Kome pripadaju Srbi sa centralnog Kosova?

0
584
Foto: pixabay.com

U momentu kada se skoro čitav svet nalazi u panici od širenja korona virusa, o kome se ne zna mnogo i dok različite informacije i dezinformacije unose strah kod građana, pitanje je – čiji su Srbi na centralnom Kosovu? Kome da se obrate i koga da slušaju? U stvari, pravo pitanje je – da li oni nekoga i zanimaju?

Sinoć (preksinoć prim.red.), oko 17:30, srela sam devojku iz Novog Brda (ime i prezime poznato redakciji), u pratnji brata i majke, koju su maksimalno ljubazno primili lekari i medicinsko osoblje u Domu zdravlja u Gračanici, ali su je iz bolnice u Lapljem Selu najurili, ne pregledavši je. Bila je ponižena i prestrašena. Na sreću, opet su je prihvatili u Domu zdravlja u Gračanici i na svu sreću, bila je neka prehlada, ali je strah bio razumljiv. Zapitah se čemu tolika neprofesionalnost lekara i medicinskog osoblja u Lapljem Selu (ne želim da snimak njihove reakcije ugleda svetlost dana)? Ili je po sredi strah, ili neznanje, ili možda nespremnost u tehničkom pogledu ili nešto četvrto?

Ne znam, nisam proveravala, ali sam pokušala da dobijem informaciju u KBC Priština, kako bih dala svoj doprinos, i ljudski i novinarski, i obavestila građane kome da se obrate u slučaju, ne daj Bože, zaraze. Upućena sam na sajt KBC. Pa ljudi, da li vi mislite da svi imaju mogućnost da listaju Internet i da svi to znaju? Da li zaboravljate da živimo u ruralnim sredinama i da nam dobar deo stanovništva ne koristi internet i nema para za „pametne“ telefone?

I onda, na svu sreću, pronađem nekog ko shvata šta mu je ljudska i lekarska obaveza, direktorku Doma zdravlja u Gračanici, dr Mirjanu Dimitrijević, koja je učinila sve što je mogla. Rekla je koliko su spremne primarne ustanove, što joj je i posao.

Da Vas podsetimo:  Ikona koja oplemenjuje i ljude povezuje

E, ako želite da saznate koliko su spremne sekundarne ustanove, onda morate opet na sajt. Ovaj put na sajt kancelarije za KiM, gde u vidu spota, izjave za jednu televiziju daju direktor KBC,Bratislav Lazić i ni manje ni više, čovek koji mi je pre samo nekoliko nedelja rekao da Kancelarija za KiM ne pomaže selektivno medije, Damjan Jović. Ovog puta, nije u pitanju selektivna pomoć, već selektivne izjave (ko želi da vidi, moraće na sajt kancelarije za KiM i verovatno na sajt tog medija koji ne spominjem iz kolegijalne solidarnosti). Da li ovde treba komentar?

Obavestite sve medije o vašim aktivnostima, molim vas, gospodo. Mi smo samo posrednici između vas i građana. Molim vas, zbog tih građana u koje se zaklinjete, samo recite kome da se obrate i kuda da idu, na primer, građani iz Novog Brda? Kome da se obrate oni iz Žača, Vidanja…?

A političari za to vreme ćute. Zašto, e to stvarno ne znam i nemam koga da pitam. Osim gospodina Jovića, ali nažalost, nisam bila obaveštena o njegovom obraćanju, pa nisam mogla ni da ga pitam.

Toliko oko doktora i političara iz južne srpske pokrajine, a sada o ovima iz nezavisnog Kosova. Oni su posebna priča.

Nekoliko konferencija za medije o korona virusu i merama Vlade Kosova, tačnije pet, na tri nema prevoda na srpski jezik. Ali, barem dobih jedno izvinjenje ministra zdravstva, Arbena Vitie, koji je rekao da se to neće više ponoviti. Ponovilo se naravno, ali bio je lep osećaj da će se neko setiti i Srba koji ovde žive, osim kada su izbori i kada treba pokazati svetu da je Kosovo multietničko. Onima kojima je srpski maternji, a nalaze se u kosovskim institucijama, poručujem isto što i onima iz južne srpske pokrajine. Samo se obratite građanima, molim vas.

Da Vas podsetimo:  Ovako će izgledati srpske svetinje na KiM ako dozvolimo stvaranje velike Albanije

Srbima na centralnom Kosovu, koji su navikli na mnoge teške momente, potrebno je samo da znaju da neko misli na njih u momentima kada je teško razumeti šta se dešava i kako je do ove situacije došlo, ali nažalost, ja sam samo konstatovala probleme. Možda neko od lekara, direktora, političara, predsednika, odbornika, pročita, pa mu se učini da je prozvan i reaguje. Samo je potrebno da izađe u medije i kaže: spremni smo ili nismo spremni, imamo respiratore ili nemamo, imamo sve potrebno ili nemamo, imamo infektologe ili nemamo i da shvate da svi novinari koji ovde rade, rade profesionalno.

Dovoljno bi bilo i da nam kažu da peremo ruke, ali ne da oni „peru ruke“ od nas.

Anđelka Ćup
Izvor: Gracanicaonline

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime