Konferencija za štampu kao igrica…

2
1134

U četvrtak 15.06.2017. u direktnom prenosu RTS-a konferencije za novinare novoizabrani predsednik Srbije najavio je ime novog premijera, ili premijerke i govorio o politici u budućem periodu Srbije.

vucic-aleksandarKonferencija “za stampu”, na kojoj je bilo nešto malo novinara vodećih srpskih medija, više je ličila na neku dečiju igricu nego na neku ozbiljnu diskusiju. Novinari su postavljali pitanja koja su bila više okrenuta nekim skorim događajima kriminalnog tipa, ponavljali ista pitanja ali drugačije formulisana, a predsednik Vučić je brzo izgubio kontrolu i opominjao na neukusan način novinarima da ne postavljaju ista pitanja. Sve u svemu, jedan nedozreo duel, koji pokazuje veoma lošu sliku političke i medijske situacije u Srbiji.

U francuskim predsedničkim izborima, primera radi, mediji su novom predsedniku Macron-u postavljali pitanja, kakva će biti njegova unutrašnja politika u ekonomskom smislu, koje će reforme izvršiti tokom svog mandata, kako će se odnositi prema Americi i saveznicima, i EU.

Na preključerašnjoj konferenciji, međutim, pitanja su postavljana o tome šta će uraditi predsednik po pitanju ubistva novinara Ćuruvije, onda nekog Pantića, a on je kritikovao beogradske “batinase”, i iznerviran dobacivao novinarima “nemojte mi postavljati pitanja na koja sam već odgovorio”.

Srpska partija Zavetnici je odmah reagovala na eventualno imenovanje Ane Barnabić na mesto premijera, rekavši da “Srpski premijer nije izabran u Srbiji, već je imenovan pod perom zapadnih ambasada i političara”. Kako kaže, danas kada je Crna Gora stupila u NATO, a uskoro i Makedonija, Srbiji treba jedan iskusan premijer, a ne jedna osoba bez toga iskustva u spoljnoj politici, jer kako kažu to može da naškodi odnosima između Srbije i Rusije, koja ima “humanitarni centar “u Nišu. Pevanje oda, pravoslavnoj braći Rusima.

Ista zajednica, međutim, ne pita šta i koji iskusni premijer je od 1990 –1999 učinio bilo šta da se spreči tragedija u Srbiji, niti analizira ko je doprineo raspadu Jugoslavije i zašto je samo Srbija pretrpela totalni poraz. I bivšem premijeru je bilo jasno da se danas Srbija nalazi u okruženju NATO članica, i da je relativno u opasnosti od novih presija. Crna Gora je bez ikakvog stida i srama ušla u NATO, kao što i Makedonija priželjkuje. Poznato je kakve stavove imaju bivše jugoslovenske republike prema Srbiji iako se ona trudi da ih popravi.

Da Vas podsetimo:  PISMO PROFESORA ŠARČEVIĆU "Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti"

Čini se da je u srpskoj politici ostao jedini primer J.B.Tito, kao veliki, jedinstven i nezamenljiv, i da veliki deo stanovništva živi u njegovim iluzijama, koje nisu više aktuelene.

Srbija nije još u situaciji da nauči lekciju iz skore istorije.

Dragan Rakić

2 KOMENTARA

 1. Mislim da gospodin Rakić slabo procenjuje situaciju u Srbiji a još slabije poznaje lik i delo bivšeg premijera Vučića.
  Najpre u Francuskoj su, sigurno,novinari dobijali akreditaciju nevezano za političko opredljenje lista koga zastupaju.

  Zatim, u Srbiji su na Vučićevom obraćanju prisustvovali samo režimski novinari sa dobijenim pitanjima a Vučićevi komentari su samo deo dobro izrežirane predstave.Nijedan novinar koji bi postavio logično i suvislo pitanje o političko – ekonomskoj situaciji u Srbiji nije imao pristup konferenciji.
  Zatim, Zavetnici su Vučićeva podružnica koju koristi po potrebi.

  I najzad, ako će Srbi već da uče iz istorije onda, molim vas, nemojte da ih uslovaljavate odlukama i statusima i aspiracijama susednih zemalja. Takav stav je preko 2,5 miliona Srba platilo glavom.

  I naravno, Srbija jeste u teškoj situaciji koja traži mudrost i pragmatičnost ali neprekidno povlačenje i popustljivost, gomila izdajnika i nesposobnih političara na vlasti od 2000. godine( na žalost ni oni prethodni nisu bili bolji) su nas i doveli do stupnja koji ugrožava nacionalne interese, narušava suverenitet države a ekonomski nas pretvara u koloniju.

  Srbiju danas vodi , i rasprodaje, namesnik nečijih tuđih interesa, pri tom amoralan, beskrajno perfidan i psihički nestabilan. Na način kako Vučić vodi politiku uskoro Srbije neće biti. ( A što se tiče Tita, valjda vam je poznato da je on Vučićev idol)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime