Koliko je umetnica Dragica Nikolić koštala ULUS?

1
1785
Dragica Nikolić Foto: Tanjug / Tanjug

Nekadašnja prva dama Srbije, Dragica Nikolić, ovih dana je glavna tema u umetničkim krugovima, budući da je verovatno prva „domaćica po profesiji“ koja je „zaslužila“ titulu počasnog člana ULUS-a.

Dragica Nikolić je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ nagrađena za svoj „doprinos likovnoj umetnosti“, kako stoji u obrazloženju ULUS-a, a Dušan Rusalić, bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora, je za Kaleidoskop media objasnio kriterijume kojim su se vodili pri ovoj odluci.

Koja si Dragica Nikolić?

– Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše… Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a. U bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi – objasnio je Rusalić, podsećajući na njenu donaciju, kao i pokroviteljstvo nad Donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada Prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara. On je naglasio i da je prošle godine Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara, a za operativne troškove „Cvijete“ i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.

Da, nezgodna situacija, ali – da li je vredna onoga što će uslediti?

Mediji podsećaju da je Udruženje likovnih umetnika Srbije formirano 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu – Uroš Predić, koji je bio prvi predsednik udruženja, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević… Brzo je izraslo u najznačajniju asocijaciju umetnika kod nas i značajno uticalo na dalji razvoj umetničkog života u Beogradu i Srbiji. Svako ko je sebe doživljavao kao umetnika želeo je da bude u redovima ULUS-a, a najveći su gradili njegovu reputaciju.

Da Vas podsetimo:  Perači prozora zbog kojih Vučić neće šetati Knezom

S druge strane, u novijoj istoriji, na koju se poziva i Rusalić, dignitet ULUS-a doživljava strahovit pad, obeležen klanovskim borbama i otimanjem za mesto predsednika, dok se s druge strane gomilaju dugovi…

Da ne dužimo, jasno je koliko se srozao i na koju foru je Dragica Nikolić postala počasna članica.

Jasno je i kako se njen rad – mozaik Presvete Bogorodice našao među izabranima za ovo Bijenale, na koje je, inače, konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.

Međutim, izgleda da nadležnima u ULUS-u još nije jasno da je ono što su dobili od Dragice Nikolić mala cifra za to koliko će ih ta odluka koštati.

U Pravilniku na sajtu ULUS-a stoji da lica koja žele da konkurišu u članstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije treba da ispune sledeće uslove:

• da su državljani Srbije koji se samostalno, profesionalno i aktivno bave stvaralačkim radom u oblasti likovnih umetnosti;

• da imaju stalno prebivalište na teritoriji Srbije;

• završen fakultet likovnih ili primenjenih umetnosti (odsek: slikarstvo, vajanje, grafika i novi mediji), odnosno akademiju;

• kandidati koji su završili odgovarajuću školu u inostranstvu moraju da imaju nostrifikovanu diplomu te škole;

• studenti ne mogu konkurisati u članstvo;

• kandidati koji nemaju odgovarajuću školsku spremu mogu konkurisati za člana ULUS-a ako su realizovali jednu ili učestvovali na šest grupnih izložbi u galerijama koje imaju umetnički savet.

Takođe, kandidati su dužni da podnesu po deset radova.

Ali, to valjda važi samo za „obične“ umetnike, a ne za Dragicu Nikolić.

I verujemo da će ti „obični“ znati da cene takav tretman.

Jer slučaj Dragice Nikolić je konačno jasno stavio do znanja svim pravim umetnicima da kriterijumi za članstvo u ULUS-u nemaju veze ni sa talentom, ni sa kreativnošću, ni sa iskustvom, ni sa obrazovanjem, ni sa uspehom na sceni…

Da Vas podsetimo:  Prvi političar u novijoj srpskoj političkoj istoriji koji je podržao veterane

Izbrisao je granicu između umetnika i amatera, a time još više unizio ulogu ULUS-a kao profesionalnog i relevantnog udruženja.

Uvredio je umetnike koji su njegovi članovi.

Uvredio je publiku.

Podsetio nas je gde živimo i koje su vladajuće vrednosti.

Podsetio nas je da je taj sistem zarazio i svet umetnosti, bar onaj njegov deo u kojem ULUS ima kakav-takav značaj. Sad bi mogao da ostane i bez njega. Da li je vredelo?

Ana Kalaba

noizz.rs/ Izvor: Kaleidoskop

1 KOMENTAR

  1. Ako su ovi sto su OVU smestili u svoje drustvo umjetnici, onda je ONA veci umjetnik od svih njih; i vise: ako su ovi sto je smjestise u svoje drustvance ljudi sa kicmom, onda je ONA u odnosu na te kicmenjake Kicma nad kicmama.
    Preciznije: oni sto je ucinise s v o j o m
    svoju bedu nad bedama njome
    POkrili…. Bas kakva nam je u svemu svekolika stvarnost: ni nas ni Nje- stvarnosti- ni u pomolu…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime