Ko je to dobio po guzi?

0
684

Nebojša-Stefanović-bez-pratnje-iza-sebe-620x330Svi vi koji mislite da je bitka između Kurira i Informera „rat dva toaletoida“ kojih se „podjednako gadite“, baš kao što vam je mrzak i Pink, zamolio bih vas: razmislite malo. Hladne glave. Koji dnevni list u Srbiji u poslednje vreme kritikuje vlast? Izuzmimo Danas, sa minornim tiražom i vanredno pismenim novinarima, od kojih su neki (kao npr. legendarni Draža) ponikli upravo u Kuriru.

Politika? Glasilo državnog vrha, ali na akademski način. Večernje novosti? Od kako je Manojlo Vukotić otišao iz njih, šta god vi mislili o tom čoveku, Večernje novosti su samo pokušaj dnevnog lista. Kao i uvek – poludržavnog. Blic? Požuteo, leluja kao list na vetru s jedne na drugu stranu, flertuje čas sa vlašću, čas sa opozicijom, po nalogu vlasnika i gleda da ne otpadne sa grane. Isto je i sa dnevnim listom Alo. S tom razlikom što je Alo napravljen i od početka je bio žut. Informer? Ne bih komentarisao. Zato što je preuzeo palicu Službenog glasnika dela SNS koje želi što dublje da se divi Velikom Vođi. Neka. Cilj (novac) ne bira sredstva.

Dakle, ostaje taj „omraženi Kurir“. O kom vi možete da mislite šta god hoćete. Ne želim da vas ubeđujem u to da je dobar, niti da razuveravam da je loš. Svojevremeno sam čak napisao ne jedan tekst u kom sam osuđivao uređivačku politiku ovog lista. O tom „omraženom Kuriru“ se već mesec dana vodi polemika koja više liči na veoma prljavu predizbornu kampanju nego na kritiku medija. Štampani mediji su se ućutali. Ne pružaju podršku Kuriru. Naprotiv. Mnogi zadovoljno trljaju ruke i razmišljaju „Ha, ako nestane Kurir, biće više prostora na tržištu za nas“… Elektronski mediji… Oni emituju uglavnom rijaliti programe i specijalne programe sa dramatičnim naslovima koji šire paniku. Ni o njima ne bih.
POLICIJA

NEGO – DA NE KUDIM SAMO Kad već govorimo o toj konferenciji OEBS-a, na kojoj je bilo reči i o medijima, ne mogu a da ne spomenem policiju. Dakle, ministre, opusti se, ovaj put ne kritikujem: naprotiv, hvalim. Samo – ne tebe, nego tvoj uniformisani sastav. Policiju. Svih tih 7.000 „plavaca“ koji su čuvali goste, ali se i brinuli da sve funkcioniše besprekorno… Nikad se lakše kroz Beograd nije prolazilo. Zahvaljujući njihovom radu. Svaka čast. Neko će reći kako im je „dugo trebalo da počnu da rade svoj posao“, ali, nemojmo tako. Stanite vi na ulicu danas i starajte se o odbrani zakona, o čuvanju reda i mira… Nije to tako udobno i lako.

Ja bih malo o političarima. Onim iz vladajućih partija. Onim koji misle da su boga povukli znate-već-za-šta i koji misle da će svako da stoji u stavu mirno dok oni pričaju. A pričaju, ne prestaju. I nerviraju se ako ih neko prekine! Mnogo se nerviraju! Toliko se nerviraju da odmah pokušavaju da pokažu koliko vole velikog vođu! Pa vam se najpre Nebojša Stefanović brecne na Oliveru Kovačević, a onda jutros i drug Julin, samo što ne znam da li je bilo iz đakuzija ili iz SPA centra… Bre, tolika se prašina digla oko toga što je Olivera Kovačević rekla da je „normalno da se u policiji pojavi i Dragan J. Vučićević“ – da je stranka na vlasti rešila da piše saopštenje za javnost u kom se osuđuje njeno „brutalno mešanje u postupak koji vodi tužilaštvo i policija“?!?

Da Vas podsetimo:  Oslobođenje

Aman, ljudi, pa ko vam radi u tom medijskom timu? Hitler jugend klonovi? Pardon, unuci ljotićevaca? Šta sad, ako neko kaže da je normalno da se i onaj ko je tužen pojavi u svojstvu građanina u policiji i da svoj iskaz – vi kažete da je to brutalno mešanje u postupak? A potom zatražite od RTS-a da vam saopšti „koliko para ide iz budžeta na zaradu Olivere Kovačević“? I to u trenutku kada vam je cela Evropa i dobar deo svetskih sila poslao delegacije u Beograd? Kada bi trebalo da se osmehujete kad ugledate novinarsku legitimaciju, vi objavljujete ona retardirana saopštenja? Apelujem na vrh SNS (a i vrh Pokreta socijalista) da samostalno, bez konsultacija sa premijerom (u jednom slučaju) i ministrom (u drugom slučaju) smeni šefove medija timova. Mnogo će im štete naneti kad krene kampanja. Fašizam u Srbiji ne može da prođe. I neće.

Kad smo kod fašizma: U Nemačkoj je svojevremeno živeo jedan sveštenik, Martin Nimeler. On je u početku bio pristalica Hitlera, potom se 1934. sukobio sa nacistima, da bi na kraju 1937 dospeo u koncentracioni logor: najpre Zahzenhauzen, a potom Dahau. Preživeo je sve to i napisao pesmu:

Kada su nacisti došli po komuniste ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni.

Srećom, Srbija je prestala da ćuti. Naprotiv, sve glasnije govori. A počeće i da se buni. Pa – dok dođu izbori – videćemo. Ako je istina ono što naprednjaci govore, onda je sve u redu: Oni su toliko preletača učlanili u poslednjih pola godine u svoje redove da ne bi trebalo da ih izbori brinu. Trebalo bi da ih brine kako će da podele fotelje kad se završi glasanje. Ili možda promena naziva stranke: iz SNS u DOS, komotno može.

Da Vas podsetimo:  Kako da postanem bar kućni ljubimac?!

Poslednjeg radnog dana ove nedelje, ministarstvo unutrašnjih poslova nam je saopštilo kako će podići Višem javnom tužilaštvu prijavu protiv Milana Lađevića i Aleksandra Rodića. Protiv Dragana J. Vučićevića, koji je sam rekao „e, ja hoću da dižem paniku“, prijava neće biti podignuta. On je zaštićeni medved. Da mi ne zamere medvedi… Onda se Adria media grupa oglasila saopštenjem u kom su naveli da je takvom odlukom poslata poruka da misliti svojom glavom nije dozvoljeno. Naprotiv, kažnjivo je. Nepunih sat vremena kasnije na malim ekranima se pojavio Nebojša Stefanović. Ovaj put bez ijednog policajca iza sebe. Obezbeđivali su ljudi godišnju konferenciju OEBS-a… I tu je Stefanoviću Nebojša po zanimanju doktor (tako piše na vizit-karti, moliću) izjavio da će prijave protiv Rodića i Lađevića biti povučene.

„To će biti učinjeno da neko ne bi pomislio da se bilo ko obračunava sa njima zbog slobodnog mišljenja“, rekao je on u trenucima dok se u Beogradu završavala godišnja konferencija OEBS-a.

Ma, ne, Nešo, šta ti pada na pamet? Ko da pomisli da ste ti, Gašić, Vulin, Lončar i ostali pretorijanci spremni na obračun zbog slobode mišljenja? Pa, vi ste, pobogu, legalisti! A u Ustavu lepo i izričito piše da u Srbiji nema cenzure (član 5o) i da je garantovana sloboda mišljenja, govora, izražavanja i pisanja (član 46).

Meni se ipak čini da je danas u Beogradu neko dobio malo po guzi… Zbog nepromišljenih saopštenja, pretnji i verbalnog iživljavanja nad medijima. Iskreno, nadam se da je tako. Da se jednog dana ne bismo osećali kao nemački sveštenik 1937.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime