Kreativni centar između dva Sajma knjiga

0
477
Foto: printscreen

Između dva sajma u ovoj godini jubileja (30 godina od objavljivanja prve knjige) Kreativni centar je objavio blizu 100 naslova domaćih i stranih autora. Ta brojka je značajna ako se ima u vidu to koliko je vremena i pažnje potrebno za pripremu dečjih knjiga, a posebno onih čiji cilj nije samo da zabave već da pokriju sve relevantne teme u vezi sa odrastanjem dece i njihovim vaspitanjem. 

Prelistajte novi katalog Kreativnog centra

Među mnogobrojnim novim naslovima izdvajaju se nove knjige najboljih i najviše nagrađivanih domaćih pisaca za decu. Baštovanov san, zanimljiva priča Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića, namenjena je početnicima u čitanju. Istom uzrastu obraćaju se i Princezino izvinjenje i Princezin globus, dve nove knjige Vesne Aleksić, ovogodišnje dobitnice nagrade Neven. Vesna Ćorović Butrić predstaviće se čitaocima knjigom o jednom žutom balonu, pod nazivom Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca, a Gordana Maletić romanom Lutanja baštenskih patuljaka. Apatinski pisac Zlatko Vasić, koji je publici poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio nagrade Neven i Dositejevo pero, na ovogodišnjem sajmu predstaviće uzbudljiv avanturistički roman Šumski derbi.

Najmlađe čitaoce Kreativni centar će obradovati sa dve nove muzičke knjige o Peci, koje se zbog kvaliteta zvuka ubrajaju među omiljena izdanja za decu. Posle velikog uspeha knjiga Peca voli Mocarta i Peca voli operu, na predstojeći Sajam knjiga stižu još dva odlična izdanja iz tog serijala: Peca svira rok, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike, i Peca svira džez, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans.

Deci predškolskog uzrasta Kreativni centar će ponuditi nove slikovnice domaćih autora: poučnu ekološku priču Stanke Brdar Uzbuna u kući belih medveda, nastalu sa željom da kod dece probudi svest o očuvanju životne sredine, knjigu Tri želje mačka Miška Milovana Mračevića, čija se radnja odigrava u mirnom vojvođanskom selu, kao i priču Pravi ljubimac za mene Patriše Anđelković, o hrčku Tihomiru koji željno iščekuje da postane nečiji kućni ljubimac. Edicija Ana i Filip istražuju bogatija je za knjigu Na livadi Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića. Osim knjiga domaćih pisaca, među novim naslovima izdvajaju se slikovnica Prutko Džulije Donaldson, autorke poznatog Grozona, koja se svrstava među najpopularnije dečje spisateljice na svetu, i nova priča o čiči Petsonu i mačku Findusu, pod nazivom Pa zar ti baš ništa ne umeš, Petsone?, poznatog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista.

Učenicima školskog uzrasta namenjene su dve zbirke pesama koje će ih povesti u nesvakidašnju čitalačku avanturu: knjiga Dar-mar Dragane Mladenović, s modernim ilustracijama Borisa Kuzmanovića, i Naša gošća godina Dobrice Erića, s maestralnim ilustracijama Marice Kicušić. 

Nakon velikog interesovanja koje je kod čitalaca, pre svega roditelja, pobudio prevod knjige Ilustrovani ključ za dečje krize francuskih autorki An Kler Klajndinst i Linde Korace, Kreativni centar je nedavno objavio i njihovu knjigu Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize. Napominjemo da će An Kler Klajndinst na predstojećem Sajmu knjiga biti gost Kreativnog centra, Francuskog instituta i Beogradskog sajma knjiga.

Ovo su samo neki od naslova iz ovogodišnje produkcije, kojom Kreativni centar, kao i uvek dosad, nastoji da prati ritam savremene dece, da za njih otvori sve važne teme, da afirmiše savremene edukativne metode i promoviše duh tolerancije i kritičkog mišljenja, čime na najbolji način priprema decu za važan zadatak što stoji pred njima, a to je građenje boljeg društva od ovog u kojem živimo.

Pozivamo vas da posetite štandove Kreativnog centra na Sajmu knjiga u Beogradu od 20. do 27. oktobra 2019. godine!

  • Glavni štand, Hala 1 (nova izdanja, udžbenici, radni listovi za predškolce, promocije i gostovanja pisaca i ilustratora);
  • Udžbenički štand, Hala 2 (materijali za školu i vrtić, promocije za nastavnike i vaspitače);
  • Štand za velike popuste, Hala 4 (odabrana izdanja s popustima do 80%).
  • Ove godine posetioce očekuje i Happy hour – 30% popusta na sva izdanja svakoga dana od 19 do 20 h na Glavnom i Školskom štandu. Ovaj popust ne važi za predškolske radne listove, udžbenike, radne sveske i dodatne materijale za osnovnu školu. Listu tih izdanja možete pogledati na sajtu www.kreativnicentar.rs

Izdanja koja posebno izdvajamo

Da Vas podsetimo:  Prvi humanitarni pozorišni festival “Daske humanosti” 22. i 23. februara u Pozorištu lutaka

Na ovogodišnjem 64. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće više od 100 novih i originalnih izdanja. Među njima posebno izdvajamo sledeće naslove:

DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ

Monografija objavljena povodom retrospektivne izložbe Dobrosava Boba Živkovića u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. 

Povodom trideset godina izdavačke kuće Kreativni centar objavljeno je nekoliko reprezentativnih izdanja, među kojima posebno mesto zauzima monografija DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ. Tokom 30 godina saradnje, Bob je za Kreativni Centar ilustrovao 120 knjiga. Dobrosav Bob Živković je ilustrator superiornog talenta, ogromnog stilkog spektra, savršenog crteža i širokog stvaralačkog raspona. Njegov višedecenijski rad je neodvojivi deo naše stvarnosti i prepoznatljivim, autentičnim i slojevitim ilustracijama utiče na našu svest i oplemenjuje naše vreme.

Monografija DOBROSAV BOB ŽIVKOVIĆ obuhvata preko trista radova prikazujući ne samo stilski i žanrovski različite ilustracije, već i praveći presek stvaralaštva Dobrosava Boba Živkovića od prvih objavljenih radova, do danas. Monografija sadrži tekstove autorovih prijatelja i ujedno naših stručnjaka na polju umetnosti, književnosti i izdavaštva, onih koji se s njegovim stvaralaštvom susreću na poslovnom planu od samog početka. Za čitaoce će biti zanimljiv i izbor citata iz intervjua koje je tokom godina dao autor. Ova monografija predstavlja veliki doprinos istoriji ilustracije na našem prostoru, a za Kreativni centar ona je prilika da pokaže mesto i značaj ilustracije u savremenom izdavaštvu.

DAR-MAR

Zanimljivo izdanje Dar-mar, pesnikinje Dragane Mladenović, knjiga je u kojoj žive pesme s greškama, ali ne sa običnim greškama, već sa onim namernim – u svakoj pesmi neke reči su uljezi. Opisujući glavni koncept knjige, autorka objašnjava da Dar-mar zahteva pažljivo čitanje, jer onaj koji čita napamet može biti prevaren. S druge strane, pažljivo čitanje vodi boljem razumevanju teksta i, sledstveno, sveta. Prema rečima autorke čitanje utiče na povećanje fonda reči, otvara nove vidike, utiče na brže razmišljanje, vodi boljem razumevanju sveta… Zato ona na početku knjige poručuje: „Čitajte, dragi čitaoci, pažljivo, budite kritični, ne verujte očekivanjima, očekujte da budete prevareni, ne dozvolite da vas poezija uspava“.

Ovu neobičnu knjigu za dugo čitanje, razmišljanje i posmatranje ilustrovao je Boris Kuzmanović, koristeći kombinovanu tehniku u kojoj preovladava prožimanje crteža i kolaža.

ŠUMSKI DERBI

Šumski derbi je uzbudljiv avanturistički roman za mlađe osnovce, kao i za sve zaljubljenike u fudbalsku igru. To je drugi roman Zlatka Vasića, koji je čitaocima poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio Nagradu Neven (najbolja knjiga za decu iz oblasti beletristike u 2017) i Nagradu Dečje kritike Dositejevo pero, a njenu vrednost potvrdilo je i to što je uvrštena u dopunski izbor domaće lektire za učenike četvrtog razreda osnovne škole. 

Svojim novim romanom, pod naslovom Šumski derbi, Zlatko Vasić nam još jednom – sada već u prepoznatljivom maniru – donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja. Zanimljiv zaplet isprepletan humorom, zabavni junaci i divni opisi prirode predstavljaće pravo uživanje i za ljubitelje dobre knjige i za ljubitelje fudbala. Prema zamisli autora Zlatka Vasića, Šumski derbi je drugi od tri planirana „zelena romana“, u kojima je priroda u prvom planu. Ako se u vidu imaju aktuelni trenutak i pokreti ljudi širom sveta koji govore o važnosti održivog razvoja i očuvanja prirode, ove knjige predstavljaju najbolji mogući doprinos toj ideji i želji da se sačuva zelena planeta za generacije koje dolaze. 

NAŠA GOŠĆA GODINA

Pesme i priče o godišnjim dobima nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije Poletarca, poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina XX veka. Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom Poletarca, govorio pesmu o godišnjim dobima. Ona se Dušanu Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje tekstova bilo je upravo u Poletarcu. Ove godine navršilo se 60 godina od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića. Obeležavajući taj jubilej, izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu Naša gošća godina, uz maestralne ilustracije Marice Kicušić.

Ova knjiga osvojila je priznanje Gomionica za najbolju dečju knjigu na Sajmu knjiga u Banjaluci 2019. 

PRINCEZIN GLOBUS

Da Vas podsetimo:  U susret Sajmu knjiga - "Kako sam postao detektiv" Ota Oltvanjija u prodaji od 18. oktobra

Princezin globus  višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić  je četvrta knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi, jedna netipična, savremena princeza suočava se s novim izazovom – kako se pripremiti za polazak u školu?

Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje. 

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović. Prve dve knjige iz ove edicije  (Princezin zakon i Princezina medalja) osvojile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu 63. međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

ZVUČNE KNJIGE O PECI

Zvučne knjige o kuci Peci spadaju među omiljena izdanja za decu jer se uz ove knjige, koje odlikuje odličan kvalitet zvuka, deca odlično zabavljaju! Pritiskom prsta na označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata.

U prva dva izdanja iz ove edicije, Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar, simpatični junak Peca čitaocima je predstavio brojne instrumente koji čine klasični i plehani orkestar. U  knjizi Peca voli operu, Peca i njegova drugarica Mimi otkrivaju pozorišni svet iza operske scene i 11 čuvenih operskih arija, dok u knjizi Peca voli Mocarta,  glavni junak Svetski dan muzike provodi uz najčuvenije Mocartove kompozicije. 

Posle velikog uspeha ovih muzičkih knjiga na predstojeći Sajam knjiga stižu još dve odlične knjige iz serijala o Peci: Peca svira rok, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike i Peca svira džez, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans.


 

Jelena Dragojlović
PR menadžer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime