Kašnjeti oslobođen optužbe za proterivanje Srba

0
1071

Mark-KasnjetiKašnjeti je optužen da je kao pripadnik OVK izvršio krivično delo ratnog zločina prema civilnom stanovništvu 14. juna 1999. u nameri da civile srpske nacionalnosti primora da napuste područje opštine Prizren.

Događaj se, prema optužnici, odigrao 14. juna 1999. godine u Prizrenu u vreme prekida ratnih dejstava između vojnih snaga Savezne Republike Jugoslavije i policijskih snaga Republike Srbije sa jedne strane i pripadnika naoružane vojne formacije OVK i koalicije NATO-a sa druge.

Predmet protiv Kašnjetija formiran je na osnovu fotografije koju je Tužilaštvo za ratne zločine dobilo od oštećenih.

Na fotografiji se, prema tvrdnjama Tužilaštva, vidi kako Kašnjeti sa još tri pripadnika OVK maltretira civila kome su ruke vezane žicom na leđima, dok ga oni udaraju kundacima.

Međutim, po nalazu Apelacionog suda, dokazi izvedeni u toku postupka ne ukazuju sa dovoljnom sigurnošću da je upravo Kašnjeti lice koje se nalazi na fotografiji u boji.

Kako se dalje navodi u informaciji suda, u odsustvu neposrednih dokaza koji bi nesumnjivo ili sa dovoljnom verovatnoćom ukazivali na okrivljenog kao lice koje se nalazi na označenoj fotografiji, odnosno da je izvršilac krivičnog dela, sud smatra da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Kašnjetija da je 14. juna 1999. godine oko 11 časova zaustavio vozilo „jugo 55“ u kojem su se nalazili oštećeni, naredio im da izađu iz vozila, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom, navodi se u optužnici.

Zajedno sa ostalim pripadnicima OVK, pretnjom oružjem da će ih ubiti, sproveo je zarobljene niz ulicu udarajući ih kundakom svoje puške po glavi i telu, do dvorišta jedne kuće, gde ih je protivpravno zatvorio i držao zatvorene više sati.

Da Vas podsetimo:  Činjenična uspešnost u lepoj Deželi i jedanaesta prolazeća godina

Sa N. N. pripadnikom OVK, oštećene je odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, zaustavio vozilo, izbacio ih iz njega i naredio im da odu u Srbiju, „ukoliko žele da ostanu u životu“, oduzevši im pritom vozilo i sve stvari u njemu.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime