Kuda ide „obrazovni sistem Crne Gore“ ili godine koje jedu skakavci

0
903
Foto: pixabay.com

Na anomalije u obrazovnom sistemu Crne Gore, ukazujemo intezivno poslednjih par godina. Usled „identitetskog prebjega“, i pokušaja da se ustali nepostojeći jezik, i kao standardni predstavi nepostojeći, sistem obrazovanja u Crnoj Gori je na samom dnu.

O tome govore i mnogobrojna testiranja naše djece i omladine, rangiranje naših školskih i visokoškolskih ustanova.

Sunovrat obrazovanja, najbolje se ipak ogleda u praktičnim primjerima. Naime, kao što je poznato, da bi se pobjeglo od srpskog jezika, i srpskog identiteta, mnogi pjesnici i pisci uz koje su odrasle generacije izbačeni su plana i programa, i iz lektira.

Tako više, u školama nema Svetog Save, Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, i mnogih, mnogih drugih. Pa umjesto lijepih, maštovitih i poučnih pjesama, naša djeca uče npr ovo:

„Ja sam bio srećno dete,

o kome se mnogi brinu,

dok mi nisu jednog dana,

kupili tu violinu.

Sad drugari ljušte fudbal,

a ja note i solfeđo..

… Kako koja zora svane,

mrzim svaku tvoju žicu.

violino, moj dušmane.

Foto: printscreen

Potpuno je nejasno, kako se ova pjesma našla u izboru za školski udžbenik, i umjesto da djecu potičemo da sviraju instrumente, violina se ovjde predstavlja kao dušmanin.

I onda se pitamo, zašto živimo rijaliti, i zašto je ta forma najgledaniji tv format. Reklo bi se da je u ovom srž. Ako je violina dušman, a djeca treba da „ljušte“ fudbal…

Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime