Kriminalu nema mesta u policiji

0
461
Foto: printscreen

Da i najhumanije zakonske odredbe, usmerene na čuvanje dostojanstva zaposlenih, mogu da se zloupotrebe, primer je Nikole Stojanovića. suspendovanog vođe saobraćajnog sektora PI Bačka Palanka u PS Bačka Palanka. A upravo je to kolega Stojanović uradio kada je protiv svojih rukovodilaca – načelnika PS Bačka Palanka Dejana Stojanova i zamenika komandira iste jedinice Zorana Duvanjaka, podneo prijavu sudu za mobing. I to u trenutku kada je sektor unutrašnje kontrole MUP-a R.Srbije pokrenuo disciplinski postupak protiv njega zbog „nečasnih radnji kojima je oštetio budžet Srbije o narušio ugled policije“.

Zapravo, Stojanović je iskoristio klimu i „frišak“ zakon koji se odnosi na mobing, kao i uverenje da je veoma rasprostranjen i da je upravo on žrtva mobinga. Ovakva „prazna priča“ imala je, po automatizmu, „prođu“ u Višem sudu u Novom Sadu a zatim i u Apelacionom sudu u istom gradu, tako da je navodni mobing potvrđen i presudama. A to, navodno, zlostavljanje na radu se sastojalo u nastojanju pomenutih odgovornih rukovodilaca, da zaštite zakon koji je Stojanović uveliko kršio dojavljujući licima iz kriminogene sredine da su u saobraćajnom prekršaju, prećutkivao je kršenja tih propisa, pa je čak i ostale kolege, njemu podređene, nagovarao da gledaju „kroz prste“ pojedinim
prekršiocima. Takođe, iako je pripadnik policije, intenzivno se družio sa kriminalcima. U „Republici“, portalu „Srpskog telegrafa“ objavljena je i fotografija vajnog policajca u noćnom provodu sa narko-dilerom M.P. kome je i krstio sina, a otkrivena je i njegova veza sa dilerom droge I.S. iz Bačke Palanke, Osilivši se zbog veza sa podzemljem, pokušao je i da (neuspešno) vrši pritisak na svoje rukovodioce, pa su jednom od njih, u tom periodu, bile isečene gume na službenom vozilu. Zbog svega navedenog, Stojanoviću su  2 oduzeti službeni pištolj i policijska značka do okončanja disciplinskog postupka.

Da Vas podsetimo:  Doktor Sava lažnom zarazom spašavao Rome

Začuđuje još jedan podatak u celoj ovoj policijskoj blamaži (pore navedenih sudskih presuda). Sada na Stojanovićevu stranu staje Strukovno udruženje policije! Očigledno da su kolege – sindikalci reagovali instiktivno – u zaštitu neposrednog radnika, umesto da su se detaljno obavestili o kakvom je kolegi reč kada ga je pomenuti novinski portal „častio“ naslovom: “Kompromitovani saobraćajac konačno dolijao:

Prestupnicima javljao kako da izbegnu kazne“. Sa stavovima kolega- sindikalaca, da presudama protiv mobinga raste poverenje policajaca u pravosuđe, SPIPS se načelno u potpunosti slaže, ali treba biti veoma oprezan da se ne dođe u situaciju da se daje podrška policajcu koji je „debelo“ zagazio sa one strane zakona. Što se tiče kolega Dejana Stojanova i Zorana Duvanjaka, oni su svoj profesionalizam dokazali pravovremenim regovanjem na nezakonite radnje, što samo potvrđuje istinu da insistiranje na zakonu nije i ne može biti mobing.

U trenutku kada ministar Nebojša Stefanović sa ponosom objavljuje izuzetne rezultate koje je policija Srbije ostvarila u borbi protiv narkomafije, potpuno su besmislene optužbe za mobing koje sudu upućuje policajac koji sa tim istim dilerima droge održava poslovne, prijateljske pa čak i porodične bliske veze.

Beograd, 30.11.2019.

Sindikat policije i policijskih starešina
Predsednik Blažo Marković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime