Kome smo poslali novac?

1
641

Možda bismo i mogli da nađemo neki praktičan razlog zašto donirati Francuskoj novac za obnovu mada najsnažniji utisak koji je ovaj potez izazvao kod većine Srba je prevrtanje želudca, no druga je to tema. Radeći sa kolegama iz Senegala na pitanje zašto između sebe govore Francuski, dobio sam odgovor koji sam i znao, to je službeni jezik Senegala.

-„Ali morate imati svoj jezik pre Francuza“
-„Ne znamo“

Iz razgovora sa njima sam saznao da gotovo niko u zemlji ne poznaje svoj maternji jezik i da je francuski jedino što znaju. Na osnovu toga mogu se naslutiti razmere onoga što su ti narodi doživeli. Francuski jezik je jedini zvanični jezik u trinaest zemalja sveta, jedan od zvaničnih je u još šesnaest zemalja, a u širokoj je upotrebi u još šest zemalja sveta.
Francuski kolonijalizam nije mrtav ni danas, suprotno, veoma je živ. Od 14 afričkih zemalja Francuska godišnje ubira oko 500 milijardi dolara poreza. Sve ove države imaju kolonijalni dug, otplaćuju infrastrukturu koju je Francuska sagradila na kapitalu izvučenom iz njihovih zemalja. Sve nacionalne rezerve bivše kolonije deponuju u Francusku Centralnu Banku. Političari i vojni personal kolonija se školuje u Francuskoj da bi predstavljao elitu koja će se vratiti i voditi zemlje. Sličan recept je primenjen i na nama. Za obuzdavanje neposlušnih vladara u upotrebi je mnogo puta bila Legija. Pravo na eksploataciju prirodnih resursa ima prvenstveno „kolevka slobode“ i to čini vrlo civilizovano. Francuske kompanije u Nigeru iskopavaju uranijum već 40 godina, 24 časa dnevno iz čega proizvode 75 procenata električne energije. Zahvalnost Nigeru je data u kontaminiranoj vodi, hrani, zemlji, malignim oboljenjima. Kao zvanično četvrti najveći proizvođač uranijuma Niger ubira tek toliko da mu 60% stanovnika živi sa dolarom dnevno. Koncesija iznosi svega pet posto.

Da Vas podsetimo:  Sarajevo spremno za „posmrtni genocid“ nad Srbima

Ako se osvrnemo na one koje su pokušali da izbore nezavisnost, ta priča je posebno zanimljiva. Pri napuštanju Gvineje Francuzi su uništili sve što su mogli, ustanove, farme, mašine, vršili streljanje domaćih životinja, palili, izneli kapital. Posle sramnog dogovora između predsednika Togoa i De Gola o ceni za nezavisnost države Togo, kada je cela zemlja zapala u glad kako bi otplatila Francuskoj dug, predsednik Togoa u nameri da spase zemlju odbacio je francuski franak. Ubijen je posle tri dana. Ista sudbina je zadesila i predsednika Malija, razlog isti, odbacivanje franka. Na kraju sliku najbolje objašnjava Žak Širak: „Bez Afrike Francuska će postati trećerazredna sila“. To je tako tačno ako znamo da francuski trezor kontroliše 80% novca kolonijalnih država, a da one same ne znaju koliko zapravo njima pripada.
I što bi moj prijatelj Čeh rekao: „Francuz, to je samo pokvaren Englez“.

Miloš Kovačević
Izvor: patriot.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime