Kaldrme i džade

0
801

kaldrme-i-dzade Foto James CridlandZnate valjda da je normalan i civilizovan svet sve svoje ulice, puteve, magistrale, autoputeve-napravio još pre više od 100 godina. Srbija, kako čitamo, slušamo, gledamo, to radi u III milenijumu, i to na svaku godišnjicu aktuelne bilo koje vlade u tom trenutku, koje inače uvek otvaraju jednu te istu maršutu od nekih 10 do 20 kilometara puta. Da ovo nije toliko tužno, jadno, odvratno, odurno, provaljeno, tragično bilo bi komično i smešno.

Imam toliko godina, da pamtim unazad dosta decenija, a bogami pročitao sam i mnoge istorijografske podatke iz domena teme koji ovaj tekst tretira, a koji kažu: „Da nije bilo vladavine Turaka u Srbiji tokom stoleća i stoleća, Srbija ne bi imala niti jedan put popločan, uradjen, završen… čak ni u 20 veku.“

Od kad znam za sebe, najviše sam pešačio takozvanom turskom kaldrmom, pločnicima, kockom i dzadom, koji su inače napravljeni za vreme vladavine turskih vladara i aga. Svaki put koji su Turci napravili u Srbiji odoleva i traje stolećima i to do dan danas. Svi putevi koje su naši neimari, putari i vlasti napravili – traju jedva od izbora do izbora, a to znači najviše 2 godine. Nažalost, Turci su sređivali samo centralne gradske ulice tog doba, počev od gradića na sadašnjem delu jugu Srbije, pa sve do recimo Skadarlije i Topčidera. Seoskim sokacima, šorovima, i tada i sada posle 120 i više godina, tabanamo po prašini leti, a po blatu zimi i u jeseni. Dakle, da Turake nije bilo i tadašnje vazalne Srbije, mi ne bi ni u ove 2000-te godine ušli sa sređenom putnom infrastrukturom svih kategorija kao takvih.

Strašno nazadno, štrašno unazađeno deluje Srbija, kad nam se političari hvale čak minule 2015. godine da će otvoriti i asfaltirati tamo neki koridor, i to proglašavaju kao osvajanje i spuštanje našeg kosmičkog broda na planetu Jupiter. To na uljudan i obrazovan svet deluje kao kad bi se neko u Srbiji hvalio da će uvesti trofaznu struju. Zamisite samo zemlju koja u III milenijunu, bira i to u nekoliko mandata ministra za asfaltiranje ulica i puteva. Strašno. Od svih ministarstava koja Srbija trenutno ima, fali nam samo još ministar za ptičji grip, i ministar za ministre.

Da Vas podsetimo:  Dimitrije (13) na gitari peva o JUNACIMA SA KOŠARA, pesma boli

P.S. Ko nam je ukrao naš(e) put(eve) i džade bre!?

Milutin Mlađenović

konkretno.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime