Ko je odgovoran za smrt državljana Srbije u Libiji?

1
943

Država Srbija odgovorna za smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića

Screen Shot 2016-02-21 at 21.43.01Po svim dostupnim izborima, službenici ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, nisu više u životu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je početkom februara da su libijske službe obavestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro, ali da Srbija jedine informacije o njima dobija od libijskih vlasti. Ministar Dačić je rekao u parlamentu Srbije: ”Mi imamo informacije samo od libijskih službi koje kažu da su oni dobro i da se nadaju da će to brzo biti rešeno.” Dačić napominje da vlada Srbije i državni organi nikada nisu kontaktirali sa onima koji su oteli dvoje srpskih državljana, jer sve ide preko službi u Libiji. Postavlja se pitanje koje službe i sa kojim ovlašćenjima.

Da podsetimo da su službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti početkom novembra 2015. godine. Istovremeno, živu glavu je izvukao ambasador Oliver Potežica koji je imao najviše informacija o bezbedonosnim rizicima i mogao je da izvrši na vreme evakuaciju ambasade. Ove zahteve ambasadoru morala je da jasnim uputstvom da odnosno preporuči vlada Srbije i ministar spoljnih poslova na osnovu bezbednosnih procena nadležnih službi. Službenici ambasade su oteti dok su bili u pratnji ambasadora Potežice. Zašto su ti službenici oteti i koji su bili motivi ostaje da se istraži. Akcijom njihovog oslobađanja na terenu rukovodile su libijske službe bezbednosti, kao i delegacija srpske BIA i Ministarstva spoljnih poslova. Cela akcija se odvija u strogoj tajnosti, kako se ne bi ugrozila bezbednost otetih, pa čak i libijski mediji, posle prve informacije o otmici, retko izveštavaju o slučaju.

Avanturistička politika ambasadora Olivera Potežice

Najnoviji podaci govore da su dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, koji su bili oteti u novembru, najverovatnije poginuli u američkom vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata. Ovo navodi libijski list ”Libijski Herald”. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će se o stradanju srpskih državljana i službenika ambasade u navodnoj vojnoj akciji SAD sačekati informacija od SAD.

Da Vas podsetimo:  Premijerka Brnabić i ministar Đorđević u funkcionerskoj kampanji

Polazna javna izjava državnih zvaničnika je bila da nije bilo traženja novčanog otkupa, da bi potom ministar Dačić na pitanje: “Da li i je bilo zahteva za otkup“, odgovorio, ”Bilo je. Mislim da o tome ne treba govoriti.” Suštinsko pitanje je odgovornost države, vlade i ministarstva spoljnih poslova kao i ambasadora Srbije u Libiji za čitavu situaciju, pogrešne bezbednosne procene i stepen rizika. Ove procene prave nadležni državni organi u vladi Srbije i MIP, ali i tajne službe, BIA I VBA uz podršku stranih službi, pre svega libijskih I američkih. Očigledno su podbacile procene srpskih tajnih službi ili se nisu uvažile u MSP Srbiji i vladi Srbije.

Ministar spoljnih poslova kaže: “Kada je reč o našim ambasadama, MSP je više puta razmatrala da li bi trebalo da zadrži ambasade u Damasku, Tripoliju i drugim zemljama”, i dodaje, “Odlučili smo da ih zadržimo, jer su i oni radili dok je naša zemlja bombardovana.” Ko je ovde odgovoran? Direktnu odgovornost snosi vlada Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica koji je uspeo da se izvuče, ali ne i svoje službenike. Indirektnu odgovornost snose bezbedonosne strukture za loše procene situacije, ukoliko nisu vladi davale realnije procene mogućih ishoda. Po rečima ministra Dačića: “Treba da vidimo da li je bilo nepravilnosti u radu, da li je uopšte bilo dozvole za taj put. Sam ambasador Potežica smatrao je treba da ostane naša ambasada u Libiji.”

Dačić je rekao: “Izražavam najdublje saučešće porodicama. U narednim danima biće organizovan prenos tela u Srbiju.”

Za koga i ume čega su žrtvovani službenici ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić? Ako je bilo reči o otkupu, zašto se nije reagovalo i tražila mogućnost za pregovore uz garanciju da su živi. Zašto se misija u Libiji zadržavala sa realnim opasnostima i koji su bili motivi opstanka diplomatske misije sa visokim stepenom rizika i malih odnosno nikakvih bezbednosnih garancija. Na niz pitanje javnosti će morati dati odgovor ambasador Oliver Potežica i ministar spoljnih poslova, kao i premijer vlade Srbije. Država Srbija je odgovorna za smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Da Vas podsetimo:  Nakon vesti da mu je sin zaražen predsednik mora u karantin: Kraj predizborno-pandemijske kampanje

Tomisav Kresović

Vidovdan

1 KOMENTAR

  1. Poštovani,
    ne mogu da ne ostavim komentar povodom tragične sudbine dvoje zaposlenih u Ambasadi R.S. u Tripoliju. Odgovor na naslov vašeg teksta „Ko je odgovoran za smrt državljana Srbije u Libiji? “, verovatno nikada nećemo dobiti! Ja se pitam da li će iko ikada da odgovara zbog nemara, nehata ili neodgovornog obavljanja svog posla, pogotovo kada se radi o onima koji „vode“ ovu državu? Ovo pišem i zbog toga što sam tokom 2010 do izbijanja „revolucije“ 2011 radio u Tripoliju, pa sam imao priliku da upoznam i tragično nastradalu Slađanu Stanković, a i ambasadora Potežicu. Postavlja se logično pitanje zašto je naša ambasada ostala otvorena tokom građanskog rata, zatim tokom bombardovanja Libije, a naročito posle Gadafijevog ubistva. Već tada je bilo jasno da je Libija izgubila sve atribute države, tj. postala je samo teritorija u kojoj ne postoje državne institucije, uključujući policiju i vojsku! O kakvim diplomatskim odnosima sa Libijom možemo da govorimo? Sa kojom vladom te zemlje? Zvanično postoje dve vlade, a ni jedna nije legitimna. Svi poslovi sa Libijom koje smo imali prekinuti su „do daljnjeg“! Ni jedna evropska država, osim naše, nema već 4-5 godina diplomatsko predstavništvo u Libiji. Pa čija je onda odluka da naša ambasada i dalje „radi“? Po izjavama amb. Potežice bezbednost zaposlenih u ambasadi nije ugrožena, pa je s toga naše diplomatsko predstavništvo i nastavilo sa radom. Na žalost, posle otmice dvoje zaposlenih u ambasadi, videli smo kako „bezbednost zaposlenih u ambasadi nije ugrožena“! Zašto je ova, ali prethodna vlast, uopšte delovala po izveštajima amb. Potežice, umesto da im naredi da se momentalno vrate u Srbiju, jer u zemlji u kojoj vlada anarhija nemamo šta da tražimo?! Ko donosi odluke u mininstarstvu inostranih poslova? Da li je to ministar Dačić ili ambasadori po svojoj volji odlučuju da li će i koliko ostati u zemlji u koju su upućeni?
    Mislim da nema čoveka u Srbiji kome otmica dvoje nastradalih nije, najblaže rečeno, sumnjiva! Ako su otmičari želeli nešto da postignu otmicom stranih državljana, zar ne bi bilo logično da su oteli amb. Potežicu sa porodicom? To bi imalo neuporedivo veći odjek u javnosti, ma kakav da je bio krajnji cilj otmičara!
    Ostaje žal zbog pogibije Slađane Stanković i Jovice Stepića, a svi ćemo i dalje da se pitamo „Ko je odgovoran za smrt državljana Srbije u Libiji?“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime