Kosovo u Unesku, ali samo jednom nogom

0
649

3378686

Sigurno je sa mnogim zemljama već kontaktirano, ubeđivane su i pripremane, tako da realno možemo očekivati da će sa glasačkom mašinom Zapada uspeti da ostvare prodor takozvanog nazavisnog Kosova u još jednu međunarodnu organizaciju, ovoga puta u Unesko, tvrdi za Sputnjik Vladislav Jovanović.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači objavio je, naime, na svom tviter nalogu da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Unesko — Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku i da očekuje da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.

„Kosovo je ovde samo istureni član šire grupe zemalja koja je zainteresovana za dalju promociju takozvanog nezavisnog Kosova i njegovo umrežavanje u međunarodne organizacije. Te države su Amerika i vodeće zemlje EU, upravo one koje su i proizvele tu lažnu državu Kosovo i koje širom sveta lobiraju da druge zemlje to priznaju, a Srbiji uvrću ruku kako bi ona korak po korak napuštala svoju tapiju na Kosovo“, konkretizuje Jovanović za Sputnjik.

Međutim, kaže dalje ovaj bivši diplomata, kao što su povredili Rezoluciju 1244 SB UN time što su pomagali proglašavanju nezavisnosti Kosova, oni i ovog puta povređuju tu rezoluciju, a naročito ulogu Unmika u očuvanju spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

2710084
© Sputnik/ Brankica Ristić
Đurić: Rušili srpske svetinje na KiM, a sad hoće u Unesko

„Čak i ako bi Kosovo postalo član Uneska, to ne znači da bi ono imalo srpske spomenike pod kontrolom, jer je prema ranijem dogovoru u fizičkoj nemogućnosti Srbije da vrši tu kontrolu, tu ulogu je preuzeo Unmik“, dodatno precizira Jovanović.

Sigurno je da će i Amerika i zapadni članovi EU nastojati da tu ulogu Unmika dalje umanjuju kao što su to učinili kada su formirali Euleks, ali prema mišljenju Jovanovića, tu imaju jedan strahovit otpor Srbije i drugih zemalja koje će se tome suprotstavljati, stalnih članica SB Rusije i Kine.

Da Vas podsetimo:  Srbi u Austriji

„Tako da ne verujem da će sa članstvom u Unesko Kosovo istovremeno dobiti kontrolu nad srpskim spomenicima kulture, a bez toga to članstvo će biti dosta sakato, defektno, ne u punom smislu te reči kao što je članstvo drugih članova Uneska“, zaključuje Jovanović.

Nenad Zorić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime