Koliko košta beba u Srbiji?

0
1035

Pre nego što se beba rodi, roditelji za opremu moraju da izdvoje više od dve prosečne plate

Budući roditelji u Srbiji se snalaze kako znaju i mogu da bi nabavili svu potrebnu opremu pre nego što se beba rodi

Beba-i-ukidanje-pomoci-porodiljama

Mnogi roditelji iz Srbije odlaze u zemlje Evropske unije da kupuju bebi opremu, garderobu i kozmetiku. Ova informacija ne čudi s obzirom na to da prema podacima do kojih je Bebac došao, beba roditelje košta dve posečne plate i to pre nego što se rodi.

Prema cenama koje smo prikupili u najvećim prodavnicama dečije opreme, apotekama i hipermarketima, osnovne potrebe bebe u Srbiji, pre nego što se rodi, koštaju između 34.000 i 282.000 dinara. Prosečno, cena opreme za bebu je vrednost dve prosečne zarade za april 2014. (koja, prema Zavodu za statistiku, iznosi  63.167 dinara).

koliko-kosta-beba-txt
Koliko stvarno koštaju osnovne potrepštine za bebu?

Samo za osnovne potrepštine i to one najjeftinije, potrebno je izdvojiti skoro dve minimalne plate. Najskuplja opcija košta preko 2.500 evra, a roditelji se najčešće odlučuju za najbolji odnos cene i kvaliteta, i uglavnom završe u inostranstvu jer tamo, kako se čini, imaju više razumevanja za potrebe jedne porodice.

Cene dečije garderobe i opreme u Evropskoj uniji su daleko niže nego u Srbiji. Kada se na to doda povraćaj PDV-a, koji strani državljani dobijaju odmah i bebi hranu koja u je u inostranstvu već pri kupovini oslobođena nameta, putovanje se debelo isplati. Ne moraju da čekaju i po nekoliko meseci da država refundira PDV na bebi opremu, i to samo ako spadaju u grupu onih za koje je povraćaj moguć.

Pošto  beba brzo raste i prerasta garderobu, već za nekoliko nedelja potrebno je kupiti veće benkice i bodije, kozmetiku koja se istrošila, dodatnu opremu i igračke. Sve to donosi nove troškove u već iscrpljenom kućnom budžetu, a nabavka u inostranstvu postaje mnogo komplikovanija, jer je sa bebom teško izdvojiti vreme za put.

Da Vas podsetimo:  Plač ponižene srbske majke

Roditelji  koji nemaju od koga da naslede bebi opremu i garderobu, suočavaju se sa  troškovima koji definitivno ne mogu da se podvedu pod mere za porast nataliteta, iako se time vlasti u Srbiji već godinama hvale.

Napominjemo da proračun koji smo napravili uključuje samo po jedno pakovanje kozmetičkih i higijenskih proizvoda koji se brzo troše, što znači da će, ukoliko roditelji bebu dočekaju sa tim količinama, već tokom prve dve sedmice morati da idu u novu kupovinu.

bebac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime