Karić može biti uhapšen samo ako dođe u Srbiju

0
883

karicViši sud u Beogradu potvrdio je da je i dalje na snazi poternica raspisana za Bogoljubom Karićem, ali prema saznanjima Insajder.neta ta poternica nije vidljiva svim zemljama članicama Interpola.

Prema saznanjima Insajder.neta, međunarodna poternica protiv Bogoljuba Karića je i dalje na snazi, ali on može da putuje jer policije drugih zemalja tu poternicu ne vide.

Ovo su 2014. uspeli da izdejstvuju Karićevi advokati, i to tako što su u centrali Interpola u Lionu dokazali da krivično delo za koje je optužen u Srbiji ne postoji u svim zemljama. Sve to praktično znači da bi on automatski bio uhapšen samo ako bi se pojavio na teritoriji Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nema odgovora na pitanje da li je poternica na koju se poziva Viši sud u Beogradu na snazi samo u Republici Srbiji ili se radi o međunarodnoj poternici, što bi značilo da policije drugih zemalja moraju da ga uhapse.

Zastarela opružnica bez dana suđenja

Karić u Srbiji možda sledeće godine

U međuvremenu, za Večernje novosti, Karić je rekao kako bi mogao da se vrati u Srbiju upravo sledeće godine. Postupke u Srbiji Karić ponovo naziva “politički montiranim procesima protiv njega i njegove porodice”.

Povratak u Srbiju, međutim, prema Karićevim rečima, zavisi od poslovnih obaveza koje ima u Rusiji, gde je “razvio ozbiljan posao”. On je za ovaj list naveo i to da nije ni postojao osnov za krivično gonjenje, napomenuvši da nije ni na Interpolovoj poternici.

Protiv njega i nekoliko lica postoji postupak koji se vodi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, povodom događaja u Mobtelu posle 2005, odnosno u vezi s privatizacijom Mobtela.

Taj postupak i dalje je u fazi istrage, a zastarelost može nastupiti 2017.Optužnica je podignuta još 2010, ali nijedno suđenje nije zakazano iako on nije bio jedini optuženi.

Postupak protiv Bogoljuba Karića za zloupotrebu službenog položaja obustavljen je rešenjem Višeg suda u Beogradu zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog postupka koji se protiv njega vodi već više od 10 godina.

Pod obrazloženjem novog zakona o krivičnom postupku, sud je Tužilaštvu ove godine vratio predmet na dopunu istrage.

O zahtevima za dopunu istrage Tužilaštvo mora da postupa po zakonu.

Od miljenika do begunca

Bogoljub Karić bio je vlasnik televizije BK, pre 5. oktobra 2000. blizak s vlašću Slobodana Miloševića, što mu nije smetalo da i posle promena bude uz novu vlast. Ipak, 2002. Karić i kompanije pod njegom kontrolom našle su se na listi ekstraprofitera i morali su da plate 70 miliona maraka ekstraprofita.

Godine 2004. kandidovao se za predsednika Srbije, osnovao je Pokret snaga Srbije i ušao u borbu za vlast. Iz zemlje je pobegao po otvaranju istrage u vezi s Mobtelom, početkom 2006. U aprilu te godine njegovoj televiziji BK oduzeta je dozvola za emitovanje zbog kršenja propisa o radiodifuziji.

Krajem 2005. Vlada je oduzela licencu Mobtelu, čiji je Bogoljub Karić bio vlasnik, zbog sumnje da je potpisivanjem ugovora s firmom Mobikos napravljena šteta državi.

U januaru 2006. podneta je krivična prijava protiv Bogoljuba Karića zbog sumnje da je oštetio državu za 20 miliona dolara, istog meseca Karić je pobegao iz zemlje.

U martu te godine raspisana je crvena Interpolova poternica za braćom Karić. Oni su ponudili jemstvo od 300.000 evra da se vrate u Srbiju i brane se sa slobode.

Četiri godine kasnije Više tužilaštvo u Beogradu podiže optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i 13 osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, koja je 2013. zbog promene Zakona o krivičnom postupku prekvalifikivona u delo zloupotreba odgovornog lica.

Nedostupan za pravosudne organe, a u društvu političara

Bogoljub Karić je 2006. pobegao iz Srbije i od tada živi u Moskvi, a njegova kompanija gradi po Rusiji i Belorusiji. Te zemlje nikada nisu postupile po zahtevima pravosuđa Srbije i nikada nisu uhapsile Karića.

Karić se praktično i ne krije, pa se tako nedavno pojavio u Milanu na humanitarnoj večeri porodice Đoković, gde je na licitaciju stavio noć u vili Jelena u Beogradu u dobrotvorne svrhe.

Krajem novembra 2015. beloruska televizija CTV.BY pustila je video prilog o poseti predsednika Tomislava Nikolića beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku.

Na snimku se jasno vidi da je delegacija Srbije na čelu s predsednikom Srbije i ministrom privrede Željkom Sertićem prisustvovala svečanosti u Minsku čiji je jedan od domaćina bio upravo Bogoljub Karić.

Na snimcima se vidi i da je Nikolić položio, zajedno s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kapsulu za budućnost u temelje Karićevog građevinskog poduhvata u Belorusiji.

Postavlja se pitanje da li je ovakvo ophođenje srpskih javnih funkcionera pokazatelj da se odluke srpskih institucija, a pre svega pravosudnih organa, kada je reč o pojedincima namerno ignorišu s obzirom na to da je Karić na poternici još od 2006. i zbog toga ne može da uđe u Srbiju.

Brat i supruga Bogoljuba Karića poslanici su u Narodnoj skupštini, i to u Poslaničkoj grupi vladajuće Srpske napredne stranke.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime