Ko ubija stočni fond u Srbiji?

0
934

Kad se probudi zver u čoveku

govedaPrema zvaničnim podacima, stočni fond u Srbiji broji oko 960.000 grla i taj broj i dalje pada. Zbog nedavno otkrivene bolesti Nodularnog dermatitisa, nekome je u Vladi i nadležnom ministarstvu Poljoprivrede palo na pamet da krene u uvoz čak 400.000 vakcina (od čega je upotrebljeno tek 50.000 doza!), ali se suludi plan vakcinacije nastavlja i narednih nedelja biće uvezen još jedan kontigent od 600.000 vakcina! Kome odgovara ovaj trošak i kome treba ovakav „tihi pomor“ preostalog stočnog fonda, ako se zna da su ove vakcine (tačnije njihova nepravilna upotreba) uzročnik masovnog uginuća životinja? Čime se, ustvari, bavi Dragan Glamočić, bivši ministar poljoprivrede a sada Vučićev savetnik?

Stočni fond Srbije je skoro uništen, ali izgleda, ne dovoljno po merilima ove vlasti. Tako je posle vakcina od bolesti poznate kao Nodularni dermatitis, došlo do pomora krava koje uspešno sprovodi, Dragan Glamočić, bivši ministar poljoprivrede, a danas savetnik za poljoprivredu u tehničkoj Vladi Srbije.

Vakcina koju je Srbija uvezla i kojom vakcinišu životinje, u 11,5 odsto slučajeva (prema zvaničnom istraživanju koje je sprovedeno u Izraelu) izaziva pomenutu bolest kod životinja, objašnjava za naš list doktor veterine i član vladine grupa za izmene pravilnika o medu i mesnim prerađevinama Miroslav Stojšić.

Bivši ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić, kao čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića, pre više od mesec dana imenovan je na čelo Kriznog štaba za suzbijanje Nodularnog dermatitisa (kvrgavost kože krava) u trenutku kada se ova bolest pojavila na granicama Srbije.

Istovremeno kada je Glamočić počeo da radi, postojala je realna opasnost da komarci ovu bolest prenesu u Srbiju i to u delove koji se graniče sa Makedonijom, i Bugarskom. Zbog svega toga je bilo potrebno agresivno zaprašivanje pograničnih oblasti, dok je preventivna vakcinacija bila sredstvo koje je trebalo koristiti samo u slučaju da suzbijanje izmakne kontroli. Ipak, Glamočić se odlučio za preventivnu vakcinaciju koja je u Evropskoj Uniji zabranjena! Da zlo bude gore on je naredio da se životinje vakcinišu u celoj Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Dužnička omča naroda Srbije

Do danas je, prema istraživanjima našeg magazina, posle vakcinisanja uginulo više od pedeset grla stoke, samo na području Beograda! Pre samo nedelju ipo dana, završena je vakcinacija stoke na farmi PKB-a, a radnici ove kompanije koji su gledali vakcinaciju tvrde da je urađena bez poštovanja najosnovnijih principa kao što je izuzimanje od vakcinacije slabih životinja, krava koje su steone i teladi koja još sisaju. Vakcine u kojima se nalazi umrtvljen virus davane su čak i životinjama koje su prehlađene! Ovo je protivno svim pravilima vakcinacije pa ne čudi što je velika smrtnost životinja koje su primile vakcinu.

Najbolji dokaz da je preventivno vakcinisanje štetno govori izveštaj sa sastanka u Briselu koji su organizovale Evropska komisija i Svetska organizacija za zdravlje životinja OIE gde su se predstavnici Evropske unije, pre svih zemlje članice koje su pod rizikom od pojave ove bolesti ( Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija) dogovorili da se vakcinacija ne može sprovoditi pre pojave bolesti. U izveštaju sa ovog sastanka koji je do pre nekoliko dana bilo moguće pogledati na sajtu Ministarstva poljoprivrede, piše:

„…Prema važećim propisima, EU ne dozvoljava preventivnu vakcinaciju na području država članica, već samo kao hitnu vakcinaciju – nakon izbijanja bolesti.“

Tu treba posebno istaći slučaj Rumunije čija je granica sa Bugarskom odakle se ova bolest širi daleko duža od granice koju sa istom državom ima Srbija. Rumuni su čvrsto stali na stanovište da neće vakcinisati životinje neproverenom vakcinom, već će intenzivirati zaprašivanje i svesti na minimum promet životinja na granici sa Bugarskom. Mere su dale rezultat i kod Rumuna epidemije nema.

Sa druge strane nedostatak inicijative i odabir pogrešnih metoda doveli su do toga da se Nodularni dermatitis i pored formiranja kriznog štaba i vakcinacije pojavi na jugu Srbije. Opšte je poznato da čak i ta pojava bolesti na jugu Srbije nije morala da znači širenje epidemije iz jednostavnog razloga što je naš stočni fond toliko mali i razmak između nastanjenih mesta u kojima ima krava, goveda i bikova je toliko veliki da ga komarci najčešće ne mogu preleteti za jedan dan. Ovo opet ukazuje da je problem mogao biti rešen zaprašivanjem, ali umesto da je angažovana poljoprivredna avijacija, zaprašivalo se sa samo jednim helikopterom i nedovoljnim brojem vozila.

Da Vas podsetimo:  Meštani vratili reku Rakitu u svoj tok i očitali nam lekciju iz upornosti

Najbolje i najčešće je zaprašivana šira teritorija grada Beograda gde se ova bolest nije ni pojavila, ali je kao što je ranije rečeno, i ovde je svaka krava dobila po vakcinu mimo propisa.

U međuvremenu 400.000 kupljenih vakcina i 50.000 vakcina iz donacije je potrošeno, ali se suludi plan vakcinacije nastavlja i narednih dana biće uvezen još jedan kontigent od 600.000 vakcina! Kome odgovara ovaj trošak i kome treba ovakav „tihi pomor“ preostalog stočnog fonda?

Panika zbog kvrgavosti krava otkrila je i jedan podatak od kojeg sada neće biti nikakve koristi. Naime, prema zvaničnim podacima, Srbija je posedovala 960.000 krava, bikova, goveda, teladi, sada kada je seljacima saopšteno da će za svaku životinju koja ima ušnu markicu, koja umre posle vakcinacije ili od posledica Nodularnog dermatitisa, dobiti odštetu od države ispostavilo se da seljaci „na crno“ poseduju još dodatnih 150.000 grla rogate stoke…Pretpostavlja se da naši stočari na crno prodaju ova grla stoke kupcima koji dolaze sa Kosova, a koji jako cene kvaliteno goveđe meso iz Srbije…

Ipak, Nodularni dermatitis je doneo više štete nego koristi svima, pa i trgovcima stokom, jer je sada zbog vakcinacije koju Glamočić sprovodi, počela i zabrana izvoza goveđeg mesa u Evropsku uniju koja će važiti naredne tri godine…Srbija je godinama imala odobren kontigent za izvoz junećeg mesa u Evropsku uniju od 10.000 tona, ali godinama nije uspevala da izveze ni petinu te kvote.

Sada ćemo naredne tri godine čekati da nam opet bude dozvoljen izvoz, a da li će nam i tada biti odobrena ista kvota veliko je pitanje…

U želji da od nadležnih dobijemo komentar na situaciju koja je Srbiju zadesila zbog pojave Nodularnog dermatitisa, savetniku tehničkog premijera za poljoprivredu Draganu Glamočiću, Magazin Tabloid je poslao sledeća pitanja: „…Zbog čega su na području Beograda vakcinisane životinje protiv Nodularnog dermatitisa? Da li je pre vakcinacije otkriven neki slučaj ove bolesti na području Beograda? Koliko životinja koje su vakcinisane je nakon vakcinacije umrlo? Prokomentarišete i činjenicu da su zemlje EU odbile da vrše preventivnu vakcinaciju, dok ste Vi insisitirali da se u Srbiji obavi upravo preventivna vakcinacija, što se može zaključiti iz izveštaja sa sastanka o Nodularnom dermatitisu održanom u Briselu…“.

Da Vas podsetimo:  100 evra za šoping u Milanu

Do današnjeg dana, odgovori na ova pitanja nisu stigli u našu redakciju. A, pomor stočnog fonda i dalje traje.

Bivši ministar poljoprivrede, a sada glavni Vučićev savetnik za poljoprivredu, Dragan Glamočić, lično je doneo odluku o preventivnoj vakcinaciji stočnog fonda, koja je u Evropskoj Uniji zabranjena!

Zbog navodne zaštite od širenja bolesti krava (Nodularnog dermatitisa), zaprašivana je šira teritorija grada Beograda, gde se ova bolest uopšte nije ni pojavila, a svaka krava dobila po vakcinu mimo propisa!

Vuk Stanić

Tabloid – List protiv mafije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime