Kazne za petarde, nagrade za retarde

0
828
Foto: printscreen

Pretpraznička euforija, kako se bliži Nova godina, sve više nagriza prosečnom građaninu dušu, kojoj je odavno postao jedini ekvivalent džep. Dok narod grca u dugovima, na trgovima uveliko blješti rasveta trijumfalno kao posle neke istorijske pobede ili dugo očekivanog okončanja finansijske krize. Novu godinu sve manje naroda slavi iz prostog razloga, jer je dovoljno osvešćen. Pojednostavljeno rečeno, treba da slavi onaj kome se nešto lepo desilo u prethodnoj, i ko ima razloga da veruje da će mu biti bolje u narednoj. Pošto je rezime minule, i preispitivanje iduće jasno kao gladna godina, narodu je najmanje stalo do papreno plaćenih koncerata po njihovim gradovima.

Za bačenu petardu kazna iznosi 100.000 dinara, dok će doček krunisati vatrometi kao za kinesku Novu godinu. Vlast je obezbedila prihvatne pansione za migrante, dok su gotovo sve bolnice u malo boljem stanju nego one u Hirošimi nakon prve američke vaspitne zauške. Svakom gradu obećan je po stadion ko deci zvečka. Uvedene su ekološke takse svakom domaćinstvu kao izgovor za poboljšanje ekološke situacije, dok se u Kosjerić, Užice, Smederevo… preseljava Bolivud kako bi nadmašio gledanost serija o Mordoru, Černobilju itd. Kazne su spremne za petarde, a iz budžeta poreskih obveznika samo pršte bisage za retarde.

Retardacija društva nije naš izum. Ali, čini se, niko nije povitljiviji na to od nas. Nekada je svaka druga reč u mladeži bila ekstra, super, realno, logično… dakle kontradiktorno pravom stanju stvari, što je davalo jedan suptilan sarkastičan ton u prilog lakšem prihvatanju stvarnosti i prevazilaženju apatije. Poslednja tinejdžerska uzrečica je retard. U ovom slučaju to nije tako bezopasno, kao što se isprva može pomisliti. Jer, retard ovoga puta nije toliko nejasno upućeno drugome, već sve jasnije to postaje autoidentifikacija.

Da Vas podsetimo:  Zašto mi ovo ne znamo?!

Retardacija društva ide do srži. BDP kada je najavio novu predstavu na repertoaru Tiho sipi Misisipi, odveć je jasno da će publikum sačinjavati još samo požarac, ako ne računamo semenkara pošto on plaća u naturi. No, to i ne čudi za zemlju da rasipa novac i na prazne sale, kada će građani stihijski okupirati glavnu scenu u Beogradu i uz klimakteričnu štrumfetu nostalgično se prisećati Perikleovog doba komunizma. Osim te bezvremene prima-bone, nastupaće i rodonačelnici muzičkog pravca zvanog mongoloid-rep. Taj famozni autotjun kao knedlu zastalu u grlu njeni izvođači nikako da izbljuju. Muški vokal autotjun modulira u traheoezofagusni glas uz povremeno njakanje, a ženski pretvara u nešto kao posledicu naglog skidanja sa muzilice.

Draga dečurlijo, suprotstavite se retardaciji. Dosta je bilo ometanja u razvoju, i ostalih zastoja kako u saobraćaju tako i u saobraćanju sa bližnjima. A za Novu godinu, umesto histerije bilo kakve vrste, dovoljno će biti da se snabdete i šišarkom umesto jelke, i da voljenoj osobi uručite i praznu čestitku, ali će znati da je od srca.

Branislav Jevtić
Izvor: Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime