KO ĆE DA IZGLASA VLADU? Srbija dobila mandatarku, a nema predsednika Skupštine

2
456
Aleksandar Vučić / Foto: YouTube Screenshot

Pošto Srbija nije demokratija, pošto smo imali izbore koji to nisu, tako je sada možda i logično što nemamo predsednika Skupštine, jer je valjda dovoljno što je autoritarni lider rekao ko će da bude na toj funkciji – rekao je za Direktno.rs politikolog i politički analitičar Boban Stojanović na pitanje ko će da izglasa Vladu Srbije, s obzirom da Srbija i dalje nema predsednika Skupštine.

Više od tri meseca čekalo se da predsednik Vučić saopšti srpskoj javnosti da će mandatar za sastav Vlade biti stara-nova premijerka Ana Brnabić. Kako Srbija i danas nema predsednika Parlamenta i ceo sastav, postavlja se pitanje ko će da izglasa Vladu, ali i zašto je u Srbiji u političkom smislu sve ovoliko komplikovano?

Boban Stojanović / Foto: YouTube Screenshot

– Niko ne zna zasto se komplikuje. Da postoji minimum odgovornosti, parlament bi bio formiran dva dana nakon proglašenja rezultata izbora, predsednik bi bio izabran istog dana ili par dana kasnije, a Vlada bi bila formirana već tokom jula. Posebno, jer su zbog vanrednog stanja i pandemije izbori pomereni van ustavnih okvira. Ali pošto Srbija nije demokratija, pošto smo imali izbore koji to nisu, tako je sada možda i logično što nemamo predsednika Skupštine, jer je valjda dovoljno što je autoritarni lider rekao ko će da bude na toj funkciji. Privatizacija države od strane jednog čoveka na delu. Zato se sve ovo dešava – rekao je Stojanović.

Mladen Mrdalj / Foto: Printscreen

Direktor Međunarodnog centra za studije uprave u Beogradu i profesor političkih nauka na Webster Univerzitetu, politikolog Mladen Mrdalj za Direktno.rs kaže da s obzirom na to da su 3. avgusta potvrđeni mandati, a rok za izbor Vlade 90 dana, Vučić još mesec dana „može da nas drži u neizvesnosti“. Kako kaže, za razliku od Crne Gore, u Srbiji je opozicija slaba, što drastično menja cene na „političkoj pijaci“.

Da Vas podsetimo:  Suparništvo Crkve i vladajuće stranke

– Apsolutna dominacija SNS znači da ostale partije ne mogu ucenjivati SNS okretanjem ka opoziciji koja je ostala van Skupštine. U tim okolnostima, sve zavisi od borbe frakcija unutar SNS. Izbor Ane Brnabić za novog mandatara mi govori da Vučić time drži frakcije u balansu. Ana Brnabić nema svoju frakciju, već je Vučićev službenik za popunjavanje mesta premijera kako se sukob frakcija oko tog mesta ne bi rasplamsao. Ovo odugovlačenje ima za posledicu, namerno ili ne, dalje urušavanje sistema oko Vučića kao središta političke moći. Dve stvari se nameću analitičarima kao ključna pitanja: odnos frakcija unutar SNS i uticaj spoljne politike (pre svega Rusije) na učešće partija u vlasti (pre svega SPS). Politički sistem se sveo na Vučića i jedino što je preostalo je referendum kao forma direktne demokratije kojom će se osporavati autokratija i njeno normalizovanje i tako održavati duh otpora do sledećih izbora – rekao je Mrdalj.

Izvor: Direktno.rs

2 KOMENTARA

  1. Овде је излишно изјашњавање Скупштине, јер чланови Владе и Скупштине припадају
    једном “Европском геј клубу“, а то је сасвим довољно – легално и легитимно, и без гласања –
    то се подразумева!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime