Kuća „Oka sokolovog“ uskoro se otvara za turiste, asfaltira se put do sela

0
444
Kuća Matića uskoro otvorena / Foto: printscreen

Dragutin Matić – „Oko sokolovo“, simbol srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu, rodom je iz Kaletinca, sela u Opštini Gadžin Han. Njegova rodna kuća uskoro će, kako kažu u Opštini, biti turistička ponuda ovog mesta, a trenutno se asfaltira lokalni put do sela što će omogućiti i biciklističke ture do Matićeve kuće.

Mašine i radnici su na lokalnom putu Sopotnica – Kaletinac koji se rekonstruiše.

Nov asfalt bi trebalo da bude postavljen u dužini od 3,5 km, a pored toga što će meštanima omogućiti lakše i bezbednije kretanje, poslužiće i turistima koji bi da narednih godina u Kaletincu posete Matićevu kuću.

U selu se nalazi njegova rodna kuća, koja će posle renoviranja biti otvorena za posete i Turistička organitacija Niša će je uvrstiti u turističku ponudu. S obzirom da se radi o kružnom putu biće predviđene i kružne ture za pešake i bicikliste – poručuju iz Nišavskog upravnog okruga.

Za renoviranje Matićeve kuće, kako je rekla predsednica Opštine Gadžin Han Marija Cvetković, u budžetu za narednu godinu biće izdvojeno 4 miliona dinara, a u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Ideja je, kako je rekla načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, i da se stanovništvo zadrži u Zaplanju.

Država pomaže Zaplanju jer želimo da zadržimo stanovništvo da ostane u kraju koji ima mnogo potencijala za razvoj poljoprivrede, agroturizma i turizma i biće deo integrisanog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije – rekla je načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Put bi, kako je rečeno, trebalo da bude rekonstruisan u narednih nekoliko dana.


Dragutin Matić – Oko Sokolovo – rodjen je 10. januara 1888. godine u selu Kaletincu ispod litica Suve Planine. Najmlađe je, šesto dete, siromašnih poljoprivrednika.

Fotografija Dragutina Matića postala simbol borbe za slobodu / Foto: printscreen

Godine 1910. odlazi u vojsku, u tada najelitniji rod – konjicu, jer je iz porodice koja je gajila konje. Kao konjanik jahao je tik uz princa Đorđa Karađorđevića. Kad je završio to vojevanje, 1912. godine, počinje rat sa Turcima za oslobođenje južnih delova Otadžbine.

Završismo sa Turcima „loše – crno“ , prođe Kumanovska, prođe Bitoljska bitka. Čekamo, veli, civilno odelo. Ali – opet ratna truba: rat sa Bugarima. I njih, reče, sredimo. Opet bez civilnog odela. Dolazi Prvi svetski rat – Cer, Kolubara, Albanija, Krf, Solun, Kajmakčalan, Gornićevska…

Ratnik se vraća tek 1919. godine svome slobodnom domu. Sin je imao godinu dana kada je tata krenuo u vojsku, sada je u 11. godini. Ne poznaju se. Ali – dug je odužen prema Otadžbini.

(odlomak iz knjige „Moj otac Oko Sokolovo“)


A. S.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime