Milioni muslimana na hadžu u Meki, među njima ni jedan migrant!

0
868

 

screenshot-faktor ba 2015-09-27 08-35-27

U toku je drugi po važnosti muslimanski praznk Kurban bajram. Evo šta o tom verskom prazniku kaže Rijaset BiH (verska vlada Islamske zajednice u BiH):

„Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan ؛ boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje 4 dana.“

Jedna od karakteristika tog praznika (osim obaveznog hadžiluka za bogatije) jeste i zekat (milostinja). Ostaje nam samo da se zapitamo, koliko će bosanskih muslimana biti spremno da jednu trećinu mesa ovnujskoga odnesu svojoj „unesrećenoj“ braći po veri – muslimanskim migrantima sa mnogih strana sveta koji danas preplavljuju Srbiju i Evropu? Uz to, kako vidimo, milion muslimana posetiće Meku, ali u Saudijskoj Arabiji svoje utočište ne traži (niti mu se nudi) ni jedan (niko!) od onih koji navodno beže od rata i stradanja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime