 milijardi dinara, u realnim evrima iznosio samo 23,6 milijarde! Znači BDP izražen u realnim evrima je daleko manji nego što ga prikazuju (40 milijardi) Vučićeve vlasti . U tom slučaju, čak oko 17% od BDP Srbije potiče iz srpske dijaspore i bez njene finansijske pomoći Srbija bi bila prinuđena da objavi ekonomski bankrot.

Vučićeva vlast strahovito potkrada srpsku dijasporu

Da Vas podsetimo:  Handke u Srbiji – od hvale do zle namere!

– Time što drži kurs potcenjenog evra od 118 dinara – umesto realnog kursa od 200 dinara, Vučićev režim besomučno potkrada srpsku dijasporu. Kao što smo rekli,  srpska dijaspora upumpava poslednjih godina u BDP Srbije oko 4 milijardi evra, što po Vučićevom potcenjenom kursu iznosi oko 472 milijardi dinara. Po realnom kursu od 200 dinara za evro ta suma bi iznosila 800 milijardi dinara. Kao rezultat tako potcenjenog evra država Srbija (režim Vučića) pokrade srpsku dijasporu svake godine za (800-472=) 328 milijarde dinara, odnosno oko 1,6 milijardi (realnog) evra. Drugim rečima, od sume koju upumpava srpska dijaspora u BDP Srbije, njoj biva ukradeno (oteto) od strane države 41% !

Zaključak

  1. U 2018 je BDP Srbije iznosio oko 4720 milijardi dinara, što u potcenjenom kursu evra (118  dinara) iznosi 40 milijardi evra a u realnom kursu evra (200 dinara) samo 23,6 milijarde. 2. To znači, da ako se obračun BDP zasniva na realnoj vrednosti evra (oko 200 dinara) tada udeo srpske dijaspore u BDP Srbijie inosi čitavih 17% . Čak i u u Vučićevom sistemu potcenjenog evra taj bi udeo iznosio respektabilnih 10%. Znači, bez srpske dijaspore Srbija bi odavno bankrotirala. 3. Osim toga, Vučićeva vlast potkrada srpsku dijasporu svake godine za bar 1,7 milijardi evra, jer, kao što je već rečeno, drži potcenjenu vrednost evra u odnosu na dinar. 4. Vučićev režim, ne samo da potkrada srpsku dijasporu, već enormno stimuliše uvoz a destimuliše izvoz, što vodi zemlju direktno u ekonomsku propast – ali to je tema za kompetentnije autore.

 

Dr Miodrag Kulić, Nemačka      

2 KOMENTARA

  1. Bravo.
    I sta sad da radimo? Da kupujemo zivotne namirnice i potrepstine u madjarskoj, rumuniji, grckoj, italiji, austriji, hrvatskoj, bosni….
    Mnogo evra ulazi u srbiju, to je cinjenica, a mnogo ih nema-kad se pogleda standard zivota…
    Ko za koga radi i zaradjuje???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime