Cena operacije „Svi za Niš“?

0
651

vucic-u-nisuU vreme opšte besparice i finansijske konsolidacije (termin koji Veliki Vođa obožava) On je odlučio da preseli kompletnu vladu na dve nedelje u Niš. U kasarnu, reče on, da ne bi pravio troškove državnom budžetu hotelskim i ostalim računima.

Rečeno – učinjeno.

Naravno, ministar vojni je naredio da se kasarna u kojoj će boraviti Gospodar Vučić i svita mu, sredi. Naređenje – izvršenje. Kasarna je sređena. I to kako! Do neprepoznatljivosti! Mi, koji smo služili JNA, ali i svi oni koji su kasnije služili Vojsku Srbije bili su zaprepašćeni izgledom prostorija u kojima će boraviti ministri. Novi parket koji se presijava. Novi ormari, u svaki stan da ih staviš! Novi kreveti, samo telo leže u njih, željno odmora. Kupatila? Pa, da se ne lažemo, takva ni u svojim kućama i stanovima većina od nas nema.

Niš je, verujte mi na reč, dobio novi hotel koji ima ozbiljan turistički potencijal! Naročito u očima onih koji su članovi. Ne, ne mislim na članove biblioteke, već na članove one stranke. Pa zamislite samo kako će pred naredne izbore da vode najbolje aktiviste (i botove, naravno) na ekskurziju po Srbiji? A svuda znaci njegovog prisustva, koje oni mogu da vide zahvaljujući vaučerima za odmor koje su dobili od Njegove vlade?

Kreće se od Feketića. Na pustopoljini kraj puta stoji tabla „Ovde je Veliki Vođa spasio dete iz automobila zavejanog u snegu“! Onda se helikopterom skače do Obrenovca: „Ovde je Veliki Vođa delio hleb i ćebad poplavljenima“! Povratak u centar Beograda. Nemanjina 11: „U ovom kabinetu je Veliki Vođa izgovorio sudbonosnu rečenicu „Tišina tamo“ i poveo zemlju napred“. Pa onda razni gradovi i mesta (poljane) u kojima je otvorio fabrike i „fabrike“. Pa pogon Jure, naravno: „Na ovom mestu Veliki Vođa je zapitao „Gde su pelene“ a niko nije mogao da mu odgovori“. I na kraju – odlazak u Niš: U kasarnu! „U ovoj kasarni Veliki Vođa vodio je borbenu vladu u nove uspehe“. Zamislite samo kako će najbolji među najboljima biti oduševljen kada mu daju da spava u sobi u kojoj je spavao On! Zamislite samo kakve će snove sanjati taj srećnik, koji bude glavu spustio na onaj jastuk i pokrio se onim ćebetom?!

Da Vas podsetimo:  Not great – not terrible

Ima ta ponuda i međunarodni potencijal, nije da nema! Naročito ako potpišemo bilateralni turistički sporazum sa Severnom Korejom!

Nego, mene samo interesuje, pošto je Gospodar Vučić izjavio kako neće da pravi troškove državnom budžetu, zašto je pravio ovu predstavu, kada u nju sve manje i sam narod veruje?

Preuređenje objekata u kasarni je trošak plaćen sredstvima iz budžeta. Čak i ako su nameštajem kasarnu opremili zatvorenici iz KPZ Niš, koji inače prave dobar nameštaj za dalju prodaju (Oni će čak i za IKEU raditi – sećate se onih oklagija i kuhinjskih dasaka, što je Gospodar Vučić rekao da će da kupi? To je njihov proizvod!).

Logistika čitave ove dvonedeljne ekskurzije takođe je skupa: Premeštanje vlade; Obezbeđenje; Posebni uslovi kretanja i rada u Nišu.

Tu su i troškovi neposlušnih! Pa Veliki Vođa je sam priznao da vojnički pasulj više niko sa njim ne jede! Uz njega ostala samo dva ministra: onaj zadužen za zdravlje (da l’ ne daj bože, za njegovo zdravlje da se brine?!) i onaj za paore! Ostali su se razbežali po hotelima, ili se vratili u Nemanjinu, u Beograd, jer im je tamo kabinet. Ovde su u kasarni zadužili neku bednu kancelariju (o kakvoj mašta svaki komandant kasarne u Srbiji).

Neozbiljni su ti ministri borbene vlade Velikog Vođe. Iz kasarne je otišao ministar vojni! Čak je i glavni policajac države Srbije imao neodložna posla u Beogradu. O ženskim ministarkama da ne govorimo! Ama, čak je i borbeni socijalista drug Julin otišao u Brisel pod velikom količinom stresa zbog boravka u kasarni!

Verujte mi, već nekoliko dana je veoma zabavno voziti se auto-putem. Ja to – igrom slučaja – radim dva puta dnevno. Na posao i s posla. I uvek, ali baš uvek mi se desi da me preteknu (što nije ni teško, jer se vozim u 15 godina starom Jugu) neki crni, brzi automobili, sa „blinkerima“… I uvek su nekako u formaciji… Nekad ih je dva, nekad tri, a jednom, bogme, čak pet… To valjda kad je onaj Rama bio u Beogradu pa ga prebacili u Niš. Il’ me preteknu, il’ voze iz pravca Niša ka Beogradu. Neko bi pomislio da je uvedena VIP ekspres linija Beograd – Niš.

Da Vas podsetimo:  Grudi njene Balkanske… atomske…

Vidim, Gospodar Vučić najavljuje da će u narednom periodu isto to uraditi i u drugim delovima zemlje. Ima u celoj toj priči barem nečeg dobrog: Neke će kasarne dobiti novo ruho. Pa makar i iz budžeta.

Nego, ima li nekoga ko bi mogao da mi onako pošteno kaže: Koliko nas je koštalo ovo Vučićevo „planinarenje“? Nema? Znao sam…

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime