Kakvu poruku država šalje kad se njeni predstavnici sastaju s osobama koje su na poternici

0
456

Bogoljub KarićBogoljub Karić, koji je i dalje na poternici i protiv kog se i danas vodi istraga pred Specijalnim tužilaštvom, sve češće se pojavljuje u srpskim medijima. On je u uključenju u program TV N1 izjavio da se 2015. sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom Željkom Sertićem u Minsku i da su tada razgovarali i o procesima koji se vode protiv njega. S obzirom na to da je Karić begunac od srpskog pravosuđa, a predsednik i ministar su se obavezali na poštovanje zakona i Ustava Srbije, postavlja se pitanje kakva se poruka time šalje i sudstvu i građanima i da li ovo pokazuje da su svi građani jednaki pred zakonom.

Tokom zvanične posete Belorusiji delegacija Srbije koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovala je otvaranju gradilišta na kom gradi kompanija Bogoljuba Karića. Na snimku Beloruske televizije vidi se da predsednik Srbije i ministar stoje pored Bogoljuba Karića, za kojim u Srbiji postoji poternica i protiv kog su u tom trenutku vođena dva postupka. O ovome je Insajder.net već izveštavao pošto je jedan proces protiv Bogoljuba Karića zastareo.

Karić je gostujući na TV N1 rekao da se tada sastao s predsednikom Srbije i razgovarao i o postupcima koji se protiv njega vode.

”Jesam, video sam se s njima. Razgovarali smo o svim pitanjima, ko što bi i svako drugi, i o mom pitanju. Rekli su mi – mi ne možemo da utičemo na pravosuđe, mi ne možemo kao vlast da utičemo na to. Slava bogu da je Srbija dočekada da se vlast više ne meša u pravosuđe“, kaže Karić.

S obzirom na to da se predsednik Srbije zakletvom obavezao na poštovanje Ustava i zakona, a da je Karić okrivljen upravo po srpskim zakonima, Insajder.net uputio je pitanja predsedniku Tomislavu Nikoliću:

Da Vas podsetimo:  Dronovi Pinka nisu smeli da lete na mitingu 1 od 5 miliona

Kako je došlo do ovog susreta?

Da li je predsednik Nikolić tom prilikom tražio od nadležnih u Belorusiji da optuženog Karića izruče Srbiji?

Kao predsednik Srbije zakleo se na poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije. Da li je predsednik Nikolić upoznao predsednika Belorusije i nadležne organe u toj zemlji s činjenicom da se protiv Bogoljuba Karića vode postupci u Srbiji i da ga pravosudni organi Srbije potražuju?

Kakvu poruku je predsednik Srbije poslao pravosudnim organima i građanima Srbije kada je o sudskom postupku razgovarao s čovekom koji je u bekstvu, a protiv kog su pravosudni organi podigli optužnicu i raspisali poternicu?

Odgovore na pitanja iz Predsedništva Srbije još čekamo.

Sertić: Teme razgovora bile isključivo ekonomske

Bivši ministar privrede Željko Sertić potvrdio je za Insajder.net da je do pomenutog susreta s Bogoljubom Karićem zaista došlo 2015. On, međutim, navodi da su teme bile isključivo ekonomske prirode.

“Do pomenutog susreta došlo je tokom državne posete Belorusiji, na čelu s predsednikom Srbije, a prilikom polaganja kamena temeljca za objekat koji je gradila Karićeva kompanija. Posao ministra privrede uključuje i posete projektima koje domaći privrednici realizuju u inostranstvu i teme tih razgovora su isključivo ekonomske prirode. Prilikom ovog susreta razgovarano je o mogućnostima učešća i drugih srpskih kompanija na velikim infrastrukturnim projektima u Belorusiji”, navodi se u odgovoru Sertića za Insajder.net.

Stranka Bogoljuba Karića je u vladajućoj koaliciji sa SNS-om od izbora 2012, a na pitanje da li je davao novac toj stranci Karić je odgovorio da nije, da je novac strankama davao tokom 90-ih i da je normalno da stranke svuda u svetu finansiraju članovi i simpatizeri.

U vreme predizborne kampanje za predsednika Srbije tadašnji kandidat Tomislav Nikolić rekao je da će Bogoljubu Kariću omogućiti da se brani.

Da Vas podsetimo:  Prinudno iseljenje - Komesarijat PROTIV izbeglica

„Ja obećavam da će Srbija saznati istinu. Bogoljub Karić mi se obratio i zamolio da kada pobedimo da mu se omogući da da iskaz pošto mu aktuelne vlasti ne dozvoljavaju da da iskaz i da kaže ko je u Srbiji kriminalac, a ko nije. Svakako, daće iskaz, biće stavljen pod sud kako to i dolikuje, kako sud odluči tako će i biti, ja sam samo spreman da svakome koga optuže omogućim da se brani“, rekao je Nikolić 2012.

Karić je gostujući na N1 ponovio da su postupci protiv njega montirani i da je on nekoliko puta nudio jemstvo da bi se pojavio na sudu, ali da je iznos za jemstvo navodno stalno rastao.

Bogoljub Karić je u bekstvu od 2006. Optužnica protiv njega podignuta je 2010, ali je zastarela ove godine. Protiv Bogoljuba Karića Specijalno tužilaštvo i dalje vodi istragu. Taj postupak bi mogao da zastari 2017, a Bogoljub Karić je najavio povratak u Srbiju i pre toga.

Karić pravi televiziju i Tesla grad

Bogoljub Karić potvrdio je da je kupio TV Nova u Srbiji, ali su detalji ove transakcije ostali poslovna tajna. On je najavio da će televizija do kraja godine početi da radi i da sada radi na kadrovskim rešenjima.

„Proveo sam celu nedelju sa Raša tudej, radimo na tome da kadrove tražimo i biramo. Mi bi trebalo da krenemo do kraja godine. Trebalo je krajem oktobra, ali verovatno nećemo moći”.

Osim otvaranja televizije, najavio je gradnju stambenog kompleksa Tesla grad, koji će, kako je rekao, biti srpska Silicijumska dolina.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime