Ko je doktor Predrag Kon i zašto moramo slušati njegove preporuke?

5
9594
Predrag Kon / Foto: printscreen

Poslednjih dana zbog epidemije korona virusa mnogi naši sugrađani su se preko medija upoznali sa doktorom Predragom Konom, našim vrsnim epidemiologom i čovekom koji se nalazi na prvoj liniji borbe protiv zaraze.

Međutim on nije novo lice, već iskusni stručnjak koji se već suočavao sa teškim epidemijama, poput SARS-a 2003. godine, a njegova biografija objasniće zašto je važno da slušamo sve preporuke.

Doktor Kon je rođen u Beogradu 1955. godine, ali je zbog očeve službe morao da se preseli u Njujork gde je živeo do sedme godine.

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog.

Zanimljivo je da je tokom ratnih dejstava 1991. i 1992. godine bio referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine, i zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u 1. armiji.

Od 2001. do 2014. bio je načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. Tokom velike epidemije SARS-a 2003. godine, postavljen za šefa tima epidemiologa u sklopu iste radne grupe.

Zanimljivo je da je doctor Kon nosilac Medalje za vojne zasluge, kao i Povelje Srpskog lekarskog društva.

Iz same biografije je jasno da se radi o stručnjaku svetskog glasa, čoveku besprekorne biografije koji je život posvetio borbi sa epidemijama, i zato je upravo važno da slušamo sve preporuke koje donosi krizni štab čiji je doktor Kon član.

Izvor: Srbija Danas

5 KOMENTARA

 1. Како би веома патриотски било када би се др Кон заложио за
  обнову рада института Торлак, установо која је производила
  једне од најбољих вакцина и серума у свету!
  Верујем да би Кинези радо у томе припомогли – технички и кадровски!
  Појава корона вируса је само почетак биолошког рата, па би обнова
  института Торлак била право решење за ефикасну одбрану у том рату.

 2. Postovani Pero,
  svako treba da prica o ljudima iz svoje struke. Predrag Kon je veliki covek jos veci strucnjak. On je covek kome nikad nije bila vazna politika nego medicina i sve ce uraditi za ovaj narod.

 3. Чудновато за тако реномираног стручњака да није предложио, као стручњак и
  инсистирао, да се васпостави рад на и институту Торлак, који је ова власт продала
  странцима, установу чувену у свету по производњи вакцина и серума, и тако
  најстручније и најбоље помогне грађанима Србије.

 4. On se nije proslavio do sada sa svojim prognozama. Sve sto je prognozirao bilo preuvelicano. Po njegovoj preporuci su kupljene vakcine za grip. Vise od 70 % vakcina je ostalo ne iskorisceno. Daj Boze da i sada pogresi u proceni…….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime