Kao mladić je studirao o Jugoslaviji, a onda je iz Argentine došao u Vršac

0
839

image-0-02-05-dac3cedf4aae74fb50c6667661d3644fa150f582878e868edc3b887a136f6fd8-V-1-640x300Aregentinac Dijego Garsija o Srbiji, njenoj istoriji, sportu i kulturi zna više od prosečanog Srbina. Studirao je Političke nauke u Argentini a diplomirao sa temom Samupravljanje u Jugoslaviji. Za reprezentaciju Srbije najvija u svim sportovima, košarkaškaski je fanatik, a prenose utakmica prati na srpskom jeziku, pa najpoznatije rekacije komentatora Slobodana Šarenca zna napamet i imitira ga prilično dobro. Trenutno obilazi Srbiju jer želi da što bolje savlada jezik, a master studije želi da nastavi u Beogradu.

Dijego je sportski fanatik a Srbiju je zavoleo zbog košarke.

Sećaš li se kako je sve počelo?

– Pa to je istorija. Kao dečak sam voleo fudbal i aktivno ga igrao, kao i većina klinaca u Argentini. Imao sam 10 godina kada sam gledao snimak vaše košarkaške reprezentacije, koja je uzela zlato u Atini i sve se promenilo. Počeo sam da igram košarku , i Srbiju zavoleo zbog vaših reprezentativnih uspeha koji su neverovatni. Generacija devedesetih Đorđević, Divac, Danilović, Paspalj je najviše uticala na mene i njih obožavam. Čini mi se da je Đorđević i kao trener uspeo da taj neverovatan koletivni duh, saradnju na parketu među igračima, prenese i na današnje reprezentativce Teodosića, Bogdanovića, Nedovića i druge. Danas najviše volim Teodosića, jer igra pametno, glavom, možda nema fizičke predispozicije kao neki ali to sve nadomesti mudrom igrom, on je majstor. Jokića sam pratio još dok je bio u Megaleksu, i on je čudo. Sa 22 godine ovaj momak igra kao da mu je 35.prica Dijego.

Nakon što ga je naša košarkaška reprezentacija opčinila, Dijego je počeo da prati dešavanja i u svom ostalim sportovima u kojima Srbija ima uspeha.

– Počeo sam da pratim sve sportove u Srbiji- vašu reprezentaciju u rukometu, vaterpolu, odbojci. Na primer vaterpolo u mojoj zemlji ne postoji, ali sam ga upozano baš zbog vaše reprezentacije i zbog Srbije. Imali ste neverovatnu generaciju koja je uspela da osvoji sve- Olimpijsko i Svetsko zlato, Evropsko prvenstvo, Svetsku ligu. Nije mi uopšte jasno kako Srbija u ovom sportu toliko dominira.

Da Vas podsetimo:  Mladić s velik srcem usrećuje ljude i životinje

Osim što odlično poznaje prilike na terenu u svim sportovima u kojima Srbija danas ima uspeha, Dijego odlično zna i kakvo je stanje-van terena.

– Fascinantno je koliko su Srbi dobri i u vaterpolu i u košarci i to u uslovima u kakvim žive i treniraju. Nema novca, nema infrastrukture, Srpska liga nije tvoja, nema sportskih škola, ja se i čudim i divim kakve rezultate Srbija beleži u takvim uslovima, to je, moram da priznam, čudo. Ali kad god gledam reprezentaciju Srbije u bilo kom sportu vidim da igraju kao prijatelji, kolektivno i to je verovatno ono što srpskim sportistima donosi medalje bez obzira na celokupno stanje u sportu.

Za kraj razgovora o sportskim dešavanjima, postavili smo mu pitanje koje se samo nameće.

Kada igraju Srbija i Argentina za koga navijaš?

– To je isto kao da si me pitala da li više volim mamu ili tatu- smeje se Dijego – Iskreno ne volim kada igraju Srbija i Agrentina. Boli me srce. To je jako teško.

A pitali smo ga i ono pitanje uobičajeno za svakog Srbina – Zvezda ili Partizan?

– Ja navijam za Partizan ali nemam ništa protiv Zvezde. Kada Zvezda igra protiv bilo koga drugog, navijam za nju. Pravi Srbi tako rade, uz smeh kaže Dijego.

Za ovog neobičnog mladog čoveka, koji je zaljubljen u Srbiju, sport je bio inicijalna kapisla i prvi korak, ali je onda počeo da prati sve- istoriju politiku, umetnost, film, muziku. Studirao je Političke nauke u Buenos Airesu, a diplomirao sa temom Samoupravljanje u bivšoj Jugoslaviji.

Zašto si, za diplomski rad izbarao baš tu temu?

– Zaista sam bio opčinjen Srbijom, kao uostalom i danas. Želeo sam da znam sve o Jugoslaviji, prilikama, raspadu.Nisam imao knjige, nešto malo informacija sam mogao da nađem na engleskom jeziku, pa sam morao da savladam srpski jezik kako bi mogao da završim rad. Na fakultetu su me zbog toga prozvali Srbin – smeje se Dijego – a profesori su mi čestitali uz opasku da je rad odličan a da oni o tome nemaju pojma. Žao mi je što se Jugoslavija raspala, i mislim da bivše jugoslovenske republike danas imaju nezavisnost, ali samo na papiru, nisu nezavisne ni ekonomski ni politički. Neću da kažem da su to banana države, ali mislim da su daleko od onog što bi bile da se Jugoslavija nije raspala, a raspala se zahvaljujući nekom drugom, a ne Srbima-

Da Vas podsetimo:  Radi u Vojsci, taksira i bavi se humanitarnim radom

Našu zemlju danas poznaje poprilično dobro- zna važne istorijske datume i događaje, a obišao je većinu spomenika kulture i istorije. Na ovakvom znanju pozavideli bi mu svi srpski srednjoškolci.

– Naravno da sam učio istoriju srpskog naroda.Kosovski boj koji se odigrao 1389. jedan je od istorijskih datuma koji sam prvi naučio i mislim da je to bio ključni događaj u istoriji Srba, znam zašto je Smederevo bilo toliko važno, poznajem prilike i događaje dinastije Obrenovića, Krađorđevića. Sada hoću da znam više. Zanima me istorija Srba pre Turaka.Oficijalna istorija kaže da su Srbi na Balkan stigli u 6.veku, ali mislim da je Srba na Balkanu bilo i ranije.

0-02-05-d561288d96a2b799b1f5839d57690eea527f44b7381f07be6f16cd759cdb6a75-VDijego danas obilazi važna istorijska mesta u Srbiji, jer želi da proširi znanje .

Kako ti izgleda Srbija danas, iz ove perspektive? Srbija kao zemlja…

– Ja se ovde zaista osećam kao kod kuće. Iako situacija nije sjajna, ja još u Srbiji mogu da vidim nešto što u svetu ne postoji- srpski narod ima identitet i čuva ga, bez obzira na to koliko je loše. Ako ne čuvate kulturu, istoriju, budućnost jedne zemlje je potpuno neizvesna. Ovde ljudi još uvek razgovaraju, manje nekud žure, jedu polako za razliku od na primer, Zapadne Evope . Video sam dosta toga i mogu samo da kažem- lepa zemlja, vrlo lepa, mislim da ni Srbi ne znaju kako lepu zemlju imaju.

Šta je ipak na tebe ostavilo najveći utisak?

– Teško mi je da biram, imate prelepu prirodu, zanimljivu istoriju ali ono najbolje u Srbiji definitivno su ljudi. I hrana, to ne smem da zaboravim, uz osmeh dodaje ovaj 34-godisnji mladić.

Dijego planira da master studije upiše u Beogradu. Do tada želi da obiđe sve krajeve naše zemlje i usavrši jezik. Ovim mladim čovekom bili su fascinirani svi koji su ga upoznali u Vršcu, gde je boravio neko vreme, a ja sam na samom kraju ovog intervjua, kada sam saznala koliko Dijego voli Srbiju i zna o našoj zemlji, imala sam dilemu da li da ga predstavim kao Argentinca ili našeg zemljaka. U svakom slučaju nadimak Srbin, koji je zaradio još na fakultetu, opravdao je u potpunosti.

Da Vas podsetimo:  Laćarac završio tri fakulteta i vratio se u rodno selo

www.juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime