Ko je zapošljavao u Nišu i koliko?

0
840

490x370_gradska-kuca-velikaDok gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je višak zaposlenih “nasleđen” od prethodne vlasti i da je u njegovom mandatu ta cifra smanjena, bivši gradonačelnik Miloš Simonović na osnovu uvećanja izdataka za plate, tvrdi da je od 2012. do danas broj zaposlenih značajno uvećan.

Izveštaji i pravilnici Ministarstva finansija pokazuju da u Nišu u javnom sektoru, ne računajući javna preduzeća i ustanove, ima 553 prekobrojnih.

Gradonačelnik Niša je tvrdio da ih ima oko 230, ali i da su oni “nasleđeni” iz perioda dok on nije bio na vlasti.

Međutim, bivši gradonačelnik Simonović iznosi podatke koji pokazuju suprotno.

Budžet koji je ostavljen aktuelnoj vlasti u 2012. godini je predviđao oko 1,7 milijardi za zaposlene u Gradskoj upravi i ostalim ustanovama. Vi ste taj budžet rebalansom već u 2012. povećali na 1,8 milijardi, već u 2013. godini ta cifra je otišla na preko 2 milijarde, 2014. godine 2,1 milijardu dinara, a danas je oko 2,2 milijarde – rekao je Simonović za skupštinskom govornicom.

Kako kaže bivši gradonačelnik, a sada odbornik Socijaldemokratske stranke, računica je jasna.

To znači da je došlo do drastičnog povećanja plata u budžetu grada, što znači da se broj zaposlenih povećao iako se stalno govori o smanjenju zaposlenih i zabrani zapošljavanja – rekao je Simonović.

Da stvar bude gora, kako je rekao Simonović, povećanje izdataka za plate je primetno i pored toga što se sprovode mere štedenje, kao što je solidarni porez i smanjenje plata od 10 odsto.

Gradonačelnik Perišić nije bio na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada, a njegov zamenik Ljubivoje Slavković na ove tvrdnje opozicije rekao je da bi “tačne podatke trebalo da saopšti nadležna služba”.

Predložiću da se za sledeću Skupštinu pripremi tačan podatak o broju zaposlenih od 2001. ili 2002. godine do danas. To je napoštenije i to neka saopšti nadležna Uprava za građenska stanja da mi ne bismo licitirali – rekao je Slavković.

Podsetimo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru. U toku su pripreme zvaničnih dokumenata o višku zaposlenih za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji. Nakon toga trebalo bi da uslede otpuštanja i socijalni programi.

Da Vas podsetimo:  Dojče-Vareš ,,lek” za koronu

A. S.

Izvor Južne vesti / foto: JV arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime