Koka Kola iz Srbije pod belgijskom zastavom u kosovskom marketu

0
732

Na Kosovu se u prodavnicama pronašao način da se i dalje prodaju srpski proizvodi, tako što se na rafovima na kojima se ovi proizvodi izlažu, postavlja zastavica neke druge države. Kosovski mediji navode da se tako ne poštuje administrativno uputstvo Ministarstva trgovine da ispred proizvoda izloži zastavica zemlje porekla, piše danas Insajderi.

Ovom portalu dostavljene su fotografije iz jednog marketa na kojima se vidi da se ispred „Koka Kole“ koja je uvezena iz Srbije nalaze belgijske zastavice.


Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda, ubrzo nakon toga, počela je primena administrativnog uputstva iz Prištine koje je stupilo na snagu 29. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla.

Za kršenje ove odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

„Cilj ovog administrativnog uputstva je da se kupcima omogući da lakše identifikuju robu i da se opredele za domaće proizvođače,“ preneo je portal Koha krajem godine prilikom najave primene ovog akta.


Nedavno su kosovski mediji objavili i da su kosovski trgovci čuvene srpske Noblice predstavili kao kosovski proizvod.

Nedavno je i naša redakcija posetila market ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, gde se mogu videti zastave koje označavaju zemlju porekla proizvoda. Ipak, pored pojedinih proizvoda u ovom marketu može se primetiti da zastave ipak nedostaju.

Da Vas podsetimo:  Rat

Sa druge strane, jedan market na Kosovu počeo je sa postavljanjem zastave zemlje porekla pored proizvoda mnogo ranije. Reč je o Plus Center marketu iz Uroševca. Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa, Suljejman Neziri, već godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi proizvode iz Srbije.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime