Krst nema ko da popravi

0
610

krstSpomen groblje u parku kod železničke stanice, trebalo bi da je jedno od najsvetijih mesta za sve Kraljevčane, ali predstavlja sliku nebrige gradskih čelnika i nemara nadležnih službi, upozorili su danas na svojoj konferenciji za novinare predstavnici Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline, opcije koja će u budućem sazivu lokalne skupštine imati pet svojih predstavnika.

Obraćanje medijima upriličeno je na mestu stradanja oko 2.200 građana Kraljeva i izbeglica iz Slovenije oktobra 1941. godine. Prema rečima Ivana Matovića, predsednika ovog udruženja, u noći između 26. i 27. februara ove godine drveni polomljen je drveni krst u sastavu groblja.

„Na ovom mestu 6. aprila gradski čelnici su, obeležavajući Dan civilnih invalida rata i žrtava fašističkog terora položili vence, ali niko on njih nije našao za shodno da to popravi“, kaže Matović.

Fotografije napravljene 6. aprila to potvrđuju.

130
Polaganje venaca 6. aprila

Čitav spomenički kompleks je zapušten, zarastao u duboki korov i nikako ne izgleda kao mesto koje bi simbolizovalo poštovanje potomaka i sećanje na pretke. Danas su iza ograde napasani konji, ali kažu da vrlo često da vlasnici konje puste da pasu travu i u okviru spomen kompleksa.

„U normalnoj zemlji neko bi za ovo morao da odgovara, jer ljudi koji zaborave odakle dolaze i šta su za njih uradili preci, ne znaju ni kuda idu“, poručio je Matović.

Sedamdesetosmogodišnji Kraljevčanin Miodrag Petrović ostao je bez oca sa nepune dve i po godine. Nije ga zapamtio, nema nijednu njegovu fotografiju. Uspomenu na oca sačuvala mu je majka svojim pričama, a na Spomen groblje dolazi više puta godišnje, da leči ranu koja nikada nije zarasla, nakon što je njegov otac streljan oktobra 1941. godine. Pre tri dana, kada svi izlaze na grobove najmilijih da zapale sveće nakon dana koji se u narodu obeležava kao Vaskrs umrlih duša, poželeo je da zapali sveću svom ocu pored jedne od bezimenih humki, kad već groba nema.

Da Vas podsetimo:  „Više gledamo u ekran, nego u nebo!“ Seljaci u trci sa vremenom: Hoće li policijski čas uništiti rod

„Nisam mogao da prođem od ovolike trave i gušenja koje sam osetio zbog sramote šta smo dopustili, jer ovako – nikada nije bilo“, kaže Miodrag sa suzama u očima.

134Uništenje jednog naroda počinje moralnim posrnućem i zaboravljanjem žrtava, poručuju u Udruženju starosedelaca.

Radovi na Spomen kapeli u okviru spomeničkog kompleksa započeti su još u septembru 2012. godine, ali izgradnja još uvek traje, jer lokalna samouprava nema dovoljno novca, već se radovi izvode fazno, prema opredeljenim sredstvima. Ove godine je za izgradnju pomenutog objekta izdvojeno dodatnih pet miliona dinara.

Dok smo napuštali zapušteno Groblje streljanih, na ogradu pasarelie čije korišćenje je zabranjeno za upotrebu rešenjem inspekcije, vetar je doneo pocepani list nekih novina. Naslov „Koga reč ne pogađa, neće ni batine“. Pomislih kako slučaj ume da da pravi naslov vašim mislima, ali je vetar, dok sam se mučila da već spakovani fotoaparat izvadim iz torbe, već odneo dalje.

———————-

krug.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime