Kraj keramičarske kerefeke

0
743

bratislav-gasicE pa, obavljeno je i to: Bratislav Gašić, alias Keramičar, alias Bata Santos, alias miljenik Velikog Vođe, smenjen je sa funkcije ministra odbrane.

Za njegovu smenu glasalo je 195 poslanika. Toliko ih je bilo u sali. Onih 55 koji od naših para žive jedan prilično luksuzan život u zemlji Srbiji nisu došli na posao.

U specijalnoj epizodi najdužeg i najskupljeg srpskog rijalitija i koji (za divno čudo) nije na Pinkoviziji emitovan pod nazivom „Državni udar 3“, Veliki Vođa je, suzdržavajući suze, ali i deleći packe opoziciji zbog nepristojnosti na društvenim mrežama (?!?!?!) izgovorio to sudbonosno „Gašić mora da ode“. Ono što je važnije – niste čuli. Videćete. Uhlebiće ga u nekom javnom preduzeću. U najgorem slučaju, poslaće ga da bude ambasador. Recimo – u Brazilu. Da nam uvozi kafu i da gleda kako žene skakuću na sambodromu. Eto, lepote. Ambasadorska plata veća, odgovornost manja, mogućnost za (dodatno) bogaćenje na dohvat ruke…

Nažalost (nek mi ne zameri uvređena koleginica, kao ni kolege novinari, nek mi ne zamere ni sve žene u Srbiji), razlog za smenu Ministra za keramičarske poslove bio je banalan. Balkanski. Seksističko kretenski. Hups, nisam politički korektan. Nažalost: Bata kog Veliki Vođa nije hteo da da, smenjen je zato što je voleo novinarke koje lako kleknu.

Novinari sada mogu da odahnu i da ne razmišljaju kako će opet da se okupljaju ispred Vlade Srbije i poručuju da novinari ne kleče. A kleče. Jer, da nije tako, Bata Santos bio bi smenjen pre deset meseci. Zbog njih:

bratislav-gasic-1

Razlog za smenu Keramičara morao je biti pogibija četiri letača ionako obogaljenog vazduhoplovstva ove osiromašene zemlje.

Razlog za smenu Bate Santosa morala je biti pogibija dva medicinska radnika i jednog tek rođenog deteta.

Da Vas podsetimo:  Kako da postanem bar kućni ljubimac?!

Razlog za smenu bivšeg gradonačelnika Kruševca morao je da bude loše kadriranje u ministarstvu koje je najvažnije za bezbednost zemlje.

Razlog za smenu ovog kruševačkog tajkuna morala je da bude zloupotreba vojnih tehničkih sredstava tokom poplave u Obrenovcu, kada su se amfibijama vozikali on i raznorazni Stefanovići, Vulini, umesto da se u njih ubacuje narod.

Gomila je razloga koja je odavno trebalo da zapečati ministarsku, političku i poslovnu karijeru čoveka koji je bez ikakvih kvalifikacija (osim donatorsko-novčano-stranačkih) postao ministar odbrane Srbije.

Da ne govorimo o tome da bi izbor čoveka čija se ni srednjoškolska diploma ne može pronaći u rodnom gradu bio prvorazredan skandal u većini zemalja u tranziciji.

Da ne govorimo o tome da bi izbor osobe kao što je Bata Santos Keramičar bila nepojmljiva u bilo kojoj normalnoj zemlji.

Nego, dame i gospodo, postoji u celoj ovoj priči drugi problem. Tačnije, mnogo problema:

Problem je što u vladi Srbije imate barem još deset osoba koje su iste kao Bata. Što na Andrićevom vencu imate (barem) jednog klipana kao što je smenjeni ministar. Što u Skupštini Srbije imate barem 150 ekvivalenata Bate Santosa, bez obzira na pol i stranačko opredeljenje. U raznim kabinetima, sekretarijatima, državnim agencijama, upravama, na hiljade istih kao Bata. O opštinama da ne govorim.

Recite mi, hoćete li opet da vam razni keramičari koji su preko noći postali masteri menadžmenta budu ministri? Da li ćete dozvoliti da vam ponovo sede na Andrićevom vencu? Da zauzimaju mesto pametnim i obrazovanim ljudima u parlamentu? Da se uvlače u kabinete, sekretarijate, agencije, uprave, opštine, mesne zajednice, samo zahvaljujući stranačkoj knjižici?

Izbor je vaš. Mislite o tome.

A vi, kolege novinari, nemojte, ko Boga vas molim, da se sada vratite klečanju u interesu bilo koje partije.

Da Vas podsetimo:  Buka je u modi

Živeli.

becic

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime