Kreatori kriza žele krv između Srbije i Crne Gore

1
1018

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić smatra da se može očekivati da se kreatori kriza u svijetu neće smiriti dok ne puste krv između Srbije i Crne Gore, čime bi bila uništen svaka ideja o mogućem jedinstvu srpskog naroda.

– Naša šansa da se spasemo od stradanja i da dostojanstveno, kao pobednici, izađemo iz ovih iskušenja jeste u tome da kulturom, pameću i moralnim vrlinama obesnažimo sve pokušaje da nas diskredituju i eliminišu iz kruga ozbiljnih i jakih sagovornika – rekao je Stanić za „Večernje novosti“.

Komentarišući motive udara vlasti u Crnoj Gori na Srbe i ćiriličko pismo, Stanić je naveo da se crnogorski režim opredijelio da se ugleda na hrvatski politički i državotvorni model, pa je odnos prema Crnogorcima i preostalim Srbima došao do najapsurdnijih oblika autošovinizma kakav se u svijetu ne može pronaći.

– Motiv postoji u činjenici da je relativno lako naći međunarodne sponzore za tako nešto, te da se iz toga može izvući nesumnjivo materijalna korist, uključujući i izvesne oproštajnice grehova kojima se trguje, kao i svakom drugom robom – kaže Stanić.

O nasrtajima na ćirilicu u Hrvatskoj, Stanić je rekao da je to „mahnitanje samo znak da Hrvati ne žele da se suoče sa sopstvenim zločinom, a u tome imaju tihu podršku zapadnih centara moći“.

Stanić je ocijenio da ništa nije „prirodnije“ nego da se tako nešto dešava baš u Hrvatskoj, jer je tamo kulturalni, egzistencijalni, etnički i genocidni rat još od šezdesetih godina 19. vijeka dobijao na zamahu, a kulminaciju doživio u 20. vijeku.

Prema njegovim riječima, hrvatski nacionalistički program je na taj način više-manje riješio pitanje Srba u Hrvatskoj, a to je uspio jer Srbi nisu znali da mu se na ozbiljan, intelektualno i politički način, suprotstave.

Da Vas podsetimo:  Namera vlasti je da pokaže da je Crna Gora više okrenuta prema Zagrebu nego prema Beogradu

– Mi, Srbi, moramo dobro vladati jezikom zapadnih kultura i pronaći način da se zaštitimo tamo gde za tako nešto još ima nade – istakao je Stanić.

Govoreći o Deklaraciji za očuvanje srpskog kulturnog identiteta, u čijem nastajanju je učestvovao, Stanić je rekao da je najvažniji efekat tog dokumenta da se pitanje srpske kulture, ali i cijelog naroda mora rješavati kao cjelovito.

On je istakao da se ne smije dozvolii razbijanje srpskog kulturnog prostora i izolovanje pojedinih njegovih dijelova, kao i da Srbi treba da ostanu najmirotvorniji narod u regionu, ali da ne zapuštaju pitanja koja ih muče.

Povodom činjenice da se zakon o službenoj upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćirilice već dugo ne donosi u Srbiji, Stanić je ocijenio da je to samo jedan od signala da se Srbi ne snalaze dobro u specifičnim okolnostima kulturalnih ratova.

– Vremena za odlaganje nema, pa bi nam se svako oklevanje moglo obiti o glavu – rekao je Stanić i dodao da samo treba primijeniti evropska iskustva, a ne izmišljati „toplu vodu“.

On je naveo da bi svaki punoljetni Srbin svake godine trebalo bar jednom da ode na Kosovo i da tamo vidi neku od kulturnih dragocjenosti, kaže sunarodnicima riječ ohrabrenja, da na tom velikom stratištu nisu sami.

– Moramo znati da danas svi polažemo novi kosovski zavet i da traje borba koja se izvodi na mnoštvu mesta – na Kosmetu, i u Crnoj Gori i u BiH i na svim mestima gdje je opstanak Srba elementarno ugrožen – rekao je Stanić.

Izvor: RTRS

1 KOMENTAR

  1. Treba biti vrlo oprezan u narednom periodu. Svadja izmedju Srbije i Crne gore i nedaj boze da padne krv su samo scenario zemalja kvinte. Pokusavaju da zavade dva oka u glavi, Crnogorce i Srbe. Primenjuju stari klise, ali oproban, zavadi pa vladaj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime