Drugačiji pogled na Kosovo iz Amerike

0
973

Još jedna propala država, baš poput Libije i Sirije, dva mesta gde je klintonovska ubilačka mašina napravila potpuni haos

Hašim Taci

Kosovski Albanci proslavljaju sedmogodišnjicu nezavisnosti Kosova tako što ga masovno napuštaju. Prema nekim procenama, oko 100 hiljada napustilo je Kosovo u proteklih par meseci. Nemačka je poslala svoje policajce na srpsko-mađarsku granicu kako bi primirila plimu jer ne mogu da traže azil ako ne pređu granicu.

To je tragičan kraj bolnog i teškog putovanja, budući da više od 99 odsto zahteva za azil biva odbijeno. Nemačka, koja je podržavala američki projekat „Oslobodilačke vojske Kosova“, želela je nezavisnost Kosova. A kosovski Albanci i ne toliko mnogo.

Četrnaest godina posle rata, „oslobođenje“ se ogleda u tome što je sudbina naroda u rukama despotskih klanova, koji su zemlju pretvorili u kriminalnu prestonicu Evrope i veliki čvor prometa heroina i trgovine ljudima. To je takođe mesto gde protiv bivšeg predsednika postoje kredibilni dokazi o trgovini organima. Albanska mafija vodi zemlju, a kosovska vlada je jedna od najkorumpiranijih u svetu. Stopa nezaposlenosti je blizu 50 odsto. Gardijan citira jednog izbeglicu sa svojom porodicom: „Ne znam kuda tačno idem, ali sanjam o mestu gde će moja deca imati pristojno obrazovanje i gde im neće biti potrebne veze da se zaposle pošto diplomiraju, i gde niko od nas neće morati da podmiti lekara kako bi dobio zdravstvene usluge. Vlada je pokazala da nam ne može pružiti ništa od ovog, i nisam verovao da ću se ovde naći 15 godina nakon rata.“

AP (Associated Press) prenosi reči razočaranog radnika: „Toliko sam razočaran svojim mestom da samo želim da odem“, rekao je Bisljim Šabani, Albanac koji se zaputio u Nemačku sa suprugom i četvoro dece. Šabani je rekao da je radio za firmu koja je prošla kroz propalu privatizaciju, ostavivši radnike u dugovima. „Duguju mi plate za 12 meseci. Nisam mogao više da izdržim sa svojom porodicom.“

Da Vas podsetimo:  Ko rastura Srbiju novokomponovanim jezicima i novim „nacijama“

klintonpritina

KRIMINAL, KORUPCIJA, ZLOČIN…

Poslednji šef agencije za privatizaciju, Bljerim Reha morao je da podnese ostavku pošto se podigla prašina oko prodaje čitave državne privrede u bescenje onima koji imaju političke kontakte. Poslednji ministar za privatizaciju pronađen je sa 11 ubodnih rana, i taj slučaj je zvanično zaključen kao „samoubistvo“. Pod primatom Hašima Tačija, vođe OVK, i njegove Demokratske stranke započeta je potpuna pljačka ne samo kroz privatizacije već i kroz centralnu banku, čiji je šef uhapšen. Svaka prethodna vlada bila je ogrezla u korupciji.

Rudnik Glogovac, vredan milijarde, dat je izraelskoj kompaniji za sitniš. PTK, državna telekomunikaciona kompanija, trebalo je da se proda Olbrajt kapitalu, konzorcijumu bivše sekretarke Stejt departmenta Medlin Olbrajt, ali to nije uspelo usled očiglednog sukoba interesa. Olbrajtova je bila glavni arhitekta kosovskog rata za vreme njenog mandata u Stejt departmentu, kad je bilo prilično zanesena visokim, zgodnim crnomanjastim Hašimom Tačijem, koji je kasnije postao glavni moćnik Kosova. Prodaja PTK dvaput je bila otkazana zbog sukoba u njegovoj stranci.

Organizovano nasilje protiv srpske manjine, koje je počelo za vreme građanskog rata i nastavilo se nesmanjenom žestinom, gnusnije je nego ikad. Više od sto srpskih crkava su kosovske bande sravnile sa zemljom. U martu 2004, u kosovskoj Kristalnoj noći Srbi su ubijani na ulicama, gradovi su etnički čišćeni, bolnice uništavane, a hiljade Srba je bilo prinuđeno da pobegne. Veruje se da je oko 50 hiljada kosovskih Albanaca učestvovalo u neredima. NATO „mirotvorci“ su samo stajali pored i gledali.

Rat na Kosovu je američkom mnenju prodat kao „humanitarna intervencija“ – presedan koji je mnogo puta korišćen od tada. To je takođe bila prva faza projekta Vašingtona u kome su se menjali režimi kako bi se isterao ruski uticaj iz Evrope i na kraju eventualno pripretilo samom režimu u Rusiji. Dok su aktuelne priče o novom Hladnom ratu, ništa se zapravo nije promenilo u politici – počelo je sa Klintonovom administracijom, kad je general Vesli Klark pretio da će započeti Treći svetski rat time što će napasti ruske mirotvorce u Prištini.

Da Vas podsetimo:  O Musi i Marku

Nastavljeno je danas u Ukrajini, još jednoj zemlji gde se korupcija tretira kao način života, i to je mesto na kojem su se ljudi koji se bave menjanjem režima zadržali godinama. U koordinaciji sa Evropskom unijom, Vašington je konačno uspeo da svrgne (demokratski) izabranu vladu, inače doživljavanu kao „prorusku“, i postavio je oligarha Petra Porošenka. Usledio je građanski rat, gde se proruski istok suprotstavio marionetskom režimu u Kijevu. Rat ide loše po Porošenka, koji je nedavno počeo da hapsi novinare i preti uvođenjem vanrednog stanja kako bi suzbio neposlušnost unutar zemlje.

kosovopogrom004

PRLJAVI TRAG KLANA KLINTONOVIH

Uz Olbrajtovu i, naravno, Bila Klintona, Hilari Klinton je bila jedan od glavnih pokretača rata na Kosovu. Njen biograf Gejl Hiki napisao je kako je Hilarin pritisak bio presudan u Bilovoj odluci da pokrene prve vazdušne napade. U Prištini postoji bulevar posvećen Bilu Klintonu, kao i spomenik visok tri metra ovog švalera, dok se u istoj ulici nalazi radnja za odeću „Hilari“, koja prodaje stvari prateći ukus biše prve dame i verovatnog predsedničkog kandidata. Crvene pantalone i sakoi se verovatno najbolje prodaju.

Hilarina priča o tome kako je posećivala region izložena direktnoj paljbi lako je raskrinkana, ali njene laži se ne zaustavljaju. Uprkos sve gorem stanju na Kosovu, ona brani američku invaziju do danjašnjeg dana, pozdravljajući rat kao trijumf američkog „globalnog liderstva“. Blebetala je o tome kako je „za nju, njenu porodicu i sunarodnike ovo više od spoljne politike – ovo je lično“. Rečju, Klintonovi su odgovorni za rat na Kosovu, i to im je jedino nasleđe.

Koalicija koja nas je uvukla u rat na Kosovu, zajedno sa Klintonom, neokonzervativcima i milijarderom Džordžom Sorošom, ista je ona koja nas gura u novi Hladni rat sa Rusijom preko Ukrajine. Tada su grupe poput Balkanskog saveta za inicijativu nicale kao pečurke posle kiše, podstaknute Soroševim i novcem neokonzervativnim žirantima.

Da Vas podsetimo:  Ne ukazuje Hoti od dobra na „važnost ukidanja Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu“

I mediji su se pridružili zabavi, gde je Kristijan Amanpur, novinarka Si-En-Ena, izigravala Džudit Miler, reporterku Njujork tajmsa, koja nas je uvukla u rat sa Irakom. Amanpurova je uveliko preuveličavala „etnička čišćenja“ i „masovna ubijanja“ koje su počinile srpske vlasti i demonizovala je Beograd do te mere da su američki avioni bombardovali i civilne mete – poput državne TV stanice, gde je 16 zaposlenih hladnokrvno ubijeno. I niko u zapadnim medijima nije to pomenuo. Pet hiljada srpskih građana poginulo je od NATO aviona.

I šta je rezultat? Stvaranje kriminalne države kojoj je korupcija prvi princip „upravljanja“ i gde EU i NATO mirotvorci mirno stoje dok divljaci pale crkve i nekažnjeno ubijaju manjine. Iliti kraće – još jedna propala država, baš poput Libije i Sirije, dva mesta gde je klintonovska ubilačka mašina napravila potpuni haos.

Kad već govorimo o Kosovu, Antiwar.com je osnovan na protivljenju ratu na Kosovu. Tamo sam pisao Savezničku farsu: ratni dnevnik, gde sam svakodnevno izveštavao o kriminalnim avanturama Bila i Hilari. Od samog početka govorio sam šta će se desiti i nimalo mi nije drago što sve podsećam koliko sam bio u pravu. Gubici života u tom ratu su prosto nenadoknadivi.

Džastin Rejmondo

Preveo Andrej Cvijanović

Novi standard

Antiwar/RonPaulInstitute

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime