Kralj Milutin je imao najluksuzniji dvor u Vizantiji

0
2539

Dvor Nemanjića je bio tamo gde je Saborna/Pridvorska crkva Nemanjića u Deževi, gde se 1282. godine održao Sabor braće kraljeva Dragutina i Milutna, sabor se održao baš ovde u dvoru Nemanjića, a svečano proglašenje u Sabornoj crkvi Nemanjića u Deževi.

Nemanjići su imali dvorove po ugledu na dvorove evropskih i vizantijskih dinastija. Kralj Milutin je imao najluksuzniji dvor u Vizantiji u to doba, u koji je doveo svoju suprugu princezu Simonidu.To nije bila samo jedna zgrada, već kompleks zgrada za sve dvorske službe. Na parceli gde se podiže Crkva Svetog Save u Deževi je bio dvor Stefana Nemanje. Pri sondaži terena pronađeni su temelji zgrade, hodnika širine 80-90 cm .

Neko je namerno proglasio da su to temelji štale. Kada su konji ulazili u štalu hodnicima i to u 12. veku? Na ovom prostoru ne bi smelo ništa da se radi dok se teren arheološki ne istraži. Pri oranju ove parcele traktorima je vađeno krupno tesano kamenje sa delovima maltera na kome su ostaci fresaka. Sve je to razbacano i uništeno, naneta je velika kulturno istorijska šteta skrnavljenjem ovog veoma značajog arheološkog lokaliteta.

Izgradnjom ove crkve postupljeno je veoma brzopleto zbog neukosti i ne poznavanja srpske srednjovekovne istorije i civilizacije. Kako su mogli da ne vide na freskama crkava i manstira kako su odeveni i ukrašeni Nemanjići. Dovoljno je videti freske u Kraljevoj crkvi kralja Milutina u Studenici da se vidi sva lepota ljudskih figura i ljihove garederobe.

Prinčevi su prinčevi kao i ostali savremenici Nemanjičkog doba, a ne diivljaci u medveđim krznima. Obimna knjiga ,,RAŠKA OBLAST I I II“, izdvača Prometej iz Novog Sada pruža dobre informacije o dvorovima Nemanjića.

Domentijan, pratilac Svetog Save, kaže da je Stefan Nemanja podigao posebnu palatu samo za svoje novorođenče Rastka o kome su brinule negovateljice i dojilje, a Nemanja i Ana su ga obilazili i divili se kako odojče napreduje. Rastko se rodio baš u ovom dvorcu Stefana Nemanje.

Da Vas podsetimo:  Festival koji približava vašu šansu za roditeljstvom

U ovom delu je Careva česma/Nemanjina česma/Česma Svetog Save, čija je voda dovedena keramički cevima koje su povađene oranjem traktorima. Pitamo se ko su bili ti važni i bogati ljudi koji su u 12. veku sebi dovodili vodu izgradnjom vodovoda keramičim cevima? To su bili Nemanjići. Neki građani Deževe i ja posedujemo primerke ovih keramičkih vodovodnih cevi iz doba Nemanjića.

Neophodno je da Ministarstvo kulture Deževsku dolinu stavi pod svoju zaštitu ako želimo da sačuvamo ostatke svoje slavne Nemanjićke istorije i civilizacije.

dr Dobrosav Nikodinović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime