Komunističko topovsko meso

1
1212
Foto: printskrin/patriot.rs

Današnja vlast se, od 90-ih pa na ovamo sve češće poziva na ratove za oslobođenje Srbije i patriotizam koji je vladao u doba pred Balkanske ratove, tražeći nekako kontinuitet sa tim vremenom i tadašnjom vlašću u Srbiji. Čak dotle da se potežu i junaci iz perioda od 1903. pa i ranije, ne bi li između sebe i četnika – komita i njihovih vojvoda stavili znak jednakosti.

Parole i govori o današnjem patriotizmu ili bolјe rečeno o potrebi za njim, ( malo ga je ostalo, Palma sipao sve u traktore ) kao i za njegovim predstavlјanjem idu od teorije da su naslednici Četnika iz 1903. Brozovi partizani, a da je svejedno ko je na vlasti, ko je predsednik, ko ministar vojni… to je, za njih, ista Srbija kao i 1912.   Nažalost, ne nalazimo se u situaciji kao 1912. pa da je svejedno da li je na čelu vlade Nikola Pašić Baja ili Milovan Milovanović Balačko… tada smo na čelu države imali od naroda najomilјenijeg kralјa Petra Oslobodioca, a na čelu vojske, od komunista najomrznutijeg, viteškog regenta Aleksandra. Sada imamo, kao u prethodnih 70 godina tzv. vrhovnog komandanta, koji bi trebalo pre da personifikuje samozvanog maršala, a ne svog viteškog imenjaka iz 1912. U tome je razlika, nije teško razumeti i ne treba zlopotreblјavati patriotizam, čast, poštenje i lјudsko dostojanstvo zarad dnevnopolitičkih dešavanja i sitnošićardžijski cilјeva.

Ova vlast gazi već 70 godina, elementarna lјudska prava, od prava na život do prava na grob, a očekuje da ima istu ulogu kao Srpska Vlada iz 1912. Ne, to ne može tako, ova je Vlada naslednik Jajca, a ne Kralјa Oslobodioca. Da nije tako, ne bi se na Svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Srbije ( Srpska vojska je od 1945. zabranjen naziv u bilo kom obliku, ne bi li se ukinuo kontinuitet ) posle pesama iz Prvog svetskog rata, a pre pesme Milana Mladenovića i EKV « Zemlјa », koju je izveo dečiji hor, pevala partizanska pesma «Po šumama i gorama» i koreografija sa političkim komesarom na čelu. Na komesarovoj glavi prepoznatlјiv kačket sa petokrakom. Samo što ne videh i « Anku partizanku sa kapom sa tri roga, što se bori protiv Boga », u prisustvu srpskog patrijarha. Prisustvo ministra vojnog i za ovu priliku, izslanika Vrhovnog komandanta i predsednika je to obećavalo. Nјihov kontinuitet je jasan, ne kriju ga, a kome je svejedno možda neće biti proglašen za « narodnog neprijatelјa » i «izdajnika » poput kralјa Petra i generala Mihailovića. Oni nemaju taj kontunitet. Nјima nije bilo svejedno.

Da Vas podsetimo:  Paraćinska pijaca kao Termopilski klanac

Miša Matić

patriot.rs

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime