Komunalna policija koristi zabranjene palice

0
854

komunalnaKomunalni policajci u Beogradu koriste palice od metala, iako je važećim propisima striktno predviđeno da službena palica mora biti izrađena od gume, pokazuje istraživanje Insajder.neta.

Da pripadnici Komunalne policije koriste zabranjene palice potvrđeno nam je i u Komunalnoj policiji.

Iako je prema Zakonu pripadniku Komunalne policije dozvoljena upotreba službene palice, prema našem istraživanju službena palica mora biti u skladu s Pravilnikom Ministarstva unutrašnjih poslova, koji propisuje da službena palica mora biti izrađena od smeše prirodnog i veštačkog kaučuka, odnosno gume.
Metalna palica s gumenom drškom

Da komunalni policajci u Beogradu koriste zabranjene palice potvrdila nam je i Komunalna policija u zvaničnom odgovoru.

Insajder.net uputio je zahtev, prema Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, Komunalnoj policiji s pitanjem da li je tačno da suprotno propisima Komunalna policija koristi metalne palice umesto gumenih.

U odgovoru Gradske uprave Grada Beograda rečeno nam je „da je službena palica koju trenutno u upotrebi ima Komunalna policija palica na izvlačenje s gumenom drškom, čija dužina, u rasklopljenom stanju, zajedno s metalnim delom, iznosi 51 cm“.

Komunalna policija tvrdi da je za sporne palice odgovorna gradska služba

Na pitanje Insajder.neta na osnovu kog pravilnika ili odluke im je omogućeno da koriste metalne palice, iako u Pravilniku MUP-a stoji da je dozvoljena samo upotreba gumenih, umesto konkretnog odgovora iz Komunalne policije navode da oni nisu odgovorni za nabavku spornih palica.

Komunalna policija: U najkraćem roku propisane palice

U odgovoru Insajder.netu Komunalna policija Grada Beograda napominje da se postupak nabavke novih palica za pripadnike ove gradske službe očekuje u najkraćem mogućem roku. Ovoga puta će, kako navode, nabavka biti u skladu s Pravilnikom Ministarstva unutrašnjih poslova, čime su praktično priznali da palice koje sada koriste nisu u skladu s važećim propisima.

Odgovornost za nabavku palica prebacili su na Gradsku upravu Grada Beograda.

U dopisu se, između ostalog, navodi da Komunalna policija nije vršila samostalnu nabavku službenih palica jer nije imala opredeljena sredstva na budžetskom računu Grada, pa je to sve išlo preko gradske Agencije za javne nabavke, čiji je zadatak bio da obrazuje komisiju za nabavku ovih palica. Obaveza Komisije bila je da pripremi dokumentaciju, izvrši ocenu ponuda, pripremi predlog ugovora, ali da se pre toga postara o svim neophodnim Zakonom predviđenim normama koje prethode javnoj nabaci, navodi se u odgovoru Komunalne policije.

U dopisu je čak naglašeno da Komunalna policija nije dostavljala naručiocu nikakve posebne specifikacije u vezi s nabavkom službenih – teleskopskih – palica za svoju službu.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime